Egy gén növelheti a vesebetegségek kockázatát

MTI
megjelent:

Egy gén, amely megvédheti az embereket Afrikában az álomkórtól, négyszeresére emeli egyes vesebetegségek kialakulásának kockázatát a fekete amerikaiak körében - állapították meg amerikai és belga kutatók.

A Science című tudományos magazin legutóbbi számában közölt tanulmány szerzői úgy vélik, megállapításaik magyarázattal szolgálnak arra, hogy miért szenved több fekete vesebetegségekben, mint fehér, egyúttal lehetőséget teremtenek új gyógymódok és megelőző kezelések kidolgozására.

A fekete amerikaiak több mint 30 százaléka hordozza legalább egy kópiában a szóban forgó, kockázatot növelő génkópiát, azok az emberek pedig, akiknél mindkét kópia az adott génváltozatként van jelen, a vesebetegségek tízszeres kockázatával néznek szembe.

Az APOL1 jelű gén változatait Martin Pollack, a Harvard Egyetem munkatársának vezetésével elemezték az 1 000 Genom elnevezésű nemzetközi projektben összegyűjtött adatbázis segítségével. A kutatók az APOL1 génnek két olyan változatára bukkantak (a G1 és a G2 változatokra), melyek jelenléte két súlyos vesebetegség kockázatát növeli.

"A további elemzések feltárták, hogy ezek ugyanazok a genetikai variánsok, melyek az álomkórért felelős parazita elleni emberi immunvédelemben szerepet játszanak" - idézte fel Pollack. Laboratóriumi tesztekkel kimutatták, hogy a G1 és G2 jelű génváltozatok által kódolt fehérje elpusztította a Trypanosoma brucei rhodesiense kórokozót, mely az afrikai álomkórért felelős.

A vesebetegségek 500 ezer embert érintenek jelenleg az Egyesült Államokban és számuk egyre szaporodik, részben a magas vérnyomással élők növekvő aránya miatt. A fekete amerikaiak körében négyszer gyakrabban fordulnak elő vesebetegségek, mint az európai származású amerikaiak között.

(MTI)

Cikkajánló

A vese betegségére utaló jelek

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Vesebetegség
A vese betegségei kialakulhatnak önmagukban vagy rendszerbetegség részeként, szövődményeként. Magának a vesének az eltéréseit okozhatják a vesét megelőző szakasz betegségei, a vese eltérései vagy a vesét követő húgyutak rendellenességei.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.