• Szőnyi Ferenc: "Ultratriatlonban ez a csúcs!"

    Szerző:
    WEBBeteg

    A komáromi Szőnyi Ferenc szerdán délután landolt Ferihegyen, nem akármilyen élményekkel: Mexikóból tért haza, ahol az Ironman-versenyek távjának hússzorosát teljesítette. Elsőként ért a célba, és első lett abban is, hogy magyarként erre még senki nem volt képes. (76 kilométert úszott, 3600 kilométert kerékpározott és 844 kilométert futott.)

    A Mexico double deca ironman nevű ultratriatlon verseny aranyérmesével beszélgettünk.

    WEBBeteg: - A mexikói ultratriatlont megnyerte. Mi jön most, milyen kihíváson gondolkozik legközelebb?
    Szőnyi Ferenc: - Most egyelőre nincsnek ilyen indíttatásaim. Kimerültek a célok, persze vannak más versenyek, azokon majd indulok. De az én sportágamban, az ultratriatlonban ez a csúcs, nincs feljebb.

    WEBBeteg: - A versenytársai illetve Ön milyen sérülésekkel teljesítették a távot?
    Szőnyi Ferenc: - Én szerencsére megúsztam apróbb problémákkal, semmi komoly bajom nem lett. Az arcüregemmel akadtak kisebb gondok. A többieknek főleg a lábukkal volt problémájuk, vízhólyagok, sebek, kisebb izomsérülések voltak inkább. Azonban előfordult az úszásnál egy vállizom-sérülés is. Én nagyon odafigyeltem a testem jelzéseire.

    Hirdetések

    WEBBeteg: - Miért vágott bele egy ilyen komoly megmérettetésbe? Mi hajtotta?
    Szőnyi Ferenc: - Sportoló vagyok, nagyon erős bizonyítási vágy dolgozik bennem. Sokan mondták, ez a verseny nekem lett kitalálva. Ezt én is így gondolom. Óriási kihívás nemcsak fizikai, hanem mentális értelemben is. Napról napra meg kell újulni. Arról nem is beszélve, hogy egy versenyt akkor kell teljesíteni, amikor megrendezik. Kihívás: leküzdeni, megfelelni, legyőzni.

    Szőnyi Ferenc és a
    A hazatérés pillanatai
    Forrás: Szőnyi Ferenc blogja

    WEBBeteg: - Milyen megoldandó akadályokkal számolt indulás előtt?
    Szőnyi Ferenc: - Mindent végiggondoltam alaposan. A kerékpár volt a kedvenc számom, az úszástól tartottam a leginkább. Itt csak azt tűztem ki, hogy teljesítsem. Két napot számoltam erre, de néhány órával többre volt szükségem az úszás leküzdéséhez. Egy gyomorrontás is akadályozott. Ezen szerencsére hamar túllendültem. A kerékpározásnál a nyereg okozta bőrsérülésekre is számítottam. A futás elég szörnyű volt, egy maratont is elég leküzdeni, nemhogy húszat! Egész évben indultam ultrafutó versenyeken, ez is egyfajta felkészülés volt.

    WEBBeteg: - Hogyan lehet elviselni azt a monotóniát, amivel egy napokig futó-úszó embernek meg kell küzdenie?
    Szőnyi Ferenc: - Jellemző, hogy már voltak képzelgéseim is a vízben. Ez már ott egy másfajta tudatállapot, egyfajta meditatív lét. Nem megy másként. El kell érni lelkileg is, hogy már ne érezzek fájdalmat. A vízben vagy futás közben rengeteg dolgot végiggondoltam, sőt, úszás közben már aludni is tudtam. Ez is egyfajta képesség, ajándék a sorstól.

    WEBBeteg: - A lányai gondolkodnak azon, hogy követik Önt?
    Szőnyi Ferenc: - Nem, de nem is szeretném. A sporttal csínján kell bánni, ismerni kell a biológiát.

    WEBBeteg: - Amikor elindult, sejtette, hogy ilyen nagyszerű eredményre lesz képes?
    Szőnyi Ferenc: - Győzni mentem. Első akartam lenni. Tavaly már teljesítettem a tízszeres Ironman-t, ezzel már egyfajta rangot is kivívtam, volt elvárás velem szemben. A rajtszámom is az egyes volt, mindenki csak Number One-nak hívott. Jó dolog nyerni, gyorsabbnak lenni. Hittem abban, hogy első lehetek.

    WEBBeteg: - Hogyan fogadta a környezete?
    S
    zőnyi Ferenc: - A repülőtérre egy tömött busznyi ember érkezett Komáromból, barátok, ismerősök. Megtiszteltetés, hogy ennyien szurkoltak nekem.

    WEBBeteg: - Mikor edzett a verseny után újra?
    Szőnyi Ferenc: - Már másnap lefutottam az első kilométeremet. Most néhány hétig pihenőt tartok, utána kezdem újra az aktív edzést. Az idén már a világ leghosszabb kerékpár-versenyét is teljesítettem, úgyhogy egy darabig elég volt.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


    Szőnyi Ferenc - Hol a teljesítőképesség határa?
    A magyar Vasember mindenkit maga mögé utasított
    A magyar Vasember: hússzoros ironman-távot teljesít

    WEBBeteg: - Mire figyelt az étkezéskor?
    Szőnyi Ferenc: - Főleg szénhidrátot vettem magamhoz a verseny közben, folyékony formában. A szünetekben sok fehérjét, csirkét, sajtot, tojást ettem. Figyeltem rá, hogy legyen elég utánpótlás, hiszen egy idő után önmagát kezdi bontani a szervezet. Segítőm, Horváth György nélkül mindez nem sikerült volna: hordta nekem az ételt, melegített, itatott, rohant hamburgerért, mikor mire volt szükség.

    (WEBBeteg - Czibere Anikó)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Így készülj az első 10 kilométeredre

    A tavasztól őszig terjedő időszak a legalkalmasabb arra, hogy a hobbisportolók nekivágjanak kitűzött céljaik megvalósításának. Aki már lefutotta az 5 km-t, annak logikus célkitűzés a duplázás. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint egy teljesítménydiagnosztikára építő, alapos edzéstervvel könnyebben elérhető a 10 km, mint gondolnánk.

    Tanácsok pollenallergiásoknak szabadtéri tevékenységekhez

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban való időtöltést a pollenallergiások számára.

    Alvászavarok gyötrik? - Tippek a nyugodt alváshoz

    Elalvás előtt a legtöbben jó éjszakát kívánnak egymásnak, ám e jó kívánság megvalósulása sokak számára csak álom. Felmérések szerint a magyar lakosság 15-30 százaléka szenved valamilyen alvászavartól, és minden második ember találkozott már élete során ezzel a problémával. Az érintettek felénél az alvászavar kezelést igényel.

    Nem minden sport megengedett trombózis után

    A trombózis igen nagy trauma annak, aki versenysportolóként kénytelen volt szembenézni vele. Nemcsak a fájdalom és a gyógyszerek miatt, hanem azért is, mert az addigi életmódjában komoly változások állnak be.

    Az életmódváltást csoportosan könnyebb elkezdeni

    Az életmódváltás nemcsak lemondásokkal jár, de új szokásokkal is. Egyedül egy kicsit tanácstalan az ember, hiszen új alapanyagokat, új recepteket kell megtanulnia. Az étkezési szokás mellett a bevásárlási szokáson is változtatni kell, vagy éppen a mozgást kell becsempészni a napi rutinba. Ezeket a változásokat szakemberi segítséggel lényegesen könnyebb meglépni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA