• Hasmenés - Gyerekek millióinak okozza halálát

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Földön élők felének otthonába nincs bevezetve a víz, húsz százalékuknak pedig még árnyékszékük sincsen - közölte egy nemzetközi kutatócsoport a november 19-i nemzetközi vécénap alkalmából.

    Minden évben kétmillió haláleset vezethető vissza a rossz egészségügyi körülmények miatt kialakuló fertőzésekre. Erre próbálja felhívni a figyelmet a Vécé Világszervezet és a lootogo elnevezésű német internetes oldal (www.lootogo.de).

    Hirdetések

    A honlap számon tartja Németország nyilvános vécéit, és felvilágosítást ad azok állapotáról. Az internetes oldalra látogatók értékelhetik is a meglátogatott mellékhelyiségeket, a portálon listázott több mint 28 ezer toaletthez már negyvenezer értékelést írtak. A német nyilvános mellékhelyiségek nemzetközi összehasonlítás szerint magas minőségű szolgáltatást nyújtanak, a világ nagy részén azonban ez nincs így. A hiányos higiéné miatti hasmenéses megbetegedések a gyerekek körében ugyanolyan sok halálos áldozatot követelnek, mint az AIDS, a tbc és a malária együttvéve - hangsúlyozta egy nemzetközi kutatócsoport a PlosMedicine című szaklapban megjelentetett tanulmányában.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A számok elrettentőek: az öt év alatti gyermekek haláleseteinek kilencven százaléka hasmenéses betegségekre vezethető vissza. Ezek kétharmada mindössze tizenöt fejlődő országban következik be. A tanulmány készítői szerint a halálos kimenetelű betegségek tömeges megelőzésére higiéniára, vízelvezető rendszerre és tiszta víz biztosítására volna szükség, de árnyékszékek építésével, illetve egyszerű szappanos kézmosással is sokat lehetne tenni az ügy érdekében. Mindenekelőtt azonban az érintettek magatartásán kellene változtatni.

    A világ népességének tizenhárom százaléka otthonától távol fekvő és ellenőrizetlen forrásokból szerzi be a vizet, amely nem mindig tiszta, és nem is áll korlátlanul rendelkezésre. Az ázsiai nagyvárosokban öt vízvezetékből egy nem felel meg a nemzetközi tisztasági előírásoknak. A Vécé Világszervezet 2001 novemberében Szingapúrban tartott értekezletén döntött a világnap megtartásáról, hogy ráirányítsa a figyelmet arra: minden embernek joga van megfelelő minőségű illemhelyre. Az ENSZ becslései szerint a Földön mintegy 2,6 milliárd embernek nincs vécéje - a világszervezet szeretné, ha a bokrokra szorulók száma 2015-re a felére csökkenne.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Széntabletta: mikor szedjük, mikor ne?

    Az orvosi szén (aktivált szén, carbo activatus) egyike a legrégebben alkalmazott gyógyszereknek. A faszenet az 1800-as években gyulladt bőrfelületek borogatására használták, az 1900-as évek elején pedig az emésztési zavarokat faszénpor itatásával kezelték.

    A norovírus-fertőzés kialakulása, rizikófaktorai és megelőzése

    A norovírus-fertőzés egy akut gyomor-bélrendszeri megbetegedés, melyet az azonos nevű vírus okoz. Heves hányással és erős hasmenéssel jár. A panaszok többnyire néhány nap alatt maradandó károsodás nélkül lecsengenek, azonban kisgyermekekre és idős emberekre nézve veszélyes lehet a vele járó nagymértékű folyadékvesztés miatt.

    Nem mindegy, hogy mi van a ruha alatt - A női higiénia alapjai

    Nem mindegy, hogy mi van a ruha alatt, hiszen a személyi higiénia hiányában a különféle betegségek is könnyebben kialakulnak. A tisztálkodás alapjait már gyermekkorban elsajátítjuk, érdemes azonban ezen felül is néhány dologra odafigyelni.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Milyen betegségekre utalhat a széklet megváltozása?

    A tápanyagbevitel végeredménye a székelés, ami nagyon fontos az egészségre nézve, ugyanis ez a test természetes módja a salakanyagok kiválasztására. Az emésztési folyamat alapos megismerése segíthet megállapítani, mi a probléma, ha a székelés nem a normális módon működik.

    Az ünnepekkel járó gyomorproblémák

    Az ünnepek nem kímélik a gyomrot. December elejétől folyamatos terhelésnek van kitéve, a mikuláscsomag tartalmától a karácsonyi vacsorákon át egészen a szilveszteri pezsgőzésig. A túlzott étvágy álmatlan éjszakákkal, puffadással és gyomorfájással bosszulja meg magát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA