• "Jó" koleszterin: Nem mindenkinek egészséges

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az érelmeszesedés kifejlődése ellen a "rossz" LDL koleszterin vérszintjét igyekeznek az orvosok gyógyszerekkel csökkenteni, ám még nincs hatásos készítmény a "hasznos" HDL koleszterin mennyiségének növelésére.

    A gond az, hogy vannak emberek, akiknek a "hasznos" koleszterin sem igazán jó - derült ki az Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology szakfolyóirat májusi számában megjelent tanulmányból.

    Hirdetések

     

    A koszorúerek szűkülete úgy indul, hogy zsíros anyag rakódik le a belső érfalon. A zsíros párnácskák fokozatosan nőnek, mind jobban beszűkítik az eret és gátolják a véráramlást. Nem is kell nagyra nőniük, mert bármikor elpattanhatnak, a zsír benyomul az érbe, villámgyorsan megalvasztja a vért, az ér elzáródik és bekövetkezik a szívinfarktus.

    Egyszerű a megoldás, gondolhatnánk: ha kíméletlen diétával nem eszünk semmiféle telített, állati zsírt és koleszterint, aligha kerül a vérbe olyan zsírnemű anyag, ami letapadhat az erek falán. Az érfalon lerakódó koleszterin viszont saját anyagcserénk terméke, a máj állítja elő. Akinek olyan a szervezete, annak sokat termel belőle és ott kering a vérében.

    A magas vérkoleszterin szint ezért csak igen szerény mértékben befolyásolható a táplálékkal bevitt zsírnemű anyagok minimálisra szorításával. Léteznek viszont rendkívül hatásos készítmények, melyek gátolják a májban a koleszterin termelést,  s ezáltal a koleszterin szint csökken.

    Van viszont "hasznos" HDL koleszterin is és ha ebből több volna, kisebb lenne az erek elzsírosodásának veszélye. A gyógyszergyárak előállítottak olyan molekulát, amely ezt a hatást biztosította és elindultak a részletes vizsgálatok az első ilyen készítménnyel. Az emberen történő megfigyeléseket azonban 2006-ban leállították, mert éppen olyan kóros események következtek be, amilyeneket a gyógyszerrel meg akartak akadályozni.

     

    Hasznos linkek

    Most a Rochesteri Egyetem professzora, James Corsetti és munkatársai megtalálták: a kedvezőtlen jelenség oka az volt, hogy az emberek egy csoportjának a magas HDL koleszterin szint veszélyes.

    Ilyenkor a sok "hasznos" koleszterin mellett sok gyulladást jelző fehérje, C-Reaktív Protein - CRP - is jelen van és valamilyen okból ez a helyzet az egészségre veszélyt jelent. A kutatók szerint a jelenség hátterében valamilyen kóros genetikai eltérés bújhat meg.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Elhízás - Mi van a háttérben?

    Az elhízott emberek között csak igen ritkán találunk betegséget a háttérben, általában régi beidegződések és pszichológiai problémák lehetnek a fő okok.

    Koleszterin kvíz

    A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. A koleszterin kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik. Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga. Ön mennyit tud a koleszterinről? Tesztelje tudását!

    Ma már a tojásfogyasztásra buzdítanak

    Rengeteg A-, D- és különféle B-vitaminokat tartalmaz a tojás. Ezenkívül kiváló fehérjeforrás is. Ma már nem tiltanak senkit a tojásfogyasztástól, a benne lévő koleszterinről is kiderült, hogy erre a típusú koleszterinre szüksége van a szervezetnek.

    Hasznos tippek a koleszterinszint csökkentéséért

    A megfelelő táplálkozás és a testmozgás segít a koleszterinszint normalizálásában. Ezek az első lépések nemcsak a megelőzésben, de a kezelés során is. A koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek nem helyettesítik az egészséges életmódot és táplálkozást, sem az egészséges életmód és táplálkozás nem helyettesíti az orvos által elrendelt gyógyszeres kezelést.

    A haskörfogat fontosabb jelzőszám, mint a BMI

    A világ legnagyobb elhízással kapcsolatos vizsgálatát az USA-ban végezték. Dallas városában véletlenszerűen válogattak be önkénteseket, és 2971 embernél végeztek labor, teljes kardiológiai és a legmodernebb képalkotó vizsgálatokat.

    Melyik kávé árt az egészségnek?

    Közismert dolog, hogy a túlzásba vitt kávéfogyasztás ártalmas lehet a szívre és az érrendszerre. Emeli a pulzusszámot, a vérnyomást, fokozza a szív munkáját. Sokan nem tudnak lemondani a kávézásról, szinte szertartásként beleépül a napi rutinba.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA