A szelén segíthet megelőzni a hólyagrákot

Medipress
megjelent:

Dr. Núria Malats és a Spanyol Nemzeti Rákkutató Intézet munkatársai megállapították, hogy az alacsony szelénszint magas hólyagrák-kockázattal párosul.

A szelén egy nyomelem, mely számos fehérje aktivitásához szükséges (szelenoproteinek), ezek zöme az antioxidáns folyamatokban tölt be fontos szerepet, kivédve az oxigén-szabadgyökök károsító hatását. A szelén táplálékkal bevihető, egyes növények és növényi magvak tartalmazzák, valamint azok az állatok, melyek elfogyasztják ezen magvakat, illetve vannak szelénnel dúsított élelmiszerek.

Hét korábbi publikáció eredményeit felhasználva Malats és munkatársai metaanalízist végeztek, mely a szérum és a láb körmeinek szeléntartalmát, illetve a húgyhólyag kockázatát célozta. Az adatok zöme amerikai egyénektől származott, de belga, finn és holland eredményeket is felhasználtak.

A kutatók szerint a szelén védő hatású, főként hölgyek esetén. A nemi különbséget az ásványi anyagok eltérő eloszlásával és felhalmozódásával magyarázták. "Mindazonáltal a szelén a hólyagrák kockázatára gyakorolt hatását érdemes lenne további vizsgálatok segítségével ellenőrizni" - mondják a tudósok.

(Medipress)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Holányi Péter
WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens
Budai Endokrinközpont - Dr. Békési Gábor, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.