• Kína a szívroham gyakoriságában is a legnagyobb lehet

    Szerző:
    WEBBeteg

    Számítógépes modellezés szerint két évtizeden belül Kínában sokkal több lesz a szív- és érrendszeri betegség, mint korábban bármikor - közölte Aamerikai kutatók számításainak eredményét a Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes szakfolyóirat.

    A világ legnépesebb országa jelenleg sem éppen a legegészségesebb, azonban ha a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit nem sikerül hatékonyan javítani, az milliók értelmetlen halálát jelentené. Ez fordítva is igaz: ha csak az átlagos kínai vérnyomást néhány higanymilliméterrel csökkentik a következő húsz évben, számítások szerint a következő két évtizedben 3-6 millió életet lehet megmenteni.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Andrew Moran és munkatársai New Yorkban igyekeztek összegyűjteni azokat a kínai statisztikai adatokat, melyek alapján a 2010-2030 közötti időszakra a hatalmas ország egészségügyi állapotának előrejelzése elkészíthető.

     

    Fölhasználták egy korábbi nagy ázsiai országokról készült tanulmányban szereplő értékeket a szív-és érbetegségek kockázati tényezőiről és a rizikófaktorok várható változásainak befolyását a betegségek alakulására. A szakemberek emlékeztetnek arra, hogy a kínai népesség öregedése miatt a következő húsz évben mind több lesz a koszorúér-betegség és az agyi katasztrófa okozta haláleset. Eddig azonban nem történt számítás a kockázati tényezők javulása okozta változások remélhető eredményeire.

    Stroke - Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A rizikófaktorok jelenlegi gyakoriságának következtében húsz év alatt 50 százaléknál is nagyobb mértékben növekedne az infarktus és szélütés, valamint a szívelégtelenség okozta halálozás. Ez 21 millió, várhatóan kórházi felvételt igénylő eseményt és nyolc millió emiatt bekövetkező halálesetet jelentene. Ez 14 százalékkal több, mint ami a kínai társadalom öregedése alapján várható és gyakorlatilag a vérnyomás és a vérzsírok rossz irányú változásának, valamint a cukorbetegség mind gyakoribb előfordulásának következménye. Megfelelő beavatkozásokkal ez nagyrészt megelőzhető volna.

    Ha az amerikai lakossághoz hasonlóan, a kínaiaknak már csak a 20 százaléka dohányozna tíz év múlva, majd 2030-ra ezt 10 százalékra lehetne csökkenteni, sok millió életet lehetne megkímélni. Szakértők szerint a dohánytermékek kemény megadóztatása csökkentené a fogyasztást, az adóbevételből pedig segíteni lehet a korábban dohányból élő földműveseket, amíg áttérnek egészségesebb növények termesztésére.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    Címkék: Szívroham,
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Az e-cigaretta duplájára növeli a szívroham kockázatát

    Ez az első bizonyíték arra, hogy a nagyjából egy évtizede forgalomban lévő eszközök jelentősen befolyásolják az emberi egészséget, ami arra utal, hogy veszélyesebbek a korábban véltnél.

    Szívproblémák az ünnepek alatt

    A karácsonyi időszakban hirtelen nagyot nő a halálos szívrohamok száma. Különösen Karácsony és Újév napján. De milyen okok állnak a háttérben, és hogyan tartsuk egészségesen a szívünket?

    C- és E-vitamin - nem mindig hasznosak!

    Egy hosszú ideig tartó, nagy betegkör bevonásával végzett vizsgálat bebizonyította, hogy sem a C-, sem pedig az E-vitamin önmagában nem segít a szívrohamok megelőzésében. Számos kedvező tulajdonságuk ellenére tehát ezen a vizsgán megbuktak.

    Sokkal kevesebben halnak meg infarktusban, de lehet még javítani az arányokon

    Drámaian csökkent az elmúlt egy évtizedben a szívinfarktus okozta halálesetek száma, de javítható még a mutató - hangsúlyozta az M1 aktuális csatorna műsorában Becker Dávid, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese.

    Túlsúlyos? Ezeknek a betegségeknek nagyobb a kockázata

    Még az amúgy egészséges anyagcseréjű elhízottakat is nagyobb eséllyel sújtja szívroham vagy agyvérzés, mint az átlagos testsúlyúakat - derült ki egy nagy létszámú, új kutatásból.

    Zsíros étrend, elhízás és a szívbaj

    A zsírokban bővelkedő étrend és az elhízás olyan veszélyes immunválaszt válthat ki, amely növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát - állapította meg a londoni Queen Mary Egyetem kutatása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA