• Gyorsfagyasztott sperma - A HIV-pozitív férfiak is lehetnek donorok

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az eljárás a régi gyakorlattal szemben a spermiumok nagyobb életképességét, és mozgási készségét eredményezi.

    A gyorsfagyasztásos eljárás megőrzi a spermiumok állapotát, így azok a későbbiek során felhasználhatóak lesznek a megtermékenyítéshez. A módszer, melyet angol kutatók fejlesztettek, hozzájárulhat ahhoz, hogy HIV-pozitív egyének is donorok lehessenek.

    Hirdetések

    A fagyasztást korábban már alkalmazták petesejtek és embriók esetén, ezért a téma egyik szakértője, Dr. Mathew Tomlinson (Nottinghami Egyetemi Kórház) számára logikus lépésnek tűnt a spermiumok túlélésének javításában való felhasználás. Az eddigi eljárások során csupán a raktározott spermiumok 25-30 százaléka maradt életképes. A rákos betegekből – esetleges későbbi nemzés céljából – a kemoterápia előtt vett mintánál még rosszabb, 5 százalék volt a túlélő ondósejtek aránya.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Jelen tanulmányban, mely a müncheni Fertilitás és Sterilitás Világkongresszuson került bemutatásra, Raul Sanchez és a La Frontera Egyetem (Chile) munkatársai egy alternatív megoldást vizsgáltak, melynek során a spermiumok mintegy 80 százalékát sikerült megőrizni. Szemben a hagyományos folyékony nitrogénnel történő lassú fagyasztással, a vitrifikációnak nevezett eljárás során eltávolították a sejtplazmát, a spermiumokat szacharózoldatba helyezték, és gyorsan fagyasztották folyékony nitrogénnel. Ezután a raktározás mind folyékony nitrogénnel, mind szárazjégen történhet.Mivel a spermium plazmájában bújhat el az AIDS-et okozó HIV-vírus, ezért a plazmaeltávolítás hozzájárulhat ahhoz is, hogy a HIV-pozitív férfiak spermadonorok lehessenek.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    Címkék: Sperma, HIV,
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Figyeljen rá, hol hordja a mobiltelefonját!

    Egy kutatás eredményei megerősítik azt a korábbi feltételezést, miszerint a mobiltelefon által kibocsátott sugárzás káros hatással van a spermiumokra.

    A túl sok biciklizés erekciós zavart és meddőséget okozhat

    Tanulmányok által bizonyított, hogy a túl sok és túl hosszú ideig tartó biciklizés növeli a merevedési zavar és a meddőség kockázatát. Ezért a profi kerékpárosoknak, duatlonistáknak, triatlonistáknak azt tanácsolják a szakemberek, hogy fagyasztassák le a spermájukat, még mielőtt az a sportkarrier áldozatává válik.

    Vita a körülmetélés körül

    A körülmetélés (circumcisio) talán az egyik legrégebbről ismert sebészeti beavatkozás. A zsidók vallási szertartásként végzik, a muszlimok körében a lelki megtisztulást jelenti. Az előnyéről, hátrányáról szóló viták időről-időre napirendre kerülnek orvosi és laikus körökben egyaránt.

    Mit kell tudni a spermáról?

    Az ondó sejtes állományát a spermiumok alkotják, ami az ondónak csupán 0,5 százaléka, míg a maradék 95 százalék a spermaplazma, melyet a nemi mirigyek termelnek. Pontos összetételét tekintve 3-5 százaléka keletkezik csupán a herében és a mellékherében, 45-80 százaléka az ondóhólyagban, 10-30 százaléka a prosztatában és 2-5 százaléka a Cowper-féle mirigyekben.

    Véradási szabályok és tippek

    Az ország betegeinek gyógyulását sok esetben különböző vérkészítmények segítik, melyek élő emberektől származnak: a véradóktól. Azonban sok közkeletű tévedés és félreértés kering a köztudatban ennek a menetéről, melyet most tisztázunk!

    Infektológus: Magyarországon nem nőtt ugrásszerűen a HIV-pozitív betegek száma

    Az elmúlt években Magyarországon a régió számos országával szemben nem nőtt ugrásszerűen a HIV-fertőzések száma, a kiszűrt HIV-pozitív betegek több mint 90 százaléka pedig korszerű kezelésben részesül Szlávik János infektológus szerint.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA