• Szívbetegségek - A kövér betegek hamarabb gyógyulnak

    Szerző:
    WEBBeteg

    Miközben a kövérség fontos kockázati tényezője a koszorúér-betegségnek vagy a cukorbajnak, nem ritka a kövérségi paradoxon: a súlytöbblettel bajlódó beteg gyorsabban és jobban gyógyul, mint karcsú betegtársai.

    Világszerte milliók élnek a leggyakoribb szívritmuszavarral, a pitvarremegéssel, amelyet sokszor nem is éreznek, csak véletlen orvosi vizsgálat alkalmával derül ki. Ilyenkor a szív felső része, a pitvar hagyja abba az ütemes összehúzódást, és ehelyett csak remeg, fibrillál.

    Hirdetések

    Ekkor a ugyan a beteg csak a fizikai terheléshez nem tud olyan mértékben alkalmazkodni, mint zavartalan szívműködés esetén, de szövődményei súlyosak lehetnek: bénulás, agyi katasztrófa, sőt halál. Emiatt ezek a betegek folyamatos ellenőrzést, kezelést igényelnek. Azt már több vizsgálat bizonyította, hogy a kövérség hajlamosít a ritmuszavar kialakulására, de a későbbi szövődmények esélyére vonatkozólag eddig nem volt megbízható adat.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A teljes, angol neve alapján AFFIRM betűszóval jelölt tanulmány 4060, pitvarfibrilláció miatt kezelt beteg sorsát követte átlag három éven át. A betegcsoport háromnegyede élt súlytöbblettel vagy volt kifejezetten kövér. A testsúlyra vonatkozólag 2492 beteg esetében volt pontos adat az ő betegségük alakulását értékelték. A bármilyen okból bekövetkező halál kockázata a súlytöbblettel élő, sőt még a jelentősen kövér, tehát nagy kockázatúnak minősülő betegek esetében is kisebbnek bizonyult, mint a normál testsúlyú betegek körében. Ugyanezt tapasztalták a szív- és érrendszeri betegségek miatt bekövetkező halálozás területén is.

    Apurva O. Badheka és amerikai munkacsoportja részletesen tárgyalja az elhízási paradoxon újabb esetét: miközben az elhízás hajlamosít a pitvarfibrillációra, ezek a betegek a ritmuszavar veszélyeivel szembesülve, kisebb kockázattal élnek tovább, mint többletsúly nélküli társaik. Fölvetik annak a lehetőségét, hogy a kövérek között gyakoribb a magas vérnyomás és a kedvezőtlen vérkoleszterinszint, ezért ezek a betegek sokkalta határozottabb és sokrétűbb kezelésben részesülnek, mint karcsú betegtársaik

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Miért híznak nyáron a gyerekek?

    A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

    Hasi zsírréteg - Ezekkel a veszélyekkel kell szembenézni

    A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása ellenére az emberek többsége alulbecsüli a hasi elhízás kockázatát.

    Gyorséttermi ebéd - Amit a dietetikus is megengedne

    Nem tiltja a dietetikus a gyorséttermi menüt, de hangsúlyozza: csak alkalomadtán, havonta néhány alkalommal ebédeljünk a kedvenc éttermünkben. Választhatunk sült krumplit és szendvicset, azonban a salátáról sem feledkezzünk meg.

    A hasi elhízás és a depresszió

    Köztudott, hogy a cardiovasculáris betegségek és a cukorbetegség rizikótényezőjeként szerepelhet a hasi elhízás. Egy holland tanulmány szerint a viszcerális (zsigeri) zsírtöbblet és a depresszió kialakulása között is összefüggés van.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA