Agytumor - Gamma sugársebészet

MTI
megjelent:

Az ezredik gamma sugársebészeti beavatkozást végezték el az ország egyetlen "dedikált agyi gamma sugársebészeti centrumában", a Debreceni Egyetemen (DE) - jelentette be Bognár László professzor, az idegsebészeti klinika igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón.

Fülesdi Béla egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC) elnökhelyettese elmondta: a gammasebészeti központ új perspektívát nyitott az agysebészetben: egyrészt lerövidíti a kezelési időt, másrészt új életminőséget jelent a betegeknek.

Bognár László professzor hozzátette: a sugársebészeti eljárás nagy előnye, hogy azzal olyan agyi áttétek és elváltozások is orvosolhatók, amelyek hagyományos idegsebészeti beavatkozással nem érhetők el. A gammasebészeti központ három évvel ezelőtti indításakor azt tervezték, hogy évente 200 beavatkozást végeznek. Ezt sikerült 300 fölé emelni, így már ezernél több műtétet végeztek a gammakéssel - magyarázta a professzor.

Az MTI érdeklődésére hozzátette: évi 600 beteget tudnának a teljes kapacitást kihasználva ellátni, ennek "az egészségpolitika szab határt". A gammakés nagy hatékonysággal alkalmazható az agyi áttéteknél, ugyanis a berendezéssel az agy legrejtettebb zugában lévő daganatot is el lehet érni - mondta Bognár László.

A beteget a vizsgáló orvosa küldi konzultációra a gamma sugársebészeti centrumba. Olyan programozással történik a beteg előkészítése, hogy gyakorlatilag nincs várólista - tette hozzá az agysebész. Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere példaértékűnek nevezte azt az együttműködést, amelynek eredményeként három éve létrejött az országban egyedüli gammasugár-sebészeti központ. Emlékeztetett rá: Debrecen önkormányzata - a vagyonkezelő holdingon keresztül - kétharmad részben tulajdonosa a gammacentrumot az egyetem területén működtető Brain-X Kft.-nek.

(MTI)

Cikkajánló

Agydaganat - Mire számíthat a beteg?

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Agydaganat
Az agydaganat által okozott tünetek a daganat méretétől, elhelyezkedésétől és a daganat növekedési sebességétől függnek. Egy lassan növő daganat még viszonylag nagy méret esetén is lehet tünetmentes.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete - Lality Sára
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.