• Influenza: Kapható lesz három komponensű oltóanyag

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egyértelmű szakmai konszenzust ígért az őszi-téli influenza-helyzet kapcsán az egészségügyért felelős államtitkár. Szócska Miklós a parlament egészségügyi bizottságának szerdai ülésén úgy fogalmazott, az idei szezonra ugyan "nem kiáltanak farkast", de felkészültnek kell lenni.

    Az államtitkár megismételte a korábban általa már elmondottakat, miszerint több ok miatt is bizonytalan volt a tavalyi influenzaszezon oltási programja. Mint mondta, a gyártó cég kapzsisága, a "logisztikai betlizés", az eltérő szakmai kommunikáció mind hozzájárult a lakosság elbizonytalanodásához. Véleménye szerint, ha tavaly valódi járvány alakult volna ki, az ország nem lett volna képes hatékonyan védekezni. Szócska Miklós elmondta, a tárca minden területen együttműködik a Kormányzati Ellenőrzési Hivatallal, kezdve az oltóanyagok közbeszerzésétől, a raktározásig, a szállításig. Paller Judit országos tiszti főorvos a bizottság előtt elmondta, hogy már működik az országos influenzafigyelő szolgálat, a hetenkénti összegzésről pedig folyamatosan adnak tájékoztatást. Kiemelte, az idei influenzaszezonban még mindig az újinfluenza (H1N1) vírusa cirkulál, azonban tömeges megbetegedést még nem észleltek.

    Hirdetések

    Kapható lesz három komponensű oltóanyag

    A szakember a grémium előtt beszámolt arról is, hogy idén kapható lesz az úgynevezett három komponensű oltóanyag is, amelyben két szezonális vírustörzs mellett benne lesz a H1N1 vírusa is. Az egy komponensű csak a H1N1 vírus ellen véd, de mindkét oltóanyagot ajánlják még akkor is, ha tavaly már megkapta valaki a védőoltást. Az egy komponensű oltóanyagból 1,2 millió, míg a hármas összetételűből 1,3 millió adag áll térítésmentesen rendelkezésre azok számára, akik a veszélyeztetett csoporthoz tartoznak. Kovács Tibor (MSZP) hozzászólásában azt mondta, furcsállja Szócska Miklós influenzával kapcsolatos kritikai észrevételeit.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szocialista képviselő szerint a bizonytalanságot éppen hogy a politika indította el a lakosság körében. Heintz Tamás fideszes honatya reagálásában megintette a szocialista politikust, mert szerinte éppen ezzel a hozzászólásával csinál politikai ügyet egy szakmai kérdésből, ráadásul éppen akkor, amikor egységes szakmai konszenzus kezd kialakulni. Kovács Tibor erre reflektálva közölte, bizottsági tagként bármikor, bármivel kapcsolatban elmondhatja véleményét. Szócska Miklós Kovács Tiborhoz intézve szavait viszonválaszában közölte, az MSZP-s képviselő félreértette őt, hiszen kritikájában nem beszélt politikai szereplőkről, mindössze a kommunikációs csapdahelyzetet akarta vázolni. Az államtitkár úgy vélte, csak egyértelmű szakmai konszenzus mellett lehet a bizonytalan helyzeteket kiküszöbölni. Az oltással összefüggő orvosi díjazásról közölte, kidolgoznak egy, a nem kötelező védőoltások rendszerére vonatkozó finanszírozási rendet.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Több mint TestŐr előzetes

    Dorongfánknak és botratekercsnek is hívták a 19. században, ma már létezik sós, húsos és vegetáriánus kürtőskalács is.
    A különböző kristályoknak más-más rezgése van, Gájer Bálint kezdődő influenzájára keresett alternatív megoldást csakráinak speciális irányításával.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    Már féléves kortól beadható az influenza elleni védőoltás

    Az influenza súlyos szövődményeinek leginkább kitett, két év alatti kisgyermekeket is be lehet oltani azt követően, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hat hónapos kornál húzta meg az oltás alkalmazhatósági határát.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Még mindig tart az influenzajárvány

    Az influenzajárvány miatt országszerte egyre több egészségügyi intézményben rendelnek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat.

    Influenza - Egyre több kórházban van látogatási tilalom

    A járvány miatt országszerte egyre több intézményben rendelnek el látogatási tilalmat - derül ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ)adataiból.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA