• Szükség van bohócdoktorokra

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egyre nagyobb az igény a kórházban kezelt gyermekek gyógyulását, stresszoldását segítő bohócdoktorokra a hazai egészségügyi intézményekben, de e sajátos terápia térhódítása az anyagi lehetőségek függvénye.

    Rékay Ágnes, a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány ügyvezető igazgatója a szervezet szerdán Pécsen tartott sajtótájékoztatóján kitért arra, hogy bár sok helyen látnák őket szívesen, jelenlegi költségvetésük tíz kórház hatvanöt osztályán és egy idősek otthonában teszi lehetővé bohócdoktoraik rendszeres jelenlétét. Megjegyezte: jelenleg négy kórházzal tárgyalnak a jövőbeni együttműködésről, a távlati cél pedig, hogy a nevetésterápia minden, gyermeket gondozó egészségügyi intézményben elérhető legyen. Utalt rá, hogy az első kórházi "bohócterápiás részleget" 1986-ban New Yorkban hozta létre Michael Christensen amerikai bohóc, amikor beteg testvérét látogatta meg egy gyógyintézetben. Azóta Európa több országában alkalmazzák a gyógyító nevettetést. Magyarországon 1996-ban alakította meg az osztrák Rote Nasen Clowndoctors Szervezet a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványt. A bohócok féléves speciális képzésben is részesülő profi színészek és előadóművészek, akik hetente legalább egyszer ellátogatnak a kórházban ápolt beteg gyermekekhez, hogy egy kis vidámságot vigyenek nekik szituációs játékokkal, zsonglőrködéssel, bűvészkedéssel, s egyebek mellett zenés előadásokkal.

    Hirdetések
     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    Rékay Ágnes elmondta: a jelenleg huszonhét bohócdoktort foglalkoztató alapítvány tavaly húszezer, fennállása óta pedig mintegy százötvenezer gyermek gyógyulásához járult hozzá. Kitért rá, hogy szerdától a Pécsi Tudományegyetem gyermekklinikáján két, frissen végzett bohócdoktoruk állt munkába, s az így négytagúra bővült "pécsi csapattal" az országban egyedülálló módon kettőről háromra növelhették a klinikán tartott heti "bohócvizitek" számát. Decsi Tamás professzor, a klinika igazgató-helyettese a bohócdoktorok munkájával kapcsolatban azt jegyezte meg, hogy bár maguk az egészségügyi dolgozók is igyekeznek mindent megtenni az intézményben kezelt gyerekek kikapcsolódásáért, a bohócdoktorok olyan eredményeket érnek el náluk, melyeket más eszközökkel nem lehetne. Hangsúlyozta, hogy a felnőttek és gyermekek eltérően élik meg a betegséget és a kórházi gyógyulás folyamatát. Amíg a felnőtt felkészül és tervez, a gyermek a megszokott környezetéből hirtelen egy másik világba csöppen.

    (MTI)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Szuperbaktériumok - Az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása

    A penicillin Fleming általi felfedezése 1928-ban, majd rutinszerű gyógyszerként való bevezetése 1941-ben indította el a különböző baktériumok örökítő anyagaiban is azokat a változásokat, melynek következményeként mára multi drug rezisztens kórokozókról, vagy, ahogy a köznyelv nevezi, szuperbaktériumokról beszélhetünk, mely az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása lesz a XXI. században.

    Kismotor, háromkerekű, roller: Miért jó a gyerekeknek?

    Előbb vagy utóbb szinte minden gyerek megtanul biciklizni. Mindegy, hogy négy-, három-vagy kétkerekű, nagyszerűen megfelelnek a gyerekek mozgásigényének levezetésére és koordinációs készségük fejlesztésére.

    Hagyományos gyerekjátékok előnyei

    A mai világban a legtöbb szülő fontosnak tartja, hogy a gyereke már piciként megismerkedjen a digitális világgal. A táblagépek viszont nem helyettesítik a hagyományos játékokat. Azoknál a gyerekeknél, akiknél kimarad vagy minimálisra csökken a formai játékok használata, iskoláskorban nemcsak matematikai, de kommunikációs nehézségek is jelentkezhetnek. Fontos, hogy az évszázadok óta bizonyítottan fejlesztő valós formai játékokkal is fejlesztve legyen a gyerek. A gyerekek számára a játék egyben taneszköz is, és az első években szinte mindent tapasztalás és mozgás útján tanulnak meg.

    Cukorbeteg gyermekek gondozása

    A gyermekkori cukorbetegség nagyobb részben inzulinhiányon alapuló, ún. 1-es típusú diabetes. Ilyenkor az elpusztult inzulintermelő sejtek nem képesek feladatuk ellátására. Ez súlyos anyagcsere-összeomláshoz vezet, ha nem vesszük időben észre a tüneteket, és nem kezdjük meg a gyermek kezelését. Ennek három alappillére van, a diéta, az inzulinkezelés és a helyes életmód.

    Amikor a székrekedésnek lelki okai vannak - Az orvos válaszol

    "Kislányom (3 éves) egy éve küzd székrekedéssel, amihez több ok is vezethetett. Egyrészt dackorszak, azaz tiltakozás az ellen, amit én fontosnak tartok, másrészt kistestvére született. Mit tegyek?" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Országossá teszik az anyák háza rendszerét

    Országossá teszik az anyák háza rendszerét, amelynek az a lényege, hogy minél komplexebb támogatást adjon a beteg gyermekük mellett lévő szülőknek - mondta el az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában a budapesti Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA