Hogyan hat a vörösbor a szemre?

MTI
megjelent:

A szőlőben és más gyümölcsökben is fellelhető rezveratrol néven ismert vegyület, amelynek már korábban is öregedés gátló, illetve rákellenes hatást tulajdonítottak, megakadályozza a hibás illetve mutáns erek kialakulását

A szőlő - és ezáltal a vörösbor - és más gyümölcsök egyik alkotóeleme képes megvédeni a szemben található ereket a korral járó károsodástól - adták hírül amerikai kutatók a The American Journal of Pathology című szaklapban. Ez a jelenség összefügg a rák, valamint szív- és olyan szembetegségek kialakulásával, mint például a sárgatest időskori degenerációja.

Az eredmények segíthetnek többet megtudni a rezveratrol működésének módjáról - nyilatkozta a kutatást vezető Rajendra Apte, a St. Louis-i Washingtoni Orvosi Iskola kutatója.. A kutatás ugyanis jól mutatja, hogy a természetben előforduló rezveratrol közvetlenül gátolhatja az abnormális erek kialakulását a szemen belül és kívül - utat nyitva ezzel új kezelési eljárások előtt.

A rezveratrolt számos növény termeli, hogy segítségével védekezzen a bakteriális és gombás fertőzések ellen. Különösen nagy mennyiségben található a szőlőszem héjában - ezáltal a vörösborban is -, valamint csekélyebb mennyiségben például az áfonyában és földimogyoróban.

A vörösbornak a közelmúltban számos egészségre jótékony hatását fedezték fel. Mérsékelt fogyasztása csökkenti az infarktus veszélyét, és összefügg a szív- és érrendszeri megbetegedések mérsékelt előfordulásával is.

Ez az úgynevezett francia paradoxon. A franciáknál ugyanis annak ellenére, hogy sok vajat, sajtot és más, telített zsírsavban gazdag élelmiszert fogyasztanak, aránylag csekély a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulása. Ezt a jelenséget egyesek a vörösbor rendszeres fogyasztásának tulajdonítják.

(MTI)

Frissítve: 2010.06.29. 14:17, Megjelent: 2010.06.29. 14:17
Címkék: Vörösbor téma

Cikkajánló

A vörösbor hatása a szervezetre

Dr. Kónya Judit, családorvos
Vörösbor
A bor hazánk nemzeti jelképeinek egyike, a számos kitűnő borvidék jelenlétének, a magyar borkészítés hagyományainak köszönhetően. Az elmúlt évek kutatásai arra utalnak, hogy a vörösborban valóban több előnyös élettani hatású vegyület található, azonban korántsem csodaszer, rendszeres fogyasztása körültekintést igényel.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.