A vizelet változásai - Milyen betegségre utalhatnak a jelek?

szerző: Ötvenentúl.hu - WEBBeteg
megjelent:

A vizelet elemzése, színének, szagának és üledékének vizsgálata egyik fontos eleme egyes betegségek felismerésének.

Vizelet - Mire figyelmezetnek a színelváltozások?

Sárga, vízszerű, zavaros, véres - Betegségre utalhat a vizelet

A vizeletben szabad szemmel észlehető eltérések, illetve a különböző vizsgálati eljárásokkal detektálható változások számos urológiai és nem urológiai betegség tüneteként jelenhetnek meg. Férfiaknál a vizeletben látható eltérések a húgyutakon kívül a prosztatából és az ondóhólyagból/vezetékből származhatnak. Nők esetén a hüvely közelsége miatt nőgyógyászati megbetegedés zavarhatja a kiértékelést, biztos eredményt a húgyhólyagból közvetlenül vékony katéterrel nyert vizelet vizsgálata ad. Sárga, vízszerű, zavaros, véres - Betegségre utalhat a vizelet

E testnedvünk sárga színét a vérkeringés által lebontott anyagok, valamint egy – az ételeinkkel felvett – urokróm nevű festékanyag adják, ám a sárga szín változásait sok minden befolyásolja, a napszaktól az elfogyasztott ételekig (például a nyers cékla, nyers répa elszínezheti), a napi folyadékbevitel mennyiségétől egyes gyógyszerekig, illetve vitaminkoncentrátumokig. Az egészséges színű vizelet a halvány, ún. „szalmasárgától” a sötét borostyánig változhat.

A sötét, sörbarna, „besűrűsödött” vizelet jelezheti például, hogy nem fogyasztottunk elegendő folyadékot, de a szervezet hirtelen vagy folyamatos vízvesztését is (például hasmenés, hányás, láz, izzadás miatt). Ezekben az esetekben ugyanis a szervezetünk a vízszükségletét már a vizeletből „szerzi vissza”. Ennek azonban az ellenkezője is gyakori.

A nagyon halvány sárga vagy „víztisztaságú” vizelet – jó esetben – azt jelzi, hogy sok folyadékot, vagy valamilyen veseműködést serkentő ételt (például spárgát), illetve italt (például gyakori feketekávézás, vízhajtó hatású gyógyteák stb.), avagy vízhajtó gyógyszert fogyasztottunk. Ezek mindegyike gyakori vizeletürítésre, vagyis a „felesleges” víz eltávolítására készteti szervezetünket.

Mire utal a vizelet minőségének változása?

A vizelet színének, szagának és állagának változásai nagyon sok információt adhatnak a test állapotáról. A vizeletből kiderül, mit evett, mennyit ivott és milyen betegsége van. Mire utal a vizelet minőségének változása?

Ha az áttetsző, bőséges vizelet hirtelen ürül, felfázásra gyanakodhatunk. Az egészséges ember reggeli vizelete általában borostyánsárga, és a nap folyamán – megfelelő folyadékbevitel esetén – szalmasárgára változik. A vizelet pH-értéke ugyancsak befolyásolja e testnedvünk színeváltozását: a savas kémhatású általában sötétebb színű, mint a lúgos.

A zavaros, sárgás vizelet fertőzés jele lehet, míg a sötétbarna – ha nem egyszer vagy kétszer fordul elő, hanem az ürítésekkor jellemzővé válik – azt jelezheti, hogy a bilirubin nevű epefesték a vérbe, majd onnan a vizeletbe került. Ekkor felmerül az epe-, illetve májbetegség, netán az epevezeték pangásának (pl. epekövesség) gyanúja.

Vér a vizeletben

Véres, vagy szokatlan mennyiségű vizelet

Mire utalhat, ha a megszokottnál kevesebb, vagy több vizelet ürül szervezetünkből? Milyen betegség állhat a háttérben amikor véreset vizelünk? Véres, vagy szokatlan mennyiségű vizelet

A vörös, illetve a zavaros, húsléhez hasonló elszíneződés minden esetben vér jelenlétére utal, ezért indokolt, hogy minél előbb orvosi vizsgálatokkal derítsék fel a tünet mögötti okot. Az alapbetegség felismerésében sokat segíthet, ha az orvosnak el tudjuk mondani, hogy az ürítésnek melyik „szakaszában” jelenik meg a vér a vizeletünkben. Amennyiben a vizelés kezdetén, az a húgycsőben zajló gyulladás jele lehet; ha a vizelés egész időtartama alatt vér áramlik a vizeletbe, az – leggyakrabban – vesegyulladásra utaló jelnek minősül, vagyis indokolt és halaszthatatlan az urológiai vizsgálat és az azt követő terápia. Amikor a vér csak a vizelés vége felé jelenik meg, az alsó húgyutak (húgyhólyag, húgycső) érintettségére kell gyanakodni, ami miatt ugyancsak mihamarabb orvoshoz kell fordulni.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.