• Egészség-díj 2010

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Médiaunió és a Pfizer 2009-ben abból a célból alapította meg az Egészség-díjat, hogy a lakosság életmódváltással kapcsolatos pozitív megmozdulásait elősegítse és a kiemelkedő törekvéseket, ötleteket és eredményeket jutalmazza. Nem szuperman-eket, hanem a mindennapi élet hőseit vártuk pályázóként.

    Nagy örömünkre szolgál, hogy a weboldal létrejötte után, a tavalyi pályázat során, 5 hét alatt több, mint 500 pályázatot kaptunk és a zsűrit ez igazán váratlan, de megtisztelő feladat elé állította. Hétköznapi hősök lettek a nyerteseink, akikre nagyon büszkék vagyunk. A lelkes pályázatok és értékes ötletek miatt döntöttünk úgy, hogy érdemes folytatni, van a díjnak létjogosultsága, így a kezdeményezést 2010-től a Pfizer élteti tovább.

    Az Egészség-díj továbbra is olyan pozitív kezdeményezéseket keres, amelyek kezdeményezői, megvalósítói a környezetük életmódváltására vannak hatással. Idén a táplálkozás, dohányzás, testmozgás mellett az alkohol és szakmai kategóriákkal bővül.

    A legértékesebbnek ítélt pályázatok

    Mozgás kategória

    • Mozgással, környezetvédelemmel az egészségért - Bíró György Budapesten dolgozik, de Vácon él ahol 20 éve tervezi, rendezi a váci környezeti nevelési és egészséges életmód programot a város és környékének polgárai, iskolái és civilszervezetei számára. Jelenleg egy olyan városi programsorozatot alakít ki, amelyben az egészséges életmód (testi- szellemi-mentális egészség fenntartása), a baleset-megelőzés, a drog-prevenció (elterelési program), értékvédelem, készségfejlesztés, tehetséggondozás jól összeforrasztható egységként szerepel.
    • Holdfény Túra - Üllés egy kis falu az Alföld közepén. A falu közössége az egészséges életmód érdekében éjszakai gyalogtúrákat szervez, amelyen rendszeresen 50-80 fő vesz részt.

    Táplálkozás kategória

    • Életrevaló - Fóti óvoda komplex táplálkozási programja. Friss alapanyagból készült tízórai és uzsonna, kizárólag egészséges tápanyagok az étrendben, a gyerekekkel közösen írt receptkönyv jellemzik a programot. Ezenkívül saját szőlőt és gyümölcsfákat telepítettek, valamint különböző fűszernövényeket ültettek az óvoda saját kertjébe.

    Alkohol kategória

    • Alkoholprevenció mindenkinek - Iskolai alkoholprevenciós program, amelynek fő eleme, hogy a legveszélyeztetettebb korosztálynak számító gyerekek körében kevésbé hatékony a felnőttek kommunikációja, így a leginkább célravezető, ha a gyerekek a saját nyelvükön fogalmazzák meg egymásnak a alkohol veszélyeit.

    Dohányzás kategória

    • "Jelige: DOHÁNY-LEVÉL" - Általános iskolás gyerekek írnak levelet dohányzó ismerőseiknek és rokonaiknak, amelyben megkérik őket a cigaretta letételére. A levélben megírják nekik, hogy miért is szeretnék, ha nem dohányoznának és hogy milyen veszélyeket látnak ők e káros szenvedélyben. Másrészt megszólítják azokat, akik jó példát mutatnak nekik, hiszen a kutatásokból tudjuk, hogyha a gyerekeket nemdohányzó felnőttek veszik körül, kisebb valószínűséggel szoknak rá ők is.

    Szakmai kategória

    • Egymásért és másokért - A miskolci Iránytű Szociális Szolgálat Családsegítő és Adósságkezelő Munkacsoportjának programja, amely a munkacsoport tagjainak egészséges életmódra való áttérését tűzte ki célul. Mozgás, dohányzás, táplálkozás kategóriában értek el komoly eredményeket.
    • A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház természetjáró csoportjának élete - A kórház természetjáró csoportja 1981 óta szervez túrákat minden érdeklődő számára. Alapvető céljuk, hogy minél nagyobb tömegeket motiváljanak a testre szabott fizikai aktivitásra, hogy egészséges életmódra neveljenek, valamint, hogy társas- és kulturális programok beiktatásával a helyi jellegzetességeket és kulturális műsorokat is elérhetővé tegyék az emberek számára.

    (egeszsegdij.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tudásteszt

    Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Egészséges életmód mellett ennek veszélye csekély, ám mai rohanó és stresszes világunkban bárkivel előfordulhat, hogy túlhajszolja magát, kimerül, és szervezete tartalékai nem elegendőek a vitaminigény fedezésére. Ön tudja, milyen tünetekkel járnak a hiánybetegségek?

    A vaspótlás lépcsőfokai

    Mire a vashiány diagnosztizálásra kerül, gyakran hosszú idő telik el, mivel a tüneteket a beteg legtöbbször másnak tudja be. Pedig, ha nem kezelik még idejében, úgy a hiány egyre fokozottá válik, mely komolyabb kezelést igényel. Hogy melyek a vaspótlás lépcsőfokai, azt dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője válaszolta meg.

    A hőséget követő hidegfront egészségügyi kockázatai

    A jelenlegi hőség és a hamarosan ezt követő hidegfront érkezése különösen a kisgyermekek, idősek és a krónikus betegségben szenvedők esetén fokozott egészségügyi kockázattal járhat.

    Belehalhat - Kifogást vagy megoldást keres?

    Tény, hogy számtalan betegséggel és káros hatással kell szembenéznünk életünk során. Nagyon kevesen vannak azon szerencsések, akiket elkerülnek a betegségek. Ezzel szemben kiemelkedően magas azok száma, akik nem sok időt és figyelmet fordítanak saját magukra.

    A nyertesek titkai

    A 2010. november 23-i díjátadóval végleg lezárult az Egészség-díj pályázat. Az alábbiakban részletesen megismerkedhet a nyertes pályázatok tartalmával.

    Hétköznapi hősök nyertek

    A 2010. november 23-i díjátadóval végleg lezárult az Egészség-díj pályázat. A zsűri egy hét pontból álló szakmai értékelésrendszer alapján hozta meg a győztesekről szóló döntését, míg a közönségdíjról a Facebook-on lehetett szavazni. Idén is „hétköznapi hősöket” vártak pályázóként, akik környezetükben, munkahelyükön, ismerőseik és barátaik között sokat tesznek az életmódváltással kapcsolatos pozitív megmozdulások elősegítéséért.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA