• A fájdalomcsillapítók súlyos mellékhatása - Kutatás

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ha valaki sokat szed a szinte mindenki által használt fájdalomcsillapító gyógyszerekből, jelentősen növekszik annak kockázata, hogy szívroham következtében fejezi be az életét. Dán kutatók vizsgálatának, egészséges emberek számára is figyelmeztető eredményeit a Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes szakfolyóirat közölte.

    Fejfájás, izületi vagy izombántalmak miatt alig van olyan ember, aki ne kapna be valamilyen tablettát, amiről már tapasztalta, hogy használ, vagy látta a tv-reklámban, mennyire gyorsan és hatékonyan szüntet meg minden ilyen panaszt.

    Hirdetések

    A fájdalomcsillapítók egy része ennek megfelelően recept nélkül kapható. A mellékhatások általában ritkák és enyhék, de az utóbbi években mind több megfigyelés látott napvilágot a szív- és érrendszeri betegségek területén észlelt veszélyekről.

    Éppen az egyik leghatásosabb fájdalomcsillapító készítmény, a Vioxx szedése során észlelték, hogy az így kezelt betegek szív- és érrendszeri halálának kockázata megduplázódott. Amikor ez kiderült, a gyártó cég a szer forgalomba hozatalát megszüntette, de számítások szerint az Egyesült Államokban addigra 140 000 infarktust vagy szélütést okozhatott az egyébként súlyos izületi fájdalmak miatt szinte mozgásképtelen betegek kezelésében rendkívül eredményes gyógyszer.

    Szív- és érrendszeri következmények

    Emil Loldrup Fosbol és dán munkatársai hazájuk egészségügyi nyilvántartásából kigyűjtöttek egy évtizedre visszamenőleg minden adatot azokról a biztosítottakról, akik legalább egy fájdalomcsillapítóra kértek receptet. Ezeket a tételeket hasonlították össze a szív- és érbetegségek okozta halálozás, illetve a kórházi felvételek előfordulásával.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A hatalmas vizsgálat igen figyelmeztető eredményei szerint a sokak által rendszeresen szedett diklofenák készítmények csaknem ugyanolyan mértékben függtek össze szívroham vagy agyi katasztrófa bekövetkezésével, mint az évekkel ezelőtt emiatt forgalomból kivont Vioxx.

    Kétségtelen, hogy az ilyen készítményekkel kezelt betegek kockázata a nagy gyógyszeradagok, hosszú ideig történő szedése esetén növekedett, de a szív- és érrendszeri események gyakran már kétheti adagolás után is megjelentek. A fájdalomcsillapítók rendszeres használata az eddiginél több megfontolást igényel, betegtől és orvostól egyaránt - hívták fel a figyelmet a szakemberek.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

    Melyik kávé árt az egészségnek?

    Közismert dolog, hogy a túlzásba vitt kávéfogyasztás ártalmas lehet a szívre és az érrendszerre. Emeli a pulzusszámot, a vérnyomást, fokozza a szív munkáját. Sokan nem tudnak lemondani a kávézásról, szinte szertartásként beleépül a napi rutinba.

    Milyen gondokat okozhat az óraátállítás?

    Sokaknak gondot okoz a nyári időszámításra való átállás.

    Az IBS növeli a szívinfarktus rizikóját

    Az irritábilis bél szindróma (IBS) sokak életét megnehezíti, és mint kiderült, a szívinfarktusnak is önálló rizikófaktora. Az összefüggéseket dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta világította meg.

    Szívinfarktus - Megbecsülhető a kockázata

    Ha bárki azzal szembesülne, hogy nagy az esélye annak, hogy a következő öt évben szív- és érrendszeri megbetegedés lépjen fel nála, akkor valószínűleg megpróbálna változtatni az életmódján. A kardiológiai kockázatbecslés egyéni és társadalmi jelentőségéről dr. Ádám Zsófia kardiológus beszélt.

    Mennyire veszélyezteti Önt a szívinfarktus?

    Ha biztosan tudnánk, hogy a következő öt évben nagy eséllyel szív- és érrendszeri megbetegedés, esetleg infarktus lép fel nálunk, valószínűleg kezeltetnénk magunkat, változtatnánk az életmódunkon. Miért várnánk a legrosszabbra? Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont specialistája arról beszélt, kinek szükséges feltétlenül a kardiológiai kivizsgálás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA