• E-vitamin: Veszélyes is lehet?

        Szerző:
        WEBBeteg

        Érdemes óvatosan bánni az E-vitamin kiegészítők rendszeres szedésével, mert az növelheti bizonyos típusú szélütések kockázatát - közölte pénteken egy nemzetközi kutatócsoport. Amerikai, francia és német kutatók olyan meglévő tanulmányok adatait elemezték újra, amelyek az E-vitamin és a szélütés összefüggését vizsgálták.

        Az áttekintésből az derült ki, hogy az E-vitamin rendszeres pótlása 22 százalékkal emelte az agyvérzés (hemorrágiás stroke) kockázatát, ám tíz százalékkal csökkentette az agyi infarktus, az érelzáródás miatti szélütés (isémiás stroke) valószínűségét. Az agyi infarktus felel az összes szélütések 70 százalékáért. Mint Markus Schurks kutatásvezető, az amerikai Harvard egyetem oktatókórháza, a Brigham és Női Kórház munkatársa figyelmeztetett, megállapításaik arra utalnak, hogy az E-vitamin kiegészítők szedése nem olyan biztonságos, mint eddig gondolták.

        Hirdetések

         Az E-vitaminról


        Az E-vitamin (vagy tokoferol) egy antioxidáns hatású zsírban oldódó vitamin, vagyis véd a szabad gyökök károsító hatásától. Főképp az egyes sejtek sejthártyáját védi, hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához. Ezt a védő hatást úgy éri el, hogy nagy oxidáló hatása révén a szabad gyökök hamarabb lépnek vele reakcióba, mint a szervezetünk sejtjeivel. Szabad gyökök minden sejtben keletkeznek azok anyagcseréje során, ez egy természetes folyamat. Az E-vitaminról>>

        A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a kockázat változásának abszolút mértéke kicsi, 1000 emberre 0,8-del több agyvérzés és 2,1-del kevesebb agyi infarktus jut az E-vitamin szedésével összefüggésben. Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy az E-vitamin szedése védő hatású lehet a szívbetegségekkel szemben, és mint a British Medical Journal című szakfolyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmány szerzői rámutatnak arra, az amerikai népesség mintegy 13 százaléka szed ilyen kiegészítőt.

        Az úgynevezett metaanalízisben kilenc korábbi tanulmány adatait tekintették át, melyekben összesen 118 ezer ember vett részt. A vizsgálatba bevont emberek egyik fele legalább napi 50 milligramm E-vitamint szedett, a másik fele placebót. Az első csoportban 223 agyvérzés történt, míg a placebós csoportban 183. Agyi infarktust az első, E-vitamint szedő csoportban 884 ember kapott, míg a placebót kapó csoportban 983. A szélütés a szívbetegségeket követve a második leggyakoribb kardiovaszkuláris probléma, évente világszerte mintegy 5,7 millió embert öl meg.

        (MTI)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Demencia

        Dr. Veress Dóra

        Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

        Kiurgó pulzus

        Kardioközpont

        Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

        Vérnyomáscsökkentő módszerek - Amit Ön is megtehet

        Egyszerű életmódbeli változtatásokkal sikeresen csökkentheti a vérnyomását. Íme néhány praktikus jó tanács, hogy újra ideális értékeket érjen el a vérnyomása.

        A horkolás növeli a stroke kockázatát

        A stroke legtöbbször az alvás idején és az ébredést követő órákban alakul ki. Számos adat utal arra, hogy az alvási apnoe fennállása szerepet játszik a stroke kialakulásában.

        Nem véd meg a ráktól sem a C-, sem az E-vitamin

        Sokan úgy vélik, a daganatos megbetegedések idején szedett nagy mennyiségű C- vagy E-vitaminnal a daganat növekedését meg lehet állítani. Sokan szedik ezt a két népszerű vitamint táplálék-kiegészítőként, azt remélve, hogy ezáltal védve lesznek a daganatok kialakulásával szemben.

        Hogyan veszélyeztetik a szívet a szájüregi baktériumok?

        A szájüregben számtalan baktérium hemzseg. Ezek némelyike folyamatosan zsírmolekulákat választ ki, amelyek az ereket és a szívet is veszélyeztethetik.

        Milyen tényezők növelik a szívinfarktus kockázatát?

        Az érbetegségek (érelmeszesedés, koszorúér-betegségek) rizikófaktorai a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát is növelik. Vannak olyan tényezők, amelyek nem befolyásolhatók, ilyen az életkor és a betegség(ek)re való hajlam. A kockázati tényezők közül azonban néhány kordában tartható vagy akár ki is iktatható egészséges életmóddal, életmódváltással.

        Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke rizikófaktorai

        Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagymértékben csökkenthető.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA