• Folyadékpótlás a hőségben - Fontos tanácsok mindenkinek!

        Szerző:
        WEBBeteg

        A hőség által kiváltott egészségártalmak kivédésének leghatékonyabb módja a bőséges, napi 2-4 liternyi folyadékfogyasztás, ezért a megfelelő folyadékbevitelre a nagy melegben fokozottan figyeljünk. Magyarországon a csapvíz iható és az ország legnagyobb részén minősége is jó.

        A csapvíz előnyei

        Nyugodtan fogyasztható egyenesen a csapból is, de citromkarikával ízesítve, limonádénak vagy teának elkészítve, lehűtve jóízű, garantáltan természetes, adalékanyag-mentes kiváló szomjoltó. Szódavíznek elkészítve vagy gyümölcsszörppel is fogyasztható. A csapvíz előnye, hogy olcsóbb a palackozott italoknál, könnyen hozzáférhető, továbbá nem kell a tele palackokat az üzletből hazacipelni, nem keletkezik műanyag hulladék, nem kell bajlódni az üvegek visszaváltásával sem.

        Hirdetések

        Folytonos szomjúság

        A polydipsia kifejezés jelentése: túlzott szomjúságérzés. A polydipsia fennállása esetén a lényeg nem a szervezet vízhiányos állapota, hanem valamely oknál (pl. betegség) fogva a szervezet úgy érzékeli, hogy abszolút vagy relatív folyadékhiány alakult ki. Folytonos szomjúság

        Magyarország kiváló ásványvizeiből is nyugodtan fogyaszthatnak azok, akik a palackozott vizeket részesítik előnyben. Az ásványvíz fogyasztása a szervezet ásványi anyag szükségletét kielégíti, így a hőség idején, a szokásosnál nagyobb folyadék-, s azzal az ásványi anyag veszteség legegyszerűbb pótlására alkalmas.

        Nem minden palackozott víz ásványvíz, még ha annak látszik is, illetve nem ásványi anyagokban különösen gazdag víz. Nem ritka a csekély, vagy igen kis ásványi anyag tartalmú palackozott víz a boltok polcain.

        A palackozott vizek egy része egyszerű ivóvíz, másik része kis ásványianyag-tartalmú karsztvíz, vagy ásványi anyagokban ugyancsak szegény forrásvíz, mások ásványi anyagok utólagos hozzáadásával dúsított kútvizek.

        Kiszáradás

        Kiszáradásnak (dehidráció, exsiccosis) nevezzük azt az állapotot, amikor a szervezet víztartalma kritikusan csökken. Csecsemők, kisgyermekek és idős emberek kevésbé érzik a szomjúságot, illetve ozmoregulációjuk (az ozmolalitás szabályozása) nem működik tökéletesen, ezért esetükben nagyobb a kiszáradás veszélye. A szervezet víztartalmának csökkenése következtében a vérerekben uralkodó nyomás is csökken, vagyis esik a vérnyomás. Ezt különleges ún. baroreceptorok (nyomásérzékelő receptorok) érzékelik, amelyek ingerlése szintén szomjúság érzetet vált ki.
        A szervezet vízháztartása

        Palackozott ásványvizek - Mit érdemes róluk tudni?

        A ma érvényes hazai szabályozás szerint legalább 500 mg/l ásványi anyagot kell a palackozott ásványvizeknek tartalmazni, a kalcium és magnézium sók legkisebb mennyiségének kikötése mellett, korábban pedig csak azt a vizet lehetett ásványvízként értékesíteni, amelynek ásványi anyag tartalma meghaladta az 1000 mg/l-t. Azt tanácsoljuk, hogy – akinek egészség állapota miatt orvosa másként nem rendeli – a hőség napjaiban a csapvíz mellett ásványi anyagokban gazdag vizet is fogyasszon. A magyarországi ásványvizek nagy része ilyen.

        Mire figyelmeztet a szomjúságérzet?

        A szomjúság a szervezet fiziológiai válasza a folyadékegyensúly eltolódására. A folyadéktartalom csökkenése súlyos zavarokhoz vezet, ezért az emberi szervezet nagyon pontosan szabályozza a test folyadék- és elektrolit-háztartását. Mire figyelmeztet a szomjúságérzet?

        Az ásványi anyagok bevitelére a zöldség- és gyümölcslevek is megfelelőek, melyek nemcsak pótolják a szervezet ásványianyag-veszteségét, hanem szomjunkat is oltják.

        Természetesen a palackozott ásványvízre is érvényes a palackon feltüntetett minőségmegőrzési idő betartása. A felbontott palackos vizet - különösen a szén-dioxid-menteseket (ún. csendes) vagy kis szén-dioxid-tartalmúakat - lehetőleg ne tároljuk hűtés nélkül egy-két napnál hosszabb ideig.

        A vásárló a fogyasztói tájékoztató, a címke alapján tájékozódhat, ám sokan nem olvassák el a jelöléseket. Palackozott természetes ásványvíz vásárlása esetén a címkén szereplő információk közül a víz ásványianyag-tartalmára különösen figyelni kell.

        Ön tudta?

        Az izzadás folyadék- és elektrolit (só) vesztéssel jár, és ezek pótlása nélkül kiszáradáshoz (dehydratio, exsiccosis) vezet.
        A kiszáradásról és a kánikula veszélyeiről bővebben

        Hőség idején fontos, hogy összes oldott ásványi anyag tartalomban gazdag, 1000 mg/l körüli, vagy nagyobb összes oldott ásványi anyag tartalmú természetes ásványvizet is fogyasszunk, elsősorban olyat, amely a szervezet napi kalcium- és magnéziumszükségletét részben fedezi.

        Ezekben a kalcium tartalom több mint 150 mg/l, a magnéziumtartalom több mint 50 mg/l. A nagy folyadékvesztéssel járó időszakban a 20-200 mg/l nátriumtartalmú vizek fogyasztása is előnyös lehet.

        Ivóvíztisztítók - Amit érdemes tudni

        Az utóbbi időben egyre elterjedtebb a háztartási ivóvíz utótisztító kisberendezések használata. Az engedélyezett háztartási ivóvíz utótisztító berendezések listája a www.antsz.hu honlapon található.

        Ásványvizeink - Ön figyel az összetételükre?

        Attól függően, hogy milyen annak a kőzetnek az összetétele, amelyen a víz átszivárgott, és milyen mélyen fekszik a vízadó kőzet, változik a víz oldottásványianyag-tartalma, összetétele. Ásványvizeinkről

        Ezek egyik csoportja, az ún. reverz ozmózisos membránnal ellátott berendezések a vízben lévő szervetlen ionokat – ásványianyag-tartalmat – szinte teljes mértékben eltávolítják.

        Az ionmentes vizek nem tekinthetők megfelelő ivóvíznek, ezért a berendezések közül egyeseket felszereltek olyan egységgel is, mely az ásványi anyagokat részben visszapótolja, de erről meg kell győződni, ez nem minden készülék esetében történt meg.

        Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a magyar étkezési szokások (kevés tej és tejtermék fogyasztása) miatt, és különösen a hőség idején fellépő fokozott folyadék- és ásványianyag-vesztés miatt a szinte ásványianyag-mentes víz fogyasztása nem javasolható.

        Fontos tudni!

        A túlzott mennyiségű folyadék fogyasztása káros lehet a vesék, a keringés, illetve az anyagcsere betegségeinek fennállásakor. Ezért, ha Ön ezen betegségek valamelyikében szenved, kérjen tanácsot orvosától, hogy mennyi folyadék fogyasztása ajánlott naponta!

        Bővebben Amikor káros a sok folyadék

        Vízfelvétel

        Vízleadás

        Folyadék fogyasztása

        1000-1500 ml

        Vesén keresztül

        1000-1500 ml

        Szilárd étel

        700 ml

        Verejtékezés, légzés segítségével

        900 ml

        Anyagcsere-folyamatok során keletkező

        300 ml

        Bélcsatornán keresztül

        100 ml

        Összesen

        2000-2500 ml

        Összesen

        2000-2500 ml

        (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        A skarlát tünetei

        Dr. Árki Ildikó

        Több budapesti óvodában is megjelent a betegség. Mire érdemes odafigyelni?

        A csökkenő libidó ellen

        T. Zs., fordító

        A ginzeng lehet az a természetes vágyfokozó, amely sokak problémáján segíthet!

        Sport és hőség - Mit igyunk?

        Amikor hőségben sportolunk, kulcsfontosságú a folyadékpótlás. Milyen folyadékot célszerű ilyenkor fogyasztani? Mikor és mennyit igyunk?...

        Ásványvizeink - Ön figyel az...

        Egészséges emberek bármelyik ásványvizet korlátlan mennyiségben fogyaszthatják, nem szükséges, hogy váltogassuk a különböző...

        Vizet iszik? Jól teszi - A természetes...

        A természetes ásványvizek fogyasztása a legegészségesebb formája a folyadékpótlásnak, hiszen a víz mellett a szervezet számára...

        10 + 1 kérdés a fluoridról

        A túlzott fluoridfogyasztás nagyobb veszéllyel jár, mint a fluoridhiány? Van benne igazság. Miben található fluorid? Miért hasznos, illetve...

        Büntetés jár néhány korty ásványvíz...

        Az utóbbi időben több felháborodást keltő hír is napvilágot látott arról, hogy bizonyos tömegközlekedési vállalatok olyan utazási...

        Tények és tévhitek a vízfogyasztásról

        Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos egészségünk megőrzése szempontjából az, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű...

        B2-vitamin - Miért fontos?

        A B2-vitamin, más néven riboflavin (esetleg G-vitamin) egy vízoldékony, könnyen felszívódó vitamin. 1932 óta ismert, ekkor izolálták...

        Nőgyógyászati daganatok és...

        A legtöbb fogamzásgátló, elsősorban a hormonális módszerek a női ivarszerveken fejtik ki hatásukat, ezért ezen szerveket érintő...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA