Vérkoleszterin-csökkentő gyógyszerek gyermekkorban

MTI
megjelent:

Az Európai Unió új gyógyszerek engedélyezésében illetékes bizottsága, az EMEA igent mondott a legnagyobb forgalmú vérkoleszterinszint-csökkentő készítmény, az atorvasztatin gyermekek számára készített, rágható változatának forgalomba hozatalára. Az Egyesült Államokban ez a gyógyszerforma már nyolc éve a patikákba került.

Átlag minden ezer gyerekből kettő szenved abban az örökölhető betegségben, melynek lényege a "rossz" LDL-koleszterin magas vérszintje. Ez a kóros koleszterin fiatal korban megjelenő érelmeszesedéshez, koszorúérbetegséghez vezet, ezért korai fölismerése és kezelése létfontosságú.

Mivel a vérkoleszterin magas szintje önmagában panaszt nem okoz, a betegség korai felismerése általában akkor sikerül, ha a családban genetikai eltérés miatt már gyermekkorban történik laboratóriumi vizsgálat. Az új, tízéves életkortól alkalmazható koleszterincsökkentő rendkívüli lehetőséget jelent az ilyen gyermekek számára.

A gyermekek kezelésére is engedélyezett készítmények rendkívül részletes biztonsági ellenőrzések után kerülhetnek a patikába. Először laboratóriumi, majd klinikai vizsgálatok történnek, ennek ellenére a gyermekgyógyászati alkalmazással kapcsolatban aránylag kevés a megbízható adat.

Ez a használatban lévő készítmények jelentős részére igaz. Egy nagy tanulmány szerint az Európai Unió országaiban forgalomban lévő gyógyszerek több mint fele 2005-ben nem kapott engedélyt gyermekgyógyászati alkalmazásra, mert ebben a korosztályban nem vizsgálták.

Érthető, hogy 2007-ben az EU illetékesei új szabályozást léptettek életbe, melynek értelmében a gyógyszergyárak új szereiket és a már forgalomban lévőket is bizonyos feltételekkel gyermekeken is megvizsgálják. Ezt azzal támogatták a hatóságok, hogy az így eljáró cégek az adott termék szabadalmát további fél évre meghosszabbíthatják.

Ez történt az atorvasztatinnal is: a koleszterincsökkentő szabadalmi védettségét megnyújtották mind az USA, mind az EU területén. Mivel ez a világ legnagyobb forgalmú gyógyszere, melynek eladása 2009-ben 13 milliárd dolláros értéket jelentett, a szabadalom meghosszabbítása a gyártónak sokat jelent.

A gyermekeknek engedélyezett rágótabletta nagy előrelépés, mert az örökölt módon magas koleszterinszintű fiatalok világszerte hatásos kezelést igényelnek.

(MTI)

Cikkajánló

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Koleszterin
A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részének összetevőit táplálékokból vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos és Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.