Túl sokat stresszelünk

WEBBeteg, Szinapszis
megjelent:

Minden második magyar lakos élete stresszes - áll a Szinapszis Kft. márciusban végzett, a magyar társadalom egészségtudatosságát vizsgáló kutatásában.

A kutatás összesen nyolc, az egészséggel, egészséges életmóddal kapcsolatos tényezőt helyez középpontba, felmérve köztük a stresszmentes életvitel szerepét is. A jelentésből kiderül: a felnőtt lakosság 15 százaléka nagyon, mintegy 30 százalékuk pedig inkább stresszes életet él. A megkérdezettek 40 százalékánál kissé van jelen a stressz a mindennapokban.

A folyamatos feszültség főként a 40-59, illetve a 25-39 év közötti korosztályokat érinti, ahol 50 százalék feletti a stresszes életet élők aránya. Nemek tekintetében a hölgyek lényegesen többet idegeskednek, viszont településtípus alapján nincsenek jelentős különbségek, a stressz a nagyvárosok és a kisebb települések lakosait egyaránt érinti.

Más betegségekkel is összefügg

A tanulmány vizsgálja a stressz és más, egészséggel kapcsolatos tényezők viszonyát is, melyekből kiderül: a stresszes életvitelt élők körében magasabb az erős dohányosok aránya, többségük egészségtelenül étkezik, és jelentős az alultápláltak vagy jelentős túlsúllyal küzdők száma. Életmódjuk jellemzően mozgásszegény, ritkán sportolnak.

Egyéb társbetegségek tekintetében főként a szív-érrendszeri betegségben, anyagcsere problémákban szenvedők érintettek, amely alapján - figyelembe véve a korábban említett primer korosztályokat - látható, hogy a stressz a középkorúak kiemelt rizikófaktora!

Mindemellett a folyamatos idegeskedés káros hatással van az általános közérzetre is, tekintve, hogy a stresszesebb életvitelt élők kevésbé érzik jónak egészségi állapotukat.

Fontosnak tartjuk, mégsem teszünk a stresszmentes életért

A kutatásról

A megkérdezett orvosok és laikusok minden szempontot értékeltek 1-től 10-ig terjedően, ahol az egyes jelentése, hogy egyáltalán nem játszik szerepet az adott tényező az egészségben, a tízes pedig, hogy nagyon fontos szerepe van abban. A vizsgált szempontok: egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás, dohányzási szokások, alkoholfogyasztás, szellemi frissesség megőrzése, stressz, egészségügyi szűréseken való rendszeres részvétel és folyamatos proaktív tájékozódás az egészségügyi témákban.

A stresszmentes élet azonban fontos része (lenne) az egészséges életvitelnek a lakosság megítélése alapján. Arra a kérdésre ugyanis, hogy "Ön szerint a vizsgált tényezők mennyiben járulnak hozzá egy ember általános egészségi állapotához?", a laikusok a stresszmentes életnek tulajdonítottak legnagyobb szerepet, melynek fontossága a stresszes életvitelt élők körében a legmagasabb.

A lakossággal ellentétben az orvosok rangsorában jóval hátrébb, mindössze a 6. helyen, a dohánymentes élet, mérsékelt alkoholfogyasztás, egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás és a szellemi frissesség megőrzése után szerepel a stresszmentes élet.

A szakemberek a tényezők fontosságán túl azt is értékelték, hogy tapasztalataik alapján, milyennek találják a magyar lakosság - betegeket és egészségeseket egyaránt beleértve - állapotát a kérdéses szempontokból. Ami a stresszmentes életet illeti, sajnos igen rossz a helyzet: az összes vizsgált tényező tekintetében ugyanis ebből a szempontból kaptuk a legrosszabb minősítést. Egy 10-es skálán mérve a doktorok 55%-a az értékelhető legrosszabb 1-es vagy 2-es osztályzatot adta arra vonatkozólag, hogy mennyire él a magyar lakosság stresszmentes életet. Az átlagos osztályzat alig érte el a 3-as értéket (2,93).

Természetesen a felhőtlen, stresszmentes élet nagyon ritka, de a problémák megfelelő kezelésével sokat tehetünk általános közérzetünk javítása, egészségünk megóvása érdekében.

WEBBeteg - Kiss Katalin (Szinapszis Kft.)

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.