A pesszimisták hajlamosabbak a szívbetegségre

Medipress
megjelent:

A pesszimista, D-személyiségtípusba tartozó embereknél magasabb lehet a szív-érrendszeri események kockázata, állítja egy új tanulmány.

Amerikai kutatók több mint hatezer beteg adatait elemezték 49 korábbi tanulmány alapján, amelyek a szív-érrendszeri és lelki egészség, továbbá a D-típusú személyiség közötti összefüggést vizsgálták. Az ilyen embereket a negatív érzések, a pesszimizmus és a szociális gátlások jellemzik.

Az elemzés megállapította, hogy a D-típusú személyiséggel rendelkező szívbetegeknél háromszoros a szív-érrendszeri problémák, így a perifériás érbetegség, az angioplasztika vagy bypassműtét szükségessége, a szívelégtelenség, a szívátültetés, a szívroham és a halálozás esélye. A cikk a Cicrculation: Cardiovascular Quality and Outcomes folyóiratban jelent meg.

„A D-típusú személyiségjegyekkel rendelkezőknél általában magasabb a szorongás, a nyugtalanság és a depresszió szintje csaknem valamennyi élethelyzetben, azonban ezeket az érzéseket nem osztják meg senkivel, mert félnek a visszautasítástól” – magyarázta Viola Spek, a hollandiai Tilburgi Egyetem kutatója, a vizsgálat vezetője egy sajtóközleményben. „Eredményeink szerint a D-típusú személyiség előrevetíti a betegséget és a halálozást, függetlenül a hagyományos kockázati tényezőktől.”

A kutatók azt is feltárták, hogy az ebbe a csoportba sorolható pácienseknél háromszor magasabb az olyan pszichiátriai betegségek, mint a depresszió, a szorongás vagy más kórképek kockázata. Ha sikerülne kiszűrni a szívbetegek közül a D-típusú személyiségjegyekkel rendelkezőket, pszichológiai és viselkedési tanácsadással javíthatnánk a szív-érrendszeri betegségek kimenetelét, javasolják a szerzők.

(Medipress)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.