• A vetélés szív- és érrendszeri kockázatot jelent?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A többszöri vetélés növeli a későbbi élet során bekövetkező szívroham kockázatát - idézte német kutatók megállapítását a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk/news/health).

    A Heart című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban úgy találták a kutatók, hogy azoknál a nőknél, akiknek legalább három vetélése volt, ötszörösére emelkedett a későbbi szívroham kockázata. A heidelbergi Német Rákkutató Központ munkatársai felmérésükben 11 500-nál több, harmincöt és hatvanöt év közötti nő adatait tekintették át. Minden negyedik nő árulta el, hogy volt vetélése. Ez az arány még nagyobb lehet, mert a terhesség korai szakaszában lezajló vetélést többen nem úgy azonosítják, hogy terhességük szakadt meg.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A vizsgálatban szereplő nők közül azok, akiknek háromnál több vetélése volt, ötszörös kockázattal szenvedtek el később szívrohamot, az egy vagy két alkalommal elvetélt nők szívkockázata pedig kis emelkedést mutatott az átlaghoz képest. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a kockázat abszolút mértéke így is alacsony: a 2876 nő közül, akik vetélésről számoltak be, 82-nek volt szívrohama egy 10 éves perióduson belül. A szakértők az összefüggés okait keresve feltételezik, hogy lehetnek közös hajlamosító tényezői a vetélésnek és a szívbetegségeknek, például olyanok, amelyek a vérrögök képződésének rizikóját növelik.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Egy fertőzés is oka lehet a koraszülésnek

    Napjainkban a csecsemőhalálozás fő oka a koraszülés, illetve hogy a babák sokszor nagyon alacsony súllyal születnek. Számos olyan eset van, amikor a koraszülött gyerekek később maradandó károsodással élnek, olykor a látásuk vagy a hallásuk sérül, de sokszor tanulási nehézségek jelentkeznek ezeknél a gyerekeknél. A koraszülések leggyakoribb oka a hüvelyi fertőzöttség, de a baktériumtoxinok által okozott agyi fertőzések évente kb. ezer gyermeknél fogyatékosságot is okoznak. A megfelelő hüvelyflóra fenntartásával a hüvelyfertőzöttség nagy százaléka elkerülhető lehetne, így a koraszülések száma is jelentősen csökkenne.

    Mi okozhat hevesebb szívdobogást? - Az orvos válaszol

    Étkezés után gyakran érzem, hogy hevesebben ver a szívem. Okozhatja ezt a vércukorszint megemelkedése? Vagy esetleg allergiás lehetek valamilyen tápanyagra, ételre?

    Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

    A szerelemről tudományosan - Mi köze van hozzá a szívünknek?

    Miért jelképezik a piros, rózsaszín vagy éppen pink színben pompázó szívek a szerelmet? Tévedünk, ha azt hisszük, a szívnek bármi köze van az érzelmeinkhez, hacsak nem fizikai mellékhatásként.

    A szívmegállásnak hetekkel korábban lehetnek tünetei

    Az akár végzetes kimenetellel járó szívmegállásról leginkább azt gondoljuk, semmilyen előjele nincs. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa azonban olyan amerikai kutatási eredményekre hívta fel a figyelmet, amelyek szerint lehetnek előzetes tünetek.

    Életmódváltás már a fogantatás előtt!

    Az önmegfigyelésen túl törekedni kell az esetleges ártalmas, a magzatot vagy az anyai szervezetet károsító tényezők kiküszöbölésére. Sőt, a leendő apáknak is ki kell venniük a részüket a felkészülésből!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA