• Légkondicionáló - Hogyan hat a szervezetre? Vannak veszélyei?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Környezetvédők, orvosok beszélnek a légkondicionáló berendezések ellen, vélt vagy valós veszélyekről, az egészségre gyakorolt káros hatásokról, az energiapazarlásról és a károsanyag-kibocsátásról.

    Bizonyára sok igazság van a szakemberek megállapításai mögött, viszont létezik olyan hőség, hogy az ember figyelmen kívül hagyja az érveket. Nem is kell lemondani az életünket kényelmesebbé – sokszor egyenesen elviselhetővé – tévő masináról, csupán be kell tartani néhány szabályt, és figyelni néhány szempontra.

    Betegségek, amelyek a légkondicionálók számlájára írhatóak

    A légkondicionálók egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban három alapvető veszélyforrást említhetünk.

    Hirdetések

    Legionellosis

    A betegséget a levegőbe porlasztott fertőzött vízcseppek okozzák. Klinikai tünetek azonban csak akkor következnek be, ha más rizikótényező is jelen van, mint pl.: dohányzás, idült tüdőbetegség, immunhiányos állapot, cukorbetegség, krónikus vesebetegség. A betegség 2-10 napos lappangási időt követően influenzához hasonló tünetekkel - magas lázzal (Pontiac- láz), felfájással, izgatott köhögéssel, mellkasi- és izomfájdalommal - kezdődik. Elsősorban a tüdőben okoz gyulladásos folyamatot, amely röntgenképe igen változatos lehet. Súlyos és kezeletlen esetekben a primer tüdő gócokból a kórokozó a bőrbe, szívbe, májba és a belekbe jutva igen változatos tünetekkel járó gyulladásos betegség kialakulásához vezethet. A diagnózis fontos részét képezi a baktérium kitenyésztése a testnedvekből és a vérből. A kezelés során széles spektrumú antibiotikumot kell használni. Bővebben a legionellózisról

    A száraz levegő élettani következményeit, a lehetséges betegségeket jól ismerjük.

    Kellemetlen tünetekkel jár a nyálkahártyák száradása, a köhögéstől a gyulladásos megbetegedésekig.

    Közülük a legsúlyosabb talán a kötőhártya-gyulladás, de a szemszárazsággal járó kipirosodás, égő, viszkető érzés sem kellemes.

    Fontos veszélyforrás ezenkívül a túl hideg levegő, illetve a nagy hőmérsékletváltozás, a hűtött helyiség és a kinti meleg különbsége.

    Ennek nyomán ízületi panaszok, illetve influenzaszerű tünetek jelentkezhetnek.

    Célszerű úgy beállítani a készüléket, hogy ne közvetlenül rád áramoljon a levegő, hiszen ezzel nem csupán megfázhatsz, de a különböző bakteriális fertőzéseknek is nagyobb eséllyel teszed ki magad, továbbá reumatikus tünetek is jelentkezhetnek.

    Fontos tudni, hogy a légkondicionálók nem cserélik, csupán hűtik a levegőt. Így szükség van az állandó szellőztetésre, az oxigéndús és friss levegő beengedésére.

    Az elhasznált, többször forgatott levegő ugyanis kiváló lehetőség a gombáknak és baktériumoknak, nem csupán az életben maradásra, de a szaporodásra is.

    Légkondicionáló pro és kontra

    A légkondicionáló berendezés számos fertőzést okozó mikroorganizmus számára biztosít kedvező életfeltételeket. A leggyakoribb baktérium nemzetségek: Actinomycetes, Flavobacterium, Pseudomonas; protozoák: Acanthamoeba, Vorticella; nematodák; penészgombák: Aspergillus, Cephalosporium, Cladosporium, Fusarium, Mucor, Penicillium, Rhodotorula, Trichoderma. Légkondicionáló pro és kontra

    Legionárius kór - Pontosan mit jelent?

    A legsúlyosabb, ugyanakkor szerencsére legritkább betegség, amelynek köze lehet ehhez a berendezéshez, a legionárius kór. A betegség a kórokozóról (Legionella Pneumophilia) kapta a nevét, de különös összefüggésben van a hadsereggel is.

    A kór tömeges felbukkanása ugyanis egy amerikai veterántalálkozón történt, 1976-ban. A résztvevők közül több mint kétszázan betegedtek meg, és többen bele is haltak a kórba. A későbbi vizsgálatok eredményeiből tudható, hogy a baktérium a légkondin keresztül jutott a levegőbe, majd terjedt el a katonák között.

    Melyek a Legionella-fertőzés tünetei?

    A betegség az esetek döntő többségében enyhe lefolyású, észre sem vehető. Nincs olyan egyéni jellege, amely könnyűvé tenné a felismerését. Enyhe változata, amely lázzal, fejfájással és végtagfájdalommal jár, többnyire spontán rendeződik.

    Súlyosabb esetben a tüdőgyulladás mellé tudatzavar, hasmenés is társul, a beteg aluszékony lesz, száraz köhögés gyötri, amelyhez társulhat nehézlégzés is.

    Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A bőrgomba tünetei és hajlamosító tényezői

    A bőrgombásodás napjainkban gyakori jelenség. Egyes gombafélék környezetünk természetes részei, amelyek csak akkor okoznak betegséget, ha szaporodásukhoz kedvező feltételeket biztosítunk, és legyengült szervezetünk nem képes ellene védekezni.

    A WC-ülőke és a fertőzések - Ezért fontos az elővigyázatosság

    A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC-ülőkén nem volt látható látványos kosz vagy folyadék.

    Állandóan berepedezik a sarkam - Mit tegyek?

    Állandóan berepedezik a sarkam és most már nem is gyógyul meg, sőt már a talpamon és az ujjak között, alatt is jelentkeznek a repedések. Ekcéma vagy gombás fertőzés lehet ez? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A köröm betegségei: Mire utalnak?

    A köröm kültakarónk része, eltérései számos betegség velejárói lehetnek. A köröm hetente körülbelül egy millimétert nő, a kéz középső ujján a leggyorsabban.

    Óvatosan az antibiotikumokkal!

    A penicillin feltalálását követően az addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is a fertőző betegségek végleges leküzdéséről beszéltek. Napjainkra azonban kiderült: szó sincs erről, sőt, az antibiotikumok elterjedésével új problémákkal kellett szembesülnünk.

    Probiotikumok - A barátságos baktériumok

    A probiotikumok azok a baktériumok, melyek együtt élnek velünk, de nem okoznak megbetegedéseket. A barátságos baktériumok segítik az emésztést, védik a szervezetet az ellenséges baktériumok ellen, azaz erősítik az immunrendszert.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA