• A szorongás kockázatai szívbetegeknél

    Szerző:
    WEBBeteg

    Szívbetegek körében a fennálló szorongásos betegség kapcsolatba hozható a szélütés (stroke), a szívinfarktus és a halál magasabb kockázatával – írja az Archives of General Psychiatry júliusi száma.

     

    Korábbi vizsgálatok viszonylag kevesebbet foglalkoztak a szorongás szerepével, pedig becslések szerint a szívbetegek 24-31 százaléka szenved szorongásban. Bár a szorongásos tünetek előrevetítik a rokkantságot, növelik a fizikai tüneteket, rontják a funkcionális státuszt és az életminőséget, azok a tanulmányok, melyek a szorongás koszorúér-betegségekben való szerepét tárgyalták, ellentmondásos eredményt hoztak.

    Hirdetések

    Dr. Elisabeth J. Martens, a Tilburgi Egyetem (Hollandia) kutatója és munkatársai 1015 koszorúér-betegségben szenvedő egyént tanulmányoztak. A vizsgálat során elbeszélgetéseket, vér- és vizeletteszteket, testmozgásos gyakorlatokat, és elektrokardiográfot (EKG) alkalmaztak. A szorongás és a depresszió mértékét a beszélgetés alapján egy speciális skála számítógépes változatával kalkulálták.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az átlagosan 5,6 éves követési periódus alatt 371 szív- és érrendszeri esemény történt. A skála szerint a teljes betegcsoportból 106 szorongásos résztvevő 9,6, míg a nem szorongásos 909 6,6 százalékában jelentkezett ilyen esemény. A többi paraméter (nem, társbetegségek, szívbetegség súlyossága, gyógyszerszedés) súlyozását követően az általános szorongásos betegség mintegy 74 százalékkal növelte a szív- és érrendszeri esemény bekövetkeztének valószínűségét.

    A szakértők ezt a jelenséget a szorongás során felszabaduló katekolaminok (pl. adrenalin) nagyobb mennyiségével magyarázzák. Egy másik elmélet szerint a nyugtalanságot és a szívbetegséget ugyanazok a tényezők befolyásolják.

    A tanulmány felveti, hogy a jövőben a kezelés során nagyobb gondot kell fordítani a betegek párhuzamos pszichiátriai ellátására, csökkentve az olyan kockázatos tényezők fennállását, mint a szorongás és a depresszió.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A meg nem oldott feszültségek évekig teherként nyomhatják a lelket és a testet

    A mai világban nagy hangsúlyt fektetünk a test karbantartására. A lélek fittségére ugyanúgy szükség lenne, mint a testi fittségre. Hiszen a lelki terhek feszültséget, esetenként szorongást, de akár komolyabb következményeket is produkálhatnak. Feszültségoldó technikákkal elengedhetőek ezek a blokkok és felszabadítható a test, a lélek és a szellem is.

    Szülés utáni szorongás

    Természetes dolog, hogy a kisbaba megszületése után az újdonsült szülők szoronganak. Ennek sok oka lehet, a leggyakoribb, hogy az édesanya attól fél, hogy nem fogja tudni ellátni gyermekét, nem ismeri fel annak jelzéseit.

    A vizsgadrukk leküzdése

    A vizsgadrukk az az érzés, amivel előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során. Legyen az egy KRESZ-vizsga vagy egy matematika érettségi. Különbözőek vagyunk abban, hogy mennyire izgulunk a vizsgák során. A vizsgadrukk azonban leküzdhető.

    Nem vagyok feleségnek és anyának való? - Orvos válaszol

    Tényleg nem vagyok jó anya vagy csak túl stresszelem? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Egyenes út a szívbetegség felé: dohányzás és cukorbetegség

    A dohányzás ártalmairól rengeteg szó esik, ám az kevésbé köztudott, hogy a cukorbetegek számára a dohányzás sokkal károsabb lehet, ugyanis számos szövődmény kialakulásának esélyét növeli meg.

    Figyelmeztető jelek: mikor gondoljon szívbetegségre cukorbetegként?

    Cukorbetegeknél a szívbetegség kialakulásának kockázata fokozott: a diabéteszben szenvedőknél 2-4-szer nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedés miatti halálozásnak, mint a nem cukorbetegeknél.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA