• Mit kezdjünk a fel nem használt gyógyszerekkel?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Gyűjtsük össze a még nem lejárt, de nekünk szükségtelenné vált patikaszereket, és szervezzük meg, hogy eljusson azokhoz, akik számára a gyógyulást jelentheti - az Egyesült Államokban nagy figyelmet keltő javaslatot a theheart.org internetes kiadvány tette közzé.

    A fölhasználatlan gyógyszerek összegyűjtése, megfelelő fölhasználása világszerte megoldatlan. Ez milliárdos veszteséget jelent mindenütt. Megesik, hogy az orvos kénytelen megváltoztatni a kezelésre fölírt készítményt, mert a beteg nem gyógyul megfelelően, vagy esetleg allergiás a tablettára. Az is előfordul, hogy valamilyen okból a beteg nem kívánja tovább szedni a gyógyszert.

    Hirdetések

    Egyes amerikai államokban már történtek kísérletek a fölhasználatlan gyógyszerek összegyűjtésére és szétosztására. Oregon például egymillió dollár (hozzávetőleg 230 millió forint) értékben osztott szét gyógyszert egyetlen év alatt, Iowa lakói pedig 2007-ben 700 betegnek juttattak el 290 000 dollárnyi patikaszert.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "Számomra igen kedves barátunk halt meg a közelmúltban. Operálhatatlan koszorúér-betegsége volt, és sokféle, drága gyógyszert szedett. Kapott koleszterincsökkentőt, alvadásgátlót, hosszú hatású koszorúér-tágítókat. A megmaradt gyógyszerek értéke jócskán meghaladta a 300 dollárt. Megbízható, jó szándékú család, akik szívesen segítenek másokon, például készséggel átadnák ezeket a gyógyszereket bárkinek, akinek így hozzájárulhatnának a gyógyulásához. De ebben szervezetlenek vagyunk. Ez a gyógyszer legjobb esetben a veszélyes hulladék közé kerül, vagy lehúzzák a vécében, és tovább szennyezi a környezetet. És percenként ez történik Amerikában" - írta Melissa Walton-Shirley az internetes honlapon a problémát ecsetelve.

    A kórházi sürgősségi osztályokra történő betegfelvételek ugyanakkor nem kis hányada annak következménye, hogy a beteg nem vette be a gyógyszert, mert már nem tudta kiváltani a drága készítményt a patikában. A statisztika szerint a biztosítatlan betegek egyharmada ezért kerül sürgős felvételre, mert nem szedte a gyógyszerét.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága!

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Hogyan utazzon gyógyszereivel?

    A gyógyszerekkel való utazás - még ha vényköteles készítményekről is van szó - nem olyan egyszerű. Cikkünkből megtudhatja, hogyan utaztathatja gyógyszereit legálisan, bármi is legyen az úti cél.

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

    Sok betegségnél lehet segítség a plazmaadás

    A vérplazmaadás olyan gyógyszerek előállítását teszi lehetővé, amik a vérzékenységben szenvedő vagy az immunhiánnyal született betegek életét segítik. A plazmaadás során a vér alakos elemeit visszaadják a donornak, és a saját plazmát 72 óra alatt pótolja a szervezet.

    Milyen hibalehetőséget rejt magában a gyógyszerlista hiánya, ha a beteg eszméletlen?

    Rendszerint egy hétköznapi orvosi vizsgálat során is értékes percek telnek el azzal, hogy az orvos megpróbálja kideríteni, betege milyen típusú gyógyszereket, milyen gyakran és mekkora dózisban szed. Még inkább értékessé válik az idő, ha ez a feladat vészhelyzetben, elsősegélynyújtás közben hárul az orvosra.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA