• Szívproblémákat okozhatnak a gyermekkori daganatok

    Szerző:
    WEBBeteg

    A daganatos betegségből gyógyult gyermekeknél később nagyobb valószínűséggel jelentkezik valamilyen szívprobléma – állítja egy új tanulmány. A probléma azoknál a betegeknél lépnek fel leggyakrabban, akik kombinált daganatos kezelésben részesültek.

    Holland kutatók 601 olyan gyermeket követtek nyomon átlagosan 15,4 éven át, akik valamennyien daganatos betegségből gyógyultak meg.

    Hirdetések

    Kiderült, hogy a betegek 27 százalékában jelentkeztek tartós szívproblémák, olvasható az Archives of Internal Medicine folyóirat július 26-i számában megjelent cikkben.

    A szívproblémák azoknál a pácienseknél fordultak elő leggyakrabban, akik kombinált daganatos kezelést kaptak. Arra azonban nem találtak bizonyítékot, hogy a betegek neme, illetve két gyógyszer, a ciklofoszfamid és az ifoszfamid növelte-e a rizikót.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "A szívműködési rendellenességek 27 százalékos előfordulása riasztóan magas ebben a fiatal korcsoportban" – mondta el Dr. Helena J. Van der Pal, az amszterdami Emma Gyermekkórház és Egyetemi Egészségügyi Központ kutatója, a tanulmány vezető szerzője egy sajtóközleményben. "Ezeknél a betegeknél nagyobb eséllyel alakul ki később klinikai szívelégtelenség."

    "A szívre potenciálisan ártalmas kezelést kapott gyógyult daganatos betegeket akkor is nyomon kell követni, ha nem mutatnak klinikai tüneteket, mert csak így lehet meghatározni azokat, akik a legtöbbet profitálhatnak a szív további funkcióromlását megakadályozó korai kezelésből" – írták a szerzők.

    (medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Rákkeltő anyagok - Egészségügyi jelentés

    Az Amerikai Rák Társaság egy korábbi jelentésében megtalálható a leginkább rákkeltő anyagok listája. A toplistán a többműszakos munka is helyet kapott.

    Tojás és koleszterin - Fél évszázadig félreértelmezték a hatását

    A tojás közismert a magas koleszterintartalmáról. Mivel a koleszterin - pontosabban a vér magas koleszterintartalma - bizonyítottan kulcsszerepet játszik az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában, jogosan merült fel a gyanú, hogy a tojás fogyasztása növelheti ezeknek a betegségeknek a kockázatát. De vajon csakugyan így van? A tojásfogyasztás története az elmúlt fél évszázad talán legnagyobb táplálkozástudományi balfogása.

    Ennyi a születéskor várható élettartam ma Magyarországon

    Az utóbbi 15 évben tapasztalható javulás ellenére továbbra is jelentősen elmarad a születéskor várható élettartam Magyarországon az Európai Unió legtöbb tagállamához képest. A magyar egészségügyi rendszer alulfinanszírozott, az egy főre eső egészségügyi kiadások mindössze az uniós átlag felét teszik ki - derült ki az Európai Bizottság (EB) jelentéséből.

    Hideg lábak: mi az oka és mit tehet ellene?

    Az őszi-téli időszaknak is megvannak a szépségei, de némi kellemetlenséggel is járhat. Szervezetünknek a hideg nagy megterhelést jelent, nemcsak a légzőszerveknek, hanem a keringési rendszernek is. Főleg a nőkre jellemző, hogy jéghidegre is le tud hűlni a lábuk.

    Egészséges étrendi tanácsok!

    Fontos, hogy alacsony glikémiás indexű ételeket fogyasszunk, ez nem csak a cukorbetegek számára fontos, hiszen ha a vércukorszint nem nagyon emelkedik meg, elkerülhető a későbbi cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása.

    A magas LDL-koleszterinszint veszélye

    A fő oka annak, hogy az LDL-koleszterint rossz koleszterinnek is nevezik, az a sajátossága, hogy ha túl sok van belőle a vérben, megtapad az érfalakon, az általa szállított anyaggal, a koleszterinnel együtt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA