• Koffein és a gyermekkori alvászavarok

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az alvászavarok és az ágybavizelés gyerekeknél gyakran összefüggésben áll a koffeinfogyasztással. Sok szülő nincs tisztában azzal, milyen mennyiséget fogyaszt gyermeke, és milyen hatást gyakorol rá az anyag, mert a gyermekkori koffeinfogyasztással kapcsolatos információk korlátozottak.

    A Journal of Pediatrics szakfolyóiratban megjelent tanulmányból az derült ki, hogy a megkérdezett gyermekek naponta fogyasztottak koffeint, és minél több koffeint fogyasztottak, annál kevesebbet aludtak. A Nebraska Medical Center kutatói Dr. William Warzak vezetésével 200, öt és tizenkét év közötti gyermek szüleit kérdezték ki a rutin orvosi vizsgálatok során egy városi gyermekkórházban. A szülőket arra kérték, hogy számoljanak be azokról a harapnivalókról és italokról, amelyeket gyermekük napi rendszerességgel fogyaszt. Dr. Warzak arról számolt be, hogy egyes gyermekek már öt éves korukban naponta egy doboznyi üdítőnek megfelelő mennyiséget fogyasztanak.

    Hirdetések

      Ajánlott mérték és a koffeinmérgezés tünetei


    Mivel ma már több olyan termék is tartalmaz koffeint, amelyről nem is gondolnánk, könnyen előfordulhat, hogy az ajánlott napi bevitelt túlhaladó mértékben juttatjuk azt a szervezetünkbe.
    Koffein - Ajánlott mérték és a koffeinmérgezés tünetei>>

    Már a 8-12 éves gyerekek is fogyasztanak koffeint

    A kutatók azt is megfigyelték, hogy az idősebb gyerekek több koffeintartalmú üdítőitalt ittak. „A 8-12 éves gyerekek átlagosan napi 109 mg-ot fogyasztottak” – magyarázta Dr. Warzak, „ami közel három darab három deciliteres dobozos üdítőnek felel meg”.

    A szakemberek szerint azonban a koffein ezeknek a gyerekeknek az esetében nem áll összefüggésben az ágybavizeléssel. „A közhiedelemmel ellentétben a gyerekek nem vizelnek ágyba nagyobb valószínűséggel akkor, ha koffeint fogyasztottak, annak ellenére, hogy a koffein vízhajtó hatású” – tette hozzá Dr. Evans, a tanulmány társszerzője. 

    Medipress

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Tudta-e a koffeinről?

    A koffein vagy rendes polgári nevén 1,3,7-trimetil-xantin a világon talán leggyakrabban, legszélesebb körben fogyasztott élénkítő hatású alkaloid. Valóban a leggyakrabban, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy világszerte a lakosság közel 80 százaléka napi rendszerességgel fogyasztja valamilyen formában.

    Kismotor, háromkerekű, roller: Miért jó a gyerekeknek?

    Előbb vagy utóbb szinte minden gyerek megtanul biciklizni. Mindegy, hogy négy-, három-vagy kétkerekű, nagyszerűen megfelelnek a gyerekek mozgásigényének levezetésére és koordinációs készségük fejlesztésére.

    Koffein - Ajánlott mérték és a koffeinmérgezés tünetei

    Mivel ma már több olyan termék is tartalmaz koffeint, amelyről nem is gondolnánk, könnyen előfordulhat, hogy az ajánlott napi bevitelt túlhaladó mértékben juttatjuk azt a szervezetünkbe. A koffein megtalálható a különböző energia- és sportitalokban, egyes gyógyszerekben, kávéban, teában, csokiban, valamint a guaranát tartalmazó italokban is.

    Melyik kávé árt az egészségnek?

    Közismert dolog, hogy a túlzásba vitt kávéfogyasztás ártalmas lehet a szívre és az érrendszerre. Emeli a pulzusszámot, a vérnyomást, fokozza a szív munkáját. Sokan nem tudnak lemondani a kávézásról, szinte szertartásként beleépül a napi rutinba.

    Rendszeres kávézás - Milyen a hatása?

    A kávé élénkítő hatással van agyunkra és idegrendszerünkre is. Tévedés azonban, hogy a mindennapos kávéfogyasztás hosszú távon is emelheti teljesítményünket - állítják a Bristoli Egyetem kutatói.

    Ön is kávéfüggő?

    A koffein a világ két legelterjedtebben használt pszichoaktív drogjának egyike a másik az alkohol. Az, hogy pszichoaktív, azt jelenti, hogy hatással van a lelki életünkre, miközben számos testi tünetet is okoz.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA