Dohányzás és bioritmus

MTI
megjelent:

Az "éjszakai bagoly" típusú emberek nagyobb valószínűséggel dohányoznak, mint a korán fekvők és korán kelők, és nehezebb a leszokásuk is - állapították meg finn kutatók.

Az Addiction című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban harminc éven át követtek nyomon 23 ezer ikerpárt. A vizsgálat értékelésekor kiderült, hogy a magukat éjszakai bagoly típusúnak vallók körében több volt a dohányos, és nehezebben szoktak le szenvedélyükről.

Mint Ulla Broms kutatásvezető, a Helsinki Egyetem munkatársa elmondta, a nikotin stimulálószerként közrejátszhat abban, hogy tovább maradnak ébren a dohányosok, de inkább hajlanak arra a feltételezésre, hogy az esténként sokáig fennlévők könnyebben nyúlnak a cigaretta után.

Mit tartalmaz a cigaretta?
A cigarettásdobozokon feltüntetett vegyi anyagok csak töredékét jelentik annak, ami valójában a dohányosok szervezetébe jut. Körülbelül 4000 különböző kémiai vegyület található ugyanis egy cigarettában, amelynek csak az egyike a függőség kialakulásáért felelős drog, a nikotin.
Mit tartalmaz a cigaretta? >>

A szokásokban és a napirendben rejlő magyarázat lehet, hogy az éjszakai típusú emberek nagyobb eséllyel látogatják a bárokat és éttermeket, ahol a dohányzás bevett szokás, vagy legalábbis a legutóbbi időkig így volt. A követéses tanulmányban 1958 előtt született finn ikrek vettek részt, akiket 1975-ben, 2981-ben és 1990-ben is kikérdeztek különféle szokásaikról.

Broms csoportja a válaszokat elemezve megállapította, hogy 1975-ben az éjszakai bagoly típusú résztvevők 43, míg a korán kelők 27 százaléka volt aktív dohányos, 1990-ben pedig 35, illetve 21 százalék volt az arány. Az 1981-ben dohányzók köréből 1990-re 27 százalékkal kevesebben szoktak le a cigarettáról az éjszakai típusúak közül, mint a korán kelők csoportjából.

(MTI)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.