• A műtétek időpontja és a menstruáció összefüggései

    Szerző:
    WEBBeteg

    A nők szívverése és vérnyomása az intubáció során máshogy reagál a menstruációs ciklus különböző szakaszaiban, állítja egy új tanulmány.

    Az intubáció egy életmentő orvosi beavatkozás, amelynek során csövet vezetnek be a szájon keresztül a gégébe az átjárható légutak biztosítására. Altatás során is intubálással biztosítják a folyamatos légzést. E beavatkozásra a szervezet szaporább szívveréssel és a vérnyomás megemelkedésével reagál.

    Hirdetések

      A premenstruációs szindróma (PMS) megelőzése


    A cukor, koffein, alkohol, stressz, és a testmozgás hiánya mind hozzájárulnak a PMS tünetek súlyosbodásához. Az is igaz, hogy a tejtermékek fogyasztása rontja a hormonális kiegyensúlyozatlanságot.
    A premenstruációs szindróma (PMS) megelőzése>>

    Az új tanulmány során török kutatók 62 egészséges nőnél vizsgálták, hogy a menstruációs ciklus hogyan befolyásolja a szívverést és a vérnyomást az intubáció során.

    A résztvevők fele a menstruáció első felében, azaz a follikuláris szakaszban volt.

    Ez az utolsó menstruációt követő első és a tizenkettedik nap közötti időszak, amikor a hormonszint a legalacsonyabb.

    A résztvevők másik fele pedig az úgynevezett luteális szakaszban volt, az ovulációs szakasz (középidő) utáni időszakban. Mindkét csoport szívverése és vérnyomása jelentősen megemelkedett az intubáció alatt, viszont a menstruációs ciklus luteális szakaszában lévőknél 30 százalékkal magasabb volt az emelkedés.

      Premenstruációs feszültség


    A menstruáció előtti napokban a lelki tüneteken kívül testiek is megjelennek, a mellek fájdalmassá válnak, nagyon feszülnek, így akár a nyugodt éjszakai alvást is megnehezíthetik. Gyakran lép fel fej- és hátfájás, kifejezett étvágyfokozódás, emésztési zavar, puffadás, hőhullámok, testsúlynövekedés, az ujjak és a bokák duzzanata, libidócsökkenés. Ezek a testi és pszichés változások a menstruáció jelentkezésével általában teljesen megszűnnek, és nem feltétlenül egyforma súlyossággal lépnek fel az egymást követő hónapok, évek során.
    Premenstruációs feszültség>>

    „E különbség okát nem tudjuk pontosan, de valószínűleg a szimpatikus idegrendszer megnövekedett reakciója okozza” - számolt be Dr. Volkan Hanci, a török Zonguldak Karaelmas Egyetem kutatója.

    Tanulmányuk az Anesthesia & Analgesia című szakfolyóirat augusztusi számában jelent meg.

    „Az ösztrogén és a progeszteron hormon irányítja a menstruációs ciklust, és e hormonoknak fájdalomcsillapító hatásuk is van.

    Így nem meglepő, hogy ezek ingadozása befolyásolja az intubációra adott reakciót attól függően, hogy a menstruációs ciklus mely szakaszában végzik a beavatkozást” – magyarázta Dr. Steven L. Shafer, a folyóirat főszerkesztője a sajtótájékoztatón.

    „Az eredmények azt mutatják, hogy a műtéteket a menstruációs ciklus follikuláris szakaszában célszerű elvégezni” – tette hozzá.

    (Medipress.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Benőtt köröm - Hogyan előzze meg, mit tehet ellene?

    A benőtt köröm népbetegség, kezelése az egyik leggyakoribb ambuláns (járó beteg) műtét. Milyen okokra vezethető vissza az elváltozás kialakulása, és hogyan kezelhető?

    Hogyan készüljünk fel egy műtétre?

    A műtéteket két kategóriába sorolhatjuk sürgősségtől függően. Ezek alapján halasztható és sürgős beavatkozásokról beszélhetünk. A sürgős műtéteket a diagnózis felállítását követően rövid idő alatt elvégzik, elmaradásuk súlyos, életveszélyes komplikációkat is okozhat.

    Császármetszés - Régidőktől napjainkig

    Sokan azt gondolják, hogy a császármetszés a szülés könnyebb változata, azonban ez nem feltétlen van így. Mint minden műtétnek, ennek is lehet szövődménye, ami adott esetben sokkal veszélyesebb és súlyosabb a természetes úton való szülés szövődményeinél. Mit kell tudni a császármetszésről?

    A menstruáció késleltetése és előrehozása

    Alkalmanként sok nőben felmerülhet a kérdés: hogyan befolyásolhatnám a ciklusomat? Ilyen esetekben lehetséges a havi vérzés késleltetése vagy korábbra hozatala.

    Tudnivalók az egynapos sebészeti beavatkozásokról

    Korábban is voltak már kezdeményezések az egynapos sebészeti ellátás kiterjesztésére hazánkban, de számtalan finanszírozási, kivitelezési akadályba ütközött a zökkenőmentes alkalmazás. Napjainkra azonban a korszerű műtéti eljárások és eszközök használatának köszönhetően bizonyos beavatkozások esetén lehetőség van arra, hogy a beteg ne töltsön napokat a kórházban, hanem 24 órás megfigyelés után az otthonában lábadozzon tovább.

    Hogyan változtassunk a menstruáció idején?

    Sokszor előfordulhat olyan szituáció, amikor azt kívánjuk, hogy bárcsak pár nappal később vagy akár hamarabb jöjjön meg a havi vérzés, mint azt várjuk. Például egy régen várt utazást szeretnénk vérzésmentesen átélni vagy az esküvő napján nem szeretnénk a havi vérzéssel foglalkozni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA