• Árvíz után - Hepatitis-A

    Szerző:
    WEBBeteg

    Senki sem betegedett meg fertőző májgyulladásban Borsod-Abaúj-Zemplén árvízzel sújtott településein, a hepatitis A vírust sehol sem mutatták ki - mondta Bodnár Judit, az ÁNTSZ észak-magyarországi regionális főorvosa Felsőzsolcán, szerdán.

    Csöbör Katalin (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón közölte: többen megkeresték az árvíz sújtotta településekről, hogy van-e megfelelő mennyiségű oltóanyag, szükség van-e egyáltalán védőoltásra.

     

    Hirdetések

    Erre válaszolva Bodnár Judit azt mondta: nem fenyegeti Borsod-Abaúj-Zemplén megyét a fertőző májgyulladás vírusa, a hepatitis A-t sehol nem mutatták ki. Ugyanakkor, aki kéri: gammaglobulin védőoltást kaphat, megfelelő mennyiségű oltóanyag áll rendelkezésükre.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tiszti főorvos szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megye kétszáznál is több települését sújtó árvíz miatti szennyeződések nem okoztak fertőző májgyulladást. A járványügyi adatok szerint 2000 óta egyre kevesebben betegedtek meg fertőző májgyulladásban a megyében, 2005-től pedig már csak évi két-három eset történt, és az elmúlt két évben már nem is volt ilyen fertőző beteg.

    Ahhoz, hogy egy fertőzés terjedjen, szükség van egy fertőző forrásra, ebben az esetben ez a beteg, de megbetegedés nem fordult elő - szögezte le, megjegyezve: ennek ellenére az ÁNTSZ többféle oltóanyaggal is rendelkezik, az egyik a gammaglobulin. Aki ezt megkapja, azonnal védett lesz a potenciális fertőző májgyulladás ellen, de az ezt előidéző vírusnak nincs nyoma a megyében.

    Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyébként 7400 adag gammaglobulin oltóanyagot kapott, több ezer ember kérte és megkapta a védőoltást. A fertőzésnek 14-28 nap a lappangási ideje, és mivel Borsod-Abaúj-Zemplénben május 15-től védekeztek az árvíz ellen, és azóta eltelt huszonnyolc nap, elmondható: árvízzel összefüggő fertőző májgyulladás, hepatitis A vírus nincs, ilyet nem diagnosztizáltak, egyetlen megbetegedés sem történt - mondta Bodnár Judit.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Kullancsencephalitis és Lyme-kór - Most van itt a megelőzés ideje!

    Tavasztól nyárig és ősszel a legaktívabbak a kullancsok. A közönséges kullancs számos kórokozót hordozhat és terjeszthet: Lyme-kór és vírusos agyvelőgyulladás. Az agyvelőgyulladás esetében rendelkezésre áll védőoltás, amelynek köszönhetően folyamatosan csökken a betegek száma, de más is van a háttérben.

    Strand, fagyi: biztonságban vagyunk?

    A nyárhoz elválaszthatatlanul hozzátartozik a fagyi, a pancsolás, a lángos. Azonban mielőtt belevetjük magunkat a nyári örömökbe, érdemes tájékozódni: egészségünket, épségünket nem tesszük-e kockára?

    Védőnői méhnyakszűrés: a tavalyi kenetvételek 3 százaléka volt daganatgyanús

    Átfogó, hosszú távú cél, hogy jelentősen csökkenjen a hazai méhnyakrák okozta halálozás, ezért indította el az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala még 2013-ban azt az európai uniós programot, amely országossá terjesztette ki a védőnői méhnyakszűrést. A tavalyi évben 2554 kenetvételt végeztek, ebből 62 volt daganatgyanús.

    2030-ra ne legyen több AIDS és hepatitis megbetegedés

    Életeket ment, aki csökkenti azon fertőzöttek számát, akik csak késve jutnak hozzá a HIV és/vagy HCV-kezeléshez, hangzik a HepHIV2017 konferencia záródokumentumának egyik megállapítása. A megfogalmazást készítő 241 résztvevő 40 országból érkezett, a tudósok, szociológusok, szociális segítők napjaink járványügyi helyzetéről, a teendőkről cseréltek eszmét.

    Tájékoztatás a védőnői méhnyakszűrésre felkészítő továbbképzésről

    Újra lehetőség nyílik térítésmentesen elvégezni a méhnyakszűrési tevékenységre felkészítő továbbképzést.

    Meghosszabbítja a hőségriadót az országos tisztifőorvos

    Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását a 2015. július 17. (péntek) 0:00 órától 2015. július 20. (hétfő) 16.00-ig kiadott harmadfokú hőségriadót július 24. (péntek) 24:00 óráig meghosszabbítja az ország egész területére vonatkozóan. Ezeken a napokon a napi átlag hőmérséklet meghaladhatja a 27 fokot, ami fokozott óvatosságot követel minden állampolgártól saját és környezete egészsége érdekében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA