• Otthonszülés: Készül a jogszabálytervezet

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az otthonszülésről szóló jogszabálytervezet véleményezése érdekében újabb egyeztetést tartott pénteken Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a témában érdekelt civil és szakmai szervezetekkel; a tervezetet még nem fogadták el, ezért újabb egyeztetés lesz a jövő héten.

    Az egyeztetés elején Szócska Miklós azt mondta: a kormányzat célja a fenntartható társadalom megerősítése. Fontos, hogy a szülés vonzó élmény legyen, ne legyen visszatartó erő az anyagi szempont vagy a rideg intézményi környezet, vagyis ki tudjon bontakozni a gyermekvállalási kedv. Mint mondta, mindannyian egyetértenek abban, hogy az anya szabadon választhassa meg, hogy hol akar szülni, azonban a legfontosabb az ő és a gyermeke biztonsága.

    Az otthonszülésről szóló tervezet

    A tárgyaláson az ott kiosztott jogszabálytervezetet véleményezték a jelenlévők. A tervezet szerint az intézeten kívüli szülészeti ellátás az az egészségügyi szolgáltatás, amelynek keretében a várandós nő a szülészeti ellátást előzetes választása alapján, előre tervezett módon, egészségügyi intézményen kívül veszi igénybe. Az intézeten kívüli ellátást az e tevékenységre vonatkozó működési engedéllyel és érvényes felelősségbiztosítással rendelkező egészségügyi szolgáltató nyújthat. Az ellátás csak olyan helyen történhet, ahonnan az ellátást igénybe vevő nő és gyereke szükség esetén a háttérkórházba szállítható.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az ellátás igénybevételének egészségügyi feltételeit és az azt kizáró tényezőket is a rendelet szabályozza majd. A dokumentumba már belefoglalták azokat a javaslatokat, amelyeket a szervezetek korábbi ülésükön javasoltak, mégis sok - apró részletekbe menő - megállapítást tettek a felek. Többen szerették volna, ha a képzési feltételeket és a szakmai kollégiumok kérdését is rendeznék. Szócska Miklós szerint erre is sor kerül majd, de nem ebben a rendeletben. Arról is vita alakult ki, hogy kik vegyenek részt a szülést megelőző terhesgondozásban. Abban azonban mindannyian egyetértettek, hogy a kérdést mihamarabb megnyugtatóan rendezni kell és abban is, hogy ez a tervezet a legjobb, ami ideáig készült. Abban is egyetértettek, hogy a jogszabályt 1-2 éven belül felül kell vizsgálni. Az államtitkár szerette volna, ha még pénteken megegyeznek a szervezetekkel, de erre nem került sor. Ezért a jövő héten újabb egyeztetést tartanak, de már csak szűkebb körben, az érintettek egy-egy képviselőjével.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

    Szülés utáni felépülés

    A várandósság kilenc hónapja alatt a női szervezet grandiózus változásokon megy keresztül, melyek célja az egészséges utód kihordása, biztonságban tartása. Megkoronázván ezt a relatíve hosszú időtartamot érkezik el a szülés folyamata, mely gyakorlatilag emberfeletti erőt, energiát és a biológiai folyamatok tökéletes szinkronját megkövetelve teszi lehetővé, hogy az addig az anyaméh által óvott és nevelt magzat világra jöhessen.

    Császármetszés - Régidőktől napjainkig

    Sokan azt gondolják, hogy a császármetszés a szülés könnyebb változata, azonban ez nem feltétlen van így. Mint minden műtétnek, ennek is lehet szövődménye, ami adott esetben sokkal veszélyesebb és súlyosabb a természetes úton való szülés szövődményeinél. Mit kell tudni a császármetszésről?

    Szex és terhesség - Mit szabad és mit nem?

    A terhesség felkeltette az érdeklődését a szex iránt? Vagy ez az utolsó dolog, ami eszébe jut? Bárhogy is legyen, íme néhány dolog, amit tudnia kell a terhesség alatti szexuális életről.

    A leggyakoribb terhességi félelmek

    Minden kismama nagy várakozással tekint az előtte álló kilenc hónapra, ám még abban az esetben is, ha ez nem az első terhessége, minden várandósság új félelmeket és új meglepetéseket tartogat.

    Gátmetszés vagy gátvédelem? - Érvek és ellenérvek

    A gátmetszés alkalmazása a XX. század elején terjedt el. Célja a hüvelybemenet és végbél közti rész (a gát) megóvása a szülés során. Egyes országokban még ma is elenyésző számú esetben alkalmaznak gátmetszést. Miért tartja ma sok kismama a szülés legfélelmetesebb részének, miért vált ki ez a téma oly sok vitát?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA