A csípőtáji túlsúly összefügghet a memóriaproblémákkal

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Egy tanulmány szerint kapcsolat van az emlékezetkiesés, és a túlsúlyos nők zsírfeleslegének lerakódási helye között.

Az elhízott idősebb nők nagyobb valószínűséggel tapasztalhatnak memóriaproblémákat, különösen, ha a többletsúly a csípőtájékon rakódik le – állítja egy tanulmány.


Kutatók szerint a lerakódott zsír helye fontos, és a memória szempontjából rosszabb, ha a csípőtájékon rakódik le, mint ha a derékon. Diana R. Kerwin, a Northwestern Orvostudományi Egyetem adjunktusa mintegy 8745, kognitívan normális, 65-79 éves, posztmenopauzás nő adatait vizsgálta. A résztvevők értékelést kaptak az agyműködésükről, kognitív és memóriaállapotukról, válaszolniuk kellett az életmódjukkal és egészségükkel kapcsolatos kérdésekre, illetve megmérték a magasságukat, testsúlyukat, vérnyomásukat és testkerületüket.

A testtömeg indexet(BMI) a testmagasság és testsúly segítségével számítják ki. Ha ennek értéke 18.5 alatti, az illető sovány, normál testsúlyról 18.5-24.9 BMI esetén beszélhetünk, míg 25 feletti BMI esetén túlsúlyról, 30 feletti érték esetén pedig elhízásról beszélünk.

A kutatók megfigyelése szerint minden egyes BMI pont növekedéssel a memória teszten 100 pontos csökkenés volt tapasztalható. Ebből az a következtetés vonható le, hogy az elhízás és a magas testtömeg index rossz hatással van a memóriára is.

Alma vagy körte?

A csípő tájékon kerekebb nőket körte formájúaknak, míg a derék tájékon elhízottakat alma formájúaknak nevezzük. Kerwin szerint az a tény, hogy a körte formájúaknál nagyobb memóriavesztés tapasztalható, valószínűleg a csípőn vagy derékon lerakódó zsír típusával van kapcsolatban.

„Az elhízás mindenképpen rossz, de a hatásai a zsírlerakódás helyétől függően változnak” – mondja Kerwin. „A citokinek – a testben uralkodó zsírfajta által felszabadított hormonok, melyek gyulladást okozhatnak – valószínűleg befolyásolják a kognitív képességeket.”

Tudósok már korábban kimutatták, hogy a különböző fajta zsírok különböző citokineket bocsátanak ki, és eltérő a hatásuk az inzulin rezisztenciára, lipidekre és vérnyomásra.

Kerwin szerint fontos feladat annak kiderítése, hogy az egyik fajta zsír mennyivel károsabb a másikra, és hogyan befolyásolja az agyműködést. Feltételezése szerint a zsírok hozzájárulnak az Alzheimer –kórral kapcsolatba hozható plakkok kialakulásával, illetve korlátozzák az agy véráramlását. Természetesen a zsírlerakódás helyét nem tudjuk befolyásolni, ám a körte típusúaknál elengedhetetlen, hogy jobban odafigyeljenek a testsúlyukra.

Alzheimer-kór: férfiak kontra nők

A kutatók nem tértek ki arra, hogy a tanulmány idősebb nőknél tapasztalt eredményei vajon a férfiakra is igazak-e. Az Alzheimer -kór kialakulásának kockázata másfélszer gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál. Korábbi kutatások azonban kiderítették, hogy az elhízás gyengébb kognitív funkciókkal járt a férfiaknál is.

A tanulmányt a Journal of American Geriatrics Society július 14.-i száma adta közre.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás:WebMD; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.