Iszapkezelések és ivókúrák

szerző: Dr. Bender Tamás - Springmed
frissítve:

Az iszapkezelések történhetnek szerves vagy szervetlen iszappal, egész testet érintő vagy részleges módon. A szerves iszapok esetén nem csupán a hőhatással és az iszap súlyából eredő hatással lehet számolni, hanem kémiai hatással is - a bőrön át felszívódó anyagok szervezetre gyakorolt hatásával.

A hagyományos iszappakolás 42 oC-os iszappal történik, és a kezelés során az egész testet befedik. Ennek hatására kifejezett értágulat jön létre, mely anyagcsere-fokozó és fájdalomcsillapító hatással jár együtt. A meleg hatására az izmok ellazulnak, ezért a gyógymasszázs is hatásosabb lehet iszapfürdő után.

Az iszappakolás hatására a folyadékgyülem és ízületi izzadmányok felszívódása fokozódik. Kezelhetünk egy-egy testrészt (pl. derekat, térdet, csípőt) is iszapkezeléssel.

A részleges iszappakolások hatását gyógyszerek vagy gyógynövények hozzáadásával is lehet tovább fokozni.

A szervetlen iszapkezelések egyik fajtája a parafangó-kezelés, melyet iszap és paraffin keverékével, általában gerinc- vagy ízületi végtagfájdalmak esetén végeznek.

Iszapfürdő nem alkalmazható visszeresség és heveny gyulladásos megbetegedések esetén.

Hazánkban az alábbi helyeken találhatók természetes gyógyiszapok:

  • Alsópáhok (Zala megye) – természetes tőzeg gyógyiszap
  • Hajdúszoboszló (Hajdú-Bihar megye) – a városi gyógyfürdő
    iszapja
  • Hévíz (Zala megye) – Hévízi tó iszapja
  • Makó (Csongrád megae) – marosi iszap
  • Tiszasüly (Jász-Nagykun-Szolnok megye) – kolopi iszap

Ivókúrák szabályai - Milyen bántalmak esetén segíthet?

A kúra általában 4-6 héten át tart, és napi 1-1,5 liter gyógyvíz elfogyasztását jelenti. A gyógyvizet étkezés előtt, apró kortyokban kell meginni, naponta 3 alkalommal. A megkezdett gyógyvizes palackot hűvös helyen kell tartani és két napon belül el kell fogyasztani. Kisebb mennyiségű fogyasztása hosszú távon is megengedett.

  • Nyelőcső, gyomor- és bélrendszeri megbetegedések, valamint epebetegség esetén használatos ivókúrák végezhetők Csevice, Mira, Salvus, Igmándi, vizekkel. Egyszeri hashajtásra 3 gramm szulfáttartalmú vizet javaslunk hidegen, mert a hideg víz gyorsabban átmegy a gyomor-bél traktuson. A szénsavas ásványvizek már a szájüregben ingerlik a nyálmirigyeket és éhgyomorra fogyasztva fokozzák a gyomorsav-termelődést. Az alkalikus (szódabikarbónás) vizek fogyasztása étkezés előtt csökkenti a gyomornedv-termelődést, ezáltal csökkentik az éhségérzetet.
  • Légzőszervi panaszok (pl. krónikus légcsőgyulladás) esetén használhatunk Salvus vizet porlasztott formában, vagy befújóval. Külföldön, főleg Olaszországban és Németországban rendkívül nagy hagyományai vannak a garat, gége és tüdőbetegségek ily módon történő kezelésének.
  • Húgyúti megbetegedéseknél, főleg vesekőképződés megelőzésében is érdemes megpróbálni a gyógyvizeket (a kő összetételétől függően pl. kálciumtartalmú kövek esetén, magnéziumtartalmú ásványvíz-kúra javasolt; urát, xantin és cisztein-kövek oldására nátrium-bikarbonát-tartalmú ásványvíz fogyasztása ajánlott.)
Ásványvíz, gyógyvíz, termálvíz
Amennyiben egy ásványvíz gyógyító hatással rendelkezik, a jogszabály alapján gyógyvízzé minősíthető. Ha hőmérséklete 30 °C alatti, hideg gyógyvíznek, ha a fölötti, hévíznek vagy termálvíznek nevezzük. A névhasználatot az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV törvény 247. §-a (2) bekezdésének x) pontja, valamint a 74/1999. (XII. 25.) EüM rendelet alapján az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság (OGYFI) engedélyezi.

Ivókúrára alkalmazható ismertebb hazai gyógyvizeink

  • Csevice (Parádi gyógyvíz): hidrogén-karbonát-, szulfát-, szulfid- és lítiumtartalmú szénsavas gyógyvíz. Ajánlott: savtúltengéssel járó gyomor- és bélbetegségek kezelésére, puffadás megszüntetésére, a légzőszervek idült gyulladásos megbetegedéseiben, vesekőképződés megelőzésére.
  • Mira (glaubersós ásványvíz): 70–80% glaubersót tartalmaz, mely világviszonylatban is egyedülállónak tekinthető. Gyógyhatása hasonló a Hunyadi János keserűvízéhez. Javasolt epekiválasztási, epeürülési panaszok, székrekedés kezelésére és újabb vizsgálatok szerint előnyös fogyókúra segítésére és az emelkedett vérzsír (triglicerid) csökkentésére is.
  • Ferenc József és Hunyadi János keserűvíz: A keserűvizek nátrium- és magnézim-szulfát-tartalmuk miatt hashajtó hatásúak. Előnyösen alkalmazhatók székrekedés, aranyér, epe- és májbetegségek kezelésére, fogyókúrák segítésére.
  • Salvus víz (alkáli hidrogén-karbonátos víz): összetétel: kálium, nátrium, hidrogén-karbonát, szulfát. Ajánlott gyomor- és nyombélfekély kezelésére, gyomorsav-túltengés, cukorbetegség kiegészítő kezelésére, refluxbetegség (gyomorsav-túltengés) okozta panaszok enyhítésére és felső légúti megbetegedések kezelésére.
  • Jódaqua: összetétel: alkáli halogén, jodid, metabórsav, metakovasav és nátrium. Ajánlott jódhiányos területeken, golyva, illetve terhességi golyva megelőzésére.

Dr. Bender Tamás: Gyógyfürdőzés és egyéb fizioterápiás gyógymódok

A kiadvány fülszövege: " Hazánk gyógyvizekben, hévizi forrásokban bővelkedő ország, olyannyira, hogy a világ első öt nagyhatalma közé sorolják e téren.
Mégis - amellett, hogy számos gyógyfürdőkkel kapcsolatos könyv látott napvilágot, - a gyógyvizek és az ivókúrák hatásairól, illetve arról, hogy mely betegségre milyen típusú gyógyvíz vagy egyéb fizioterápiás gyógymód nyújthat segítséget, a lakosság további tájékoztatása elengedhetetlen.
Ezt a hiányt kívánja pótolni a szerző, aki e könyvében a fizioterápiás gyógymódokat ismerteti meg az olvasókkal, mindezt fotókkal illusztrálva."

Dr. Bender Tamás - Gyógyfürdőzés és egyéb fizioterápiás gyógymódok
© Dr. Bender Tamás, 2008
© SpringMed Kiadó, 2008
Szakmai lektor: Dr. Bálint Géza
A mozgásterápiás fejezetet írta: Dr. Kádas Éva gyógytornász
SpringMed EGÉSZSÉGTÁR® sorozat
Látogasson el a kiadó honlapjára és böngésszen a könyvek között
www.springmedkonyvaruhaz.hu

(Dr. Bender Tamás)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.