A kalciumpótlás növeli a kardiovaszkuláris rizikót?

MTI
megjelent:

A kalciumtartalmú étrend-kiegészítők, melyeket például idősebb korban csontritkulás ellen szednek, növelhetik a szívroham kockázatát - közölték kutatók pénteken a British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A kutatók szerint most közzétett eredményeik azt sugallják, hogy szükség lenne a kalcium szerepének újragondolására a csontritkulás kezelésében. Kalcium tablettákat jelenleg gyakran javasolnak a csontok egészségének javítására és fenntartására, ám egy nemrégiben zárult klinikai próba azt mutatta, hogy a kalcium szedése emelheti a szívroham és más kardiovaszkuláris problémák előfordulásának kockázatát az idősebb, egészséges nők körében.

További vizsgálatok céljából egy nemzetközi kutatócsoport - melyet Ian Reid, a Univeristy of Auckland (Új-Zéland) munkatársa vezetett - áttekintette tizenegy különböző, összesen 12 ezer páciens bevonásával készült klinikai teszt eredményeit. Megállapították, hogy a kalcium kiegészítés mintegy 30 százalékkal megnövelte a szívroham kockázatát. A szélütés és a halálozás valószínűsége szintén emelkedett, bár kisebb mértékben.

Az összefüggés független volt a résztvevők korától, nemétől, valamint a kiegészítő típusától. Bár az egyénekre vonatkozó abszolút kockázat mértéke így is szerény, a kalcium kiegészítők igen elterjedt alkalmazása a népesség egészét tekintve jelentős egészségügyi következményekkel járhat.

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy az étrend megváltoztatásával bevitt többlet kalcium nem növeli a kardiovaszkuláris problémák előfordulását, ami azt sugallja, hogy a kockázat a kiegészítőkhöz köthető.

A kalciumpótlás

A D-vitamin a kalcium bélből való felszívódását, és a vizelettel való kiválasztás csökkenését segíti. Hiányában szinte biztosan nem szívódik fel elég kalcium, hosszú távon csontritkulás alakul ki elegendő mennyiségű kalcium nélkül.
A napi ajánlott mennyiségű D-vitamin megfelelő kalciumszintet biztosít az egészséges csontozat kialakításához, viszont túl nagy mennyiségben még a csontokból is felszabadítja a kalciumot, ezért nem szabad túlzásba vinni szedését.
Az alacsony kalciumszint izomgörcsöket, izomfájdalmat, érzészavarokat okozhat, mert fokozódik az idegek és az izmok ingerelhetősége, vagyis kisebb ingerekre hevesebben reagálnak.
A kalcium felszívódása és a D-vitamin kapcsolata | Kalciumpótlás, kalciumbevitel

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Takács Emőke
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.