Újraélednek a gyökérkezelt fogak az új eljárással

Medipress
megjelent:

A fogászati gyökérkezelések terén forradalminak számít az az új technológia, amely a kezelés az eddig eltávolított fogbelet új szövettel pótolják. Az ACS Nano folyóiratban egy teljesen új, nanoméretű filmről számoltak be, mely ígéretes a régóta áhított cél elérése érdekében.

A tudósok jelentést tettek arról, hogy egy lépéssel közelebb kerültek a fogászati kezelések következő nagy átalakulásához. Az eljárással a gyökérkezelés nem csupán egy élettelen, halott fogat hagy a szájban, hanem újraéleszti azt.

Nadia Benkirane-Jessel munkatársaival együtt megjegyezte, hogy évente emberek millióinak fogát mentik meg gyökérkezeléssel. Az eljárás során a fogorvos eltávolítja a fájdalmas, gyulladt fogbelet, a sérült vagy beteg fog belsejében levő lágy szövetet, mely idegeket és vérereket tartalmaz. A helyreállító gyökérkezelés, melynek során külön kifejlesztett szövettel pótolják a sérült fogbelet, forradalmi alternatívát nyújthat a fogbél eltávolítása helyett.

A tudósok egy többrétegű, nanoméretű film kifejlesztéséről számoltak be, mely az emberi hajszál vastagságának 1/50 000-e. Olyan anyagot tartalmaz, mely segít a fogbél helyreállításában. Korábbi tanulmányok felfedték, hogy az alfa-melanocita stimuláló hormon (alfa-MSH)-nak elnevezett anyag gyulladásgátló összetevőket tartalmaz.

Laboratóriumi tesztekkel kimutatták, hogy az alfa-MSH egy széles körben használt polimerrel együtt segít leküzdeni a fogbél fibroblasztjának gyulladásos folyamatait. A fibroblaszt a fogbelet alkotó legfőbb sejttípus. Az alfa-MSH-t tartalmazó nanofilm gyarapította ezen sejtek számát. Ez segíthet feléleszteni a sérült fogat, így elkerülhetővé válhat a gyökérkezelés.

(Medipress)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.