• Malária - Diagnózis szúnyogok nyálával

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ausztrál kutatók kifejlesztettek egy új módszert a szúnyogok által terjesztett vírusos betegségek felderítésére, segítségével feleannyi idő alatt ki lehet mutatni egy bizonyos terület fertőzöttségét, mint eddig.

    A szúnyogok által terjesztett betegségek világszerte komoly veszélyt jelentenek. Egyesek, mint a malária, csak bizonyos területeken jellemzőek, mások viszont - köztük a dengue-láz, a nyugat-nílusi vírus és a Chikungunya-láz - váratlanul felüthetik fejüket új vidékeken is.

    Hirdetések

     Mi is a dengue-láz?
    A vérzéses dengue-lázban megbetegedettek esetében a halálozás kezelés nélkül eléri a 10 százalékot is. Vírusölő szerek nem állnak rendelkezésre, és védőoltás sincs még. Bővebben a dengue-lázról
    Az eddigi felderítő módszereknek mind volt valami hátrányuk. A klinikai diagnózis esetén már megtörtént a fertőzés, a "jelző" állatok tartása költséges, szúnyogok százait csapdázni, majd RNS-üket kielemezni pedig szintén temérdek pénzbe kerül.

    Andrew van den Hurk, az ausztráliai Queensland állam egészségügyi, orvostani és tudományos szolgálatának virológusa és kollégái most olyan megoldással rukkoltak elő, amely egyszerű, és nagy területen alkalmazható. A módszerrel a szúnyogok nyálából deríthető ki az esetleges kórokozók jelenléte - írták a kutatók az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában  a Science magazin hírportáljának  (http://news.sciencemag.org) ismertetése szerint. 

    A tudósok dobozkákat helyeztek ki Ausztrália két olyan pontján, amelyek a szúnyogok terjesztette, Ross River és Barmah Forest elnevezésű vírusok melegágyának számítanak. A csapdák szén-dioxid segítségével csalogatták közel a vérszomjas rovarokat. Bár vér helyett mézzel átitatott papiros várta őket, lakmároztak belőle, és rajta hagyták nyálukat. A kutatók tizenegy héten át gyűjtötték be az itatósokat, egyidejűleg szúnyogokat is csapdáztak. 

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A laboratóriumi elemzések kimutatták, hogy ha az itatós tartalmazott vírus-RNS-t, az a csapdázott szúnyogokban is jelen volt, tehát a papír tükrözte a vírushordozó szúnyogok jelenlétét. A virológusok szerint a módszerrel némi változtatással más betegségek, így a malária vagy a fertőző állatbetegséget okozó kéknyelvvírus is felfedhetők. Mivel a méz antibakteriális hatású, kiválóan védi a vírus-RNS-t a baktériumoktól, amíg az begyűjtésre nem kerül. A laborok az itatósról pillanatok alatt ki tudják deríteni, hogy tartalmaz-e vírust, a szúnyogok tartósítása, szállítása RNS-elemzés céljából azonban már sokkal munka- és időigényesebb.

    Jonathan Day, a Floridai Egyetem entomológusa szerint az új technológiával feleannyi időbe telik felfedezni egy új fertőzést, és reagálni rá, mint jelző állatok tartásával vagy a szúnyogok elemzésével. Szerinte még kérdéses, mennyire lesz költséghatékony a módszer, és az sem tudható meg belőle, hogy mennyire elterjedt a kór a szúnyogpopuláción belül.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Jó tudni, ha trópusi területre utazik - A malária tünetei, kezelése és megelőzése

    A malária napjainkban is a világ legtöbb áldozatot követelő megbetegedése. Amennyiben a beteget nem kezelik, életveszélyes agy- és vesekárosodást szenvedhet.

    A szúnyogcsípés-allergia tünetei és kezelése

    A szúnyogcsípés szinte mindenkinél okoz helyi reakciót, azonban azok számára, akiknél súlyos allergiás tünetek jelentkeznek, a szúnyogcsípés komoly problémát okozhat.

    Több mint TestŐr előzetes

    A kutyák közt a szívférgességet egy bizonyos szúnyog terjeszti. A halálos kórokozó megállítható. Judy két kutyája elvesztése után már nem ad bármit kedvencének. Sok kutya ugyanis allergiás a legtöbb takarmányra. És önkiszolgáló mosó négylábúaknak? Megmutatjuk!

    Mit tehetünk a szúnyogcsípés elkerülése érdekében?

    A szúnyogcsípés a viszketés mellett egyéb problémákat is okozhat hazánkban is.

    Dr. Jeney Viktória: A gyulladási folyamat feltérképezése

    A nőkért és a tudományért elnevezésű ösztöndíj szenior kategória díjazottja dr. Jeney Viktória, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetének tudományos főmunkatársa, aki a módosult hemoglobin molekulák gyulladáskeltő hatását vizsgálja. Az elismeréséről, a nők a tudományban eltöltött szerepéről is beszélgettünk a Koraszülöttek Világnapján.

    Megelőzhető lenne számos gyermekhalál

    Riasztó statisztikai adatok szerint a ghánai gyerekek 11 százaléka veszti életét ötéves kora előtt, többségében maláriás megbetegedés eredményeként. Szakértők szerint a halálozások száma csökkenne, ha a hamis gyógyszerek piaci arányát visszaszorítanák.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA