• Alkohol terhesség alatt: a fiúgyermek spermája sínyli meg

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az alkoholfogyasztás a terhesség alatt ronthatja a fiúgyermek spermaminőségét.

    Az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) római konferenciáján nyilvánosságra hozott kutatás szerint azok az édesanyák, akik terhességük alatt alkoholt fogyasztanak, károsíthatják fiúgyermekük későbbi termékenységét.

    Hirdetések
      A terhesség alatti gyógyszerszedés veszélyei
    Sokáig a tudósok is azt gondolták, hogy az anyaméhben fejlődő embrió védve van mindenfajta külső hatástól. Az 1950-as években azonban megdőlt ez a tévhit, ugyanis a talidomidot szedő kismamák gyermekei sok esetben csökevényes karral vagy lábbal születtek. A terhesség alatti gyógyszerszedés veszélyei >>

    Dán orvosok kiderítették, hogy ha a várandós édesanya hetente legalább 4,5 egységnyi alkoholt fogyaszt, akkor a fia spermium koncentrációja 20 évvel később harmadával kevesebb lesz, mint azoknak a férfiaknak, akik nem voltak kitéve az alkohol hatásának az anyaméhben. Egy egységnyi ital 12 grammnyi alkoholnak, vagyis 330 ml sörnek, 120 ml bornak vagy 40 ml égetett szesznek felel meg.

    Dr. Cecilia Ramlau-Hansen, a dán Aarhusi Egyetemi Kórház kutatója a sajtótájékoztatón így nyilatkozott: „Kutatásunkból kiderül, hogy összefüggés áll fenn a terhesség során a mérsékelt mennyiségű alkoholfogyasztás (heti 4-5 egység) és a nő fiának spermiumszáma között. Mivel azonban megfigyeléses tanulmányról van szó, nem jelenthetjük ki kétséget kizáróan, hogy az alkohol okozza az alacsonyabb spermium koncentrációt. Elképzelhető, hogy az alkoholfogyasztás a terhesség során károsan befolyásolja a magzat spermiumtermelő szövetét a herében, ezáltal a későbbi életkorban a spermaminőséget is. Az ok-okozati kapcsolat meghatározásához, valamint a biztonságos alkoholmennyiség megállapításához azonban további kutatásokra lesz szükség.”

    Ramlau-Hansen munkatársaival 11 980 terhes nő 347 fiát vizsgálta, akiket a dán „Egészséges szokások két főre” című tanulmányra toboroztak 1984 és 1987 között. A terhesség körülbelül 36. hetében a kismamák kérdőívet töltöttek ki életmódjukkal és egészségi állapotukkal kapcsolatban. A fiúkat 2005-2006-ban, 18-21 éves korban vizsgálták, amikor sperma- és vérmintákat vettek tőlük, amit kielemeztek.

    Az egyéb tényezők beszámítása után kiderült, hogy a fiúcsoport azon tagjai, akik a legnagyobb mennyiségű alkoholnak voltak kitéve az anyaméhben, átlagosan 32 százalékkal alacsonyabb spermium koncentrációval rendelkeztek, mint a legkevesebb alkoholnak kitett személyek.

    A kutatók az édesapa alkoholfogyasztásának esetleges hatását is megvizsgálták, de azt mutatták ki, hogy az apa alkoholbevitele nem befolyásolja a fiú spermamennyiségét és spermium koncentrációját. Ez arra utal, hogy az anyai alkoholfogyasztás és a fiú spermaminősége között megfigyelt összefüggést nem befolyásolják olyan, a házaspár mindkét tagjára jellemző életmódbeli tényezők, mint például a dohányzás.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Egy fertőzés is oka lehet a koraszülésnek

    Napjainkban a csecsemőhalálozás fő oka a koraszülés, illetve hogy a babák sokszor nagyon alacsony súllyal születnek. Számos olyan eset van, amikor a koraszülött gyerekek később maradandó károsodással élnek, olykor a látásuk vagy a hallásuk sérül, de sokszor tanulási nehézségek jelentkeznek ezeknél a gyerekeknél. A koraszülések leggyakoribb oka a hüvelyi fertőzöttség, de a baktériumtoxinok által okozott agyi fertőzések évente kb. ezer gyermeknél fogyatékosságot is okoznak. A megfelelő hüvelyflóra fenntartásával a hüvelyfertőzöttség nagy százaléka elkerülhető lehetne, így a koraszülések száma is jelentősen csökkenne.

    Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

    Mi mindenre jó a pálinka? Tényleg van gyógyító hatása?

    Mint a tengeri hajósoknak a rum, a magyar embernek a pálinka volt az univerzális, külsőleg-belsőleg használható csodagyógyszer. Milyen előnyei és hátrányai vannak a fogyasztásának?

    Halálos alkoholmegvonás: a delirium tremens

    A delirium tremens olyan akut krízishelyzet, mely hirtelen alkoholmegvonás talaján fejlődik ki és potenciálisan halálos kimenetelű lehet. A jelenség az alkoholfüggőség által kialakított akut fizikális elvonási tünetek egyik legsúlyosabb formája.

    Alkoholizmus - Mit tehetnek a hozzátartozók?

    Kedves Doktornő, mit tehetnek a családtagjai azért a 78 éves férfiért, aki napi 4-6 üveg sört, 3-4 felest iszik, ettől rendkívül agresszívé és önveszélyessé válik. Ő maga nem ismeri be, hogy problémáit az ital okozza. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Életmódváltás már a fogantatás előtt!

    Az önmegfigyelésen túl törekedni kell az esetleges ártalmas, a magzatot vagy az anyai szervezetet károsító tényezők kiküszöbölésére. Sőt, a leendő apáknak is ki kell venniük a részüket a felkészülésből!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA