A kevés tesztoszteron egyenlő a korai halálozással?

Medipress
megjelent:

A férfiak alacsony tesztoszteronszintje növeli a szívbetegség és más betegségek miatti korai halálozás kockázatát – olvasható a Heart október 20-i számában.

A Hallamshire Királyi Kórház (Sheffield, Egyesült Királyság) munkatársai szerint még a tesztoszteron alsó határértéke is kockázatot jelent, pedig a tudomány jelenlegi álláspontja szerint éppen a tesztoszteron hormon játszik közre a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában.

A tanulmány 930 szívkoszorúér-betegségben szenvedő férfira terjedt ki, akik utánkövetése mintegy hét évig tartott. A tanulmány kezdetekor mintegy negyedüknél regisztráltak alacsony tesztoszteron-szintet. A vizsgálati időszakban ez utóbbi csoport halálozási aránya 20 százalék volt, szemben a normál hormonszinttel rendelkezők 12 százalékával.

Miután statisztikailag a többi lehetséges rizikófaktort is elemezték (kor, társbetegségek, dohányzás, testsúly), a tesztoszteronszint független kockázati tényezőnek bizonyult. Kevin Channer és munkatársai megállapították továbbá, hogy kevésbé a magas, inkább az alacsony tesztoszteronszint hozható kapcsolatba az elhízással, a magas vérzsírral, és a cukorbetegséggel, melyek mind a szívbetegség kockázati tényezői.

A szerzők az alacsony tesztoszteronszintű férfiak esetén megfontolandónak tartják hormonpótló kezelés bevezetését.

Medipress

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Palotás Lehel, szívsebész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.