• Ünnepi mítoszok - Mi az igazság?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az ünnepek közeledtével sokan díszítik a lakást Mikulásvirággal, és kezdenek őrült sütéshullámba. Vajon ezek a tradíciók mennyire veszélyezteti az egészséget? A Britidh Medical Journal összeszedte az 5 leggyakoribb, ünnepekhez köthető egészségügyi tévhitet.

    A cukor hiperaktívvá teszi a gyerekeket

    Hiperaktivitás - Izeg, mozog, nem figyel


    A hiperaktivitást a köznyelv gyakran a "rossz gyermek" szinonimájának tartja, pedig korántsem erről van szó. Egyáltalán nem minden rosszalkodó gyermek hiperaktív. A kórkép teljes neve - figyelemhiányos hiperaktivitás zavar - már többet elárul a probléma valós jellegéről.
    Hiperaktivitás - Izeg, mozog, nem figyel>>

    Erről a témáról több tanulmány készült, mint egyes gyógyszerekről, s mindegyik arra a következtetésre jutott, hogy nincs kapcsolat a cukor és a hiperaktivitás között. Még ha a gyermek cukor érzékeny is, és figyelemzavarral küzd, az édesség nem befolyásolja a viselkedését. A szülők egy része hajlamos a gyerek kaotikus viselkedését a cukorfogyasztással összekapcsolni, ám egy kutatás bebizonyította, hogy mindez csak a szülők képzeletében létezik.

    A kísérletben a gyerekek szüleinek azt mondták, hogy gyermekük cukortartalmú üdítőt fogyasztott, pedig ténylegesen csak vizet kaptak a kicsik. Ennek ellenére a szülők nagy része határozottan állította, hogy gyermeke nehezebben kezelhetővé vált az italtól, noha a szakértők nem tapasztaltak semmiféle különösebb változást a gyermekek viselkedésében.

    Hirdetések

    Az öngyilkosságok száma nő az ünnepek alatt

    Az időjárás nyomasztó, a rokonok egy része csúnyán megbánt bennünket, a melankolikus hangulat így könnyen eluralkodhat rajtunk. Ám a közhiedelemmel ellentétben az öngyilkosságok többsége világszerte gyakoribb, mikor az idő napos, és meleg.  Mindezt egy 35 év öngyilkossági adatait vizsgáló tanulmány állapította meg.

    A Mikulásvirág mérgező

     Öngyilkosság


    Az öngyilkosságra készülők 75-80 százaléka beszél előtte tettéről. A meghalási szándék kifejezése egyben segélykérést is jelent.
    Öngyilkosság, hogyan előzhető meg?>>

    Ön is távol tartja gyermekét ettől az ünnepi növénytől? Ne aggódjon! Az American Association of Poison Control Center 22 793 olyan esetet tart nyilván, mikor Mikulásvirágot nyeltek le, és ezek közül egy esetben sem állapítottak meg mérgezést. Sőt, az esetek 96 százalékában nem is volt szükség orvosi kezelésre.

    Patkánykísérletek is azt tanusítják, hogy nincs miért aggódni, ám ennek ellenére, ha nem élelmiszernek számító növényt evett gyermeke, a biztonság kedvéért keressék fel az orvost!

    A legtöbb hőt a fejtetőn át veszítjük

      Ön tudta?


    Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente 877 ezer ember menekül öngyilkosságba világszerte. A férfiak hajlamosabbak a "jóval halálosabb" módszerek alkalmazására, míg az öngyilkosságot fontolgató nők leginkább a gyógyszer túladagolás és a mérgezés mellett döntenek .

    Noha még az amerikai hadseregben is azt tanítják, hogy a testhő 40-45 százalékát a fejtetőn át veszítjük el, tudni kell, hogy a hidegnek való kitettség arányában a test bármely fedetlen bőrfelszínén keresztül történhet a hőveszteség. Gondoljon bele, nem véletlen, hogy senki nem visel a hidegben sapka mellett rövidnadrágot!

    Az éjszakai étkezés kövérré tesz

    Noha a késő esti étkezést az elhízással társítják, ez csak puszta tévhit. Számos tanulmány bebizonyította, hogy a bevitt kalóriamennyiség számít, nem pedig a bevitel időpontja.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: msnbc; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Hogyan ne táplálkozzon egy kismama? Gyakori tévhitek

    Amikor egy nő a gyermekét hordja a szíve alatt, csak arra tud gondolni, hogy egészségesen, szépen növekedjen a babája, és semmilyen tápanyagban ne szenvedjen hiányt fejlődésben lévő kicsi szervezete.

    Vigyázzunk fogainkra az ünnepek alatt is!

    Az ünnepek idején többet megengedünk magunknak, mint a hétköznapokon, bejgli, mézeskalács, szaloncukor és hasonló finomságok vesznek körül, és nem fogjuk vissza magunkat. Épp ezért ilyenkor még fontosabb, hogy odafigyeljünk a megfelelő szájhigiéniára.

    Fogyatékosság, depresszió és az ünnepek

    Az ünnepi időszakban az emberekben több az együttérzés és jóakarat társaik iránt. Sajnos azonban az ünnepek sokakat stresszessé és depresszióssá tesznek. A túlzott elvárások a családi harmóniával kapcsolatban, az összejövetelek és az előkészületek miatti stressz, illetve a lehangoltság, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy tervezte, sok negatív érzést okozhat a legcsodálatosabb időszakban.

    Mire figyeljünk, hogy meghitten tölthessük a karácsonyt?

    A karácsony az emberiség és az év egyik legszebb ünnepe. Azonban ahhoz, hogy ez a néhány nap mindenki számára valóban boldog és meghitt hangulatban teljen, nem árt, ha néhány dologban kellőképpen elővigyázatosak és körültekintőek vagyunk. Nem is gondolnánk, hogy ez a családi ünnep milyen veszélyeket rejt magában.

    Karácsonyi stressz - Van, aki eltörölné az ünnepet

    A karácsony napjainkban nem csak a szeretet ünnepét jelenti, hanem óriási stresszt és kapkodást - legalábbis a nők számára. Közel minden harmadik nő arról számol be, hogy a karácsony előtti időszakot különösen stresszesnek éli meg.

    Ne idealizáljuk túlságosan a karácsonyt!

    A karácsonynak kötelező mindenképpen mézes-mázas boldogságban telnie? Nem feltétlenül, éppen ellenkezőleg: az erőltetett jókedv és boldogság végtelen szomorúságba és depresszióba csaphatnak át. A pszichiáterek mindenkit lebeszélnek az ünnep idealizálásáról.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA