Antibiotikum és probiotikum - A probiotikumok alkalmazásának előnyei, javallatai

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész frissítve:

A probiotikumok bizonyítottan hasznosak az olyan antibiotikumhasználat okozta mellékhatások megelőzésére és kezelésére, mint a hasmenés vagy hüvelyi fertőzések. Az antibiotikum okozta panaszok mérséklésére bizonyos szabályok figyelembe vételével már az antibiotikumhasználat alatt érdemes elkezdeni a probiotikumkúrát.

Az antibiotikumok által okozott panaszok

Az emberi szervezet béltraktusában hatalmas mennyiségű baktérium él, amelyek számos mechanizmussal járulnak hozzá az egészség megőrzéséhez: segítik az emésztést, vitaminokat állítanak elő, védenek a kórokozó mikróbáktól. Számos kapcsolat van a bélben lévő mikróbák és a gazdaszervezet között, amelynek egyensúlyát az antibiotikumok képesek felborítani.

Hasmenés akkor jelentkezik, ha az antibiotikum felborítja a bélrendszerben élő "jó" és "rossz" baktériumok egyensúlyát, csökkentve az emésztésben fontos szerepet játszó baktériumok koncentrációját, amely egyes esetekben kedvez a káros baktériumok elszaporodásának is. A normál bélflóra helyreállása a kezelést követően egyeseknél több hónapot is igénybe vesz.

Rossz és jó bélbaktériumok
"Rossz" (balra) és "jó" (jobbra) baktériumok a bélrendszerben

Nőknél hasonló mechanizmus alapján, a normál hüvelyflóra felborulásán keresztül kedvez a különböző hüvelyfertőzések kialakulásának.

Tartós károsodások a bélflórában

Az antibiotikumok egyes fajtái, különösen a cefalosporinok, a klindamicin vagy a fluorokinolonok az átmeneti hatáson túl colitist (vastagbélgyulladást) indukálhatnak az arra érzékenyeknél. Ezt a fajta vastagbélgyulladást a Clostridium difficile nevű baktérium által termelt toxinok okozzák, mely baktérium ellenáll a legtöbb antibiotikumnak, s akkor szaporodik a belekben, mikor annak normális baktériumai az antibiotikumos kezelés hatására elpusztulnak.

A kisgyermekkorban alkalmazott antibiotikum szintén tartós bélrendszeri károsodással állhat összefüggésben. Egy nagyszabású dán kutatás szerint azoknál a gyerekeknél, akik 3-4 éves korukra már legalább egy antibiotikum-kúrán átestek, 1,84-szer nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak a későbbiekben emésztőszervi problémákat azokhoz képest, akik soha nem kaptak ilyen gyógyszereket. Minden egyes újabb antibiotikum-terápiával átlagosan 12 százalékkal tovább nőtt a betegségek kialakulásának kockázata. Az irritábilisbél-szindróma (IBS) kialakulásának esélye kétszer nagyobb volt az antibiotikummal kezelt gyerekeknél, a Crohn-betegség későbbi előfordulása pedig három és félszer gyakoribb.

Állatkísérletek szerint az antibiotikumhasználat a különböző hormonok, zsírsavak és epesavak koncentrációjára is hatással van. Ezek mindegyike fontos szerepet tölt be a szervezet egészségében, befolyásolják az immunrendszert, a nemi működést, az ásványi anyagok egyensúlyát, a cukor anyagcserét, és más anyagcsere-folyamatok működését.

Probiotikumok szedésével megvédheti magát az antibiotikumok mellékhatásaitól

Az antibiotikumok esetleges, kellemetlen mellékhatásaitól védheti magát, ha követi az alábbi irányelveket:

  • Az antibiotikumhasználat idején napi két vagy több adag probiotikumot szedjen (az adott készítmény utasításai alapján), és figyeljen arra, hogy legalább 2 óra teljen el az antibiotikum és a probiotikum bevétele között. Ha ugyanis egyidejűleg alkalmazza őket, a gyógyszer megölheti a jó baktériumokat.
  • Különféle probiotikus törzseket használjon – ebben segít, ha a probiotikum mellé joghurtot, kefirt is fogyaszt!
  • A baktériumtörzseket tartalmazó probiotikumok mellett az élesztőgombákat tartalmazó készítmények, termékek is előnyösek. Az antibiotikum csak a baktériumokat pusztítja el, ám az élesztőt nem, így akár az antibiotikummal egy időben is bevehető.
  • Az antibiotikumkúra befejezését követően még legalább egy hétig szedjen extra adag probiotikumot, hogy feltöltse „jó baktérium” készleteit!
  • Támogassa a „jó baktériumok” növekedését azzal, hogy magas rosttartalmú ételeket, valamint elegendő folyadékot fogyaszt! Kerülje ugyanakkor a túl zsíros, fűszeres ételek fogyasztását, amelyek szintén nem kedveznek a bélflóra regenerálódásának.

Ha candidája vagy tejallergiája van

Amennyiben candida gombafertőzése vagy tejallergiája van, a kefir és joghurt nem megfelelő választás, ebben az esetben különösen hasznosak a probiotikumos étrend-kiegészítők. Használjon Saccharomyces boulardiit tartalmazó készítményt, mely nem patogén élesztő, és hatása olyan, mint a probiotikumoké.

A Saccharomyces boulardii élesztőgomba faj teljesen független a Candidától, a gombás fertőzésekért felelős élesztőgombától. Sőt, a Candida túlszaporodása esetén annak kezelésére is ajánlott a S. boulardii. Kutatások azt is kimutatták, hogy ez az élesztő a Clostridium difficile által okozott fertőzés ellen is hatásos.

Tovább Néhány tipp a probiotikumok szedéséhez

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Szerző: Cs. K., fordító; Medipress, MTI
Lektorálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.