• Tízből hét magyar nem üdül

    Szerző:
    WEBBeteg

    A magyarok többsége nem szokott nyaralni. Tavaly tízből heten nem üdültek öt napnál többet - derül ki a GfK Hungária és a Szonda Ipsos friss felméréséből. A kutatás szerint az aktív pihenés idehaza még nem igazán elterjedt.

    Tízből hét felnőtt nem töltött öt napnál többet nyaralással 2007-ben. Rosszabb a helyzet 50 év felett, a korosztály 80 százaléka nem üdült tavaly.

    Minden tizedik magyar határon belül üdült, három százalék választotta Horvátországot, egy-egy százalék pedig Ausztriát, Romániát, Görögországot, illetve Olaszországot.

    Hirdetések

    A kutatás szerint tízből hárman, egyénileg szervezik meg utazásukat, az üdülők mindössze egy százaléka fordul mindig utazási irodához, három százalékuk pedig többnyire.

    Kiderült az is, hogy az aktív pihenés még nem olyan népszerű idehaza. A nyaralók 37 százaléka jellemzően a strandolást és a napozást választja, tízből hárman várost néznek. A természetjárás mindössze az üdülők 17 százalékát vonzza. A vízi sportoknak a nyaralók csupán hat százaléka hódol. Sokan mennek viszont színházba, múzeumba, vagy töltik szabadidejüket barátaikkal, rokonaikkal, továbbá a gyógyfürdők is népszerűek.

    A megkérdezettek 68 százaléka azt mondta, nem tervezi, hogy a következő 12 hónapban öt napnál hosszabb utazást tesz. A pihenésre készülők tizennégy százaléka itthon marad, úti célként 2-2 százalék említette Görögországot és Horvátországot, egy-egy százalék pedig Ausztriát és Olaszországot. Az ötven év fölötti korosztály 77 százaléka nem tervezi, hogy a következő egy évben elmegy üdülni.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Ajakherpesz és nyaralás - Tippek az utazás előtt

    Sokaknál jelent problémát, hogy nyaralás, illetve napsütésben gazdag tájakra való utazás alkalmával fellángol az ajakherpesz-fertőzésük. Mit lehet tenni a megelőzés érdekében? Hasznos tanácsok utazóknak, hogy a herpesz ne tegye tönkre a nyaralást.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Így készülj az első 10 kilométeredre

    A tavasztól őszig terjedő időszak a legalkalmasabb arra, hogy a hobbisportolók nekivágjanak kitűzött céljaik megvalósításának. Aki már lefutotta az 5 km-t, annak logikus célkitűzés a duplázás. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint egy teljesítménydiagnosztikára építő, alapos edzéstervvel könnyebben elérhető a 10 km, mint gondolnánk.

    Tanácsok pollenallergiásoknak szabadtéri tevékenységekhez

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban való időtöltést a pollenallergiások számára.

    Hogyan készítsük fel allergiás gyermekünket nyaralásra, táborozásra?

    Nyári allergológiai szakrendeléseken gyakorta elhangzik, hogy a korábban teljesen panaszmentes gyermek a májusi-júniusi iskolai erdei táborból vagy az augusztusi gólyatáborból feldagadt, bevörösödött szemmel, tüsszögve, sípoló tüdővel, nehézlégzéssel érkezik vissza.

    Mentőöv programot dolgoztak ki

    Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács közbiztonsági tanácsának elnöke elmondta, tavaly lényegesen több súlyos baleset történt a Balatonon, mint a korábbi években. Ezért döntöttek úgy, hogy kielemzik a történteket, és a balatoni vízi rendészet ötlete nyomán, a vízi mentők mentorságával új vízbiztonsági programot dolgoznak ki. A munkába katasztrófavédelmi, meteorológus és infokommunikációs szakember is bekapcsolódott.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA