Hendra-vírus - A fertőzött emberek 75 százaléka belehal

MTI
megjelent:

Egy 12 éves ausztrál kislányon és édesanyján próbálják ki először a halálos Hendra-vírus kísérleti ellenanyagát, miután a kislány lova nemrég elpusztult a fertőzés miatt - jelentették be kutatók. A vírus - amelyet Ausztráliában a kilencvenes években azonosítottak - elsősorban a lovakat betegíti meg, ám a fertőzött állatokkal, illetve azok tetemeivel érintkező emberekre is komoly veszélyt jelent.

A Hendra-vírussal fertőzött emberek 75 százaléka hal bele a betegségbe. Az amerikai Maryland állambeli Bethesdában működő Uniformed Services University of the Health Sciences szakemberei azt követően küldték el a kísérleti ellenanyagot - az emberi immunrendszer egyik fehérjéjének mesterséges változatát -, miután megtudták, hogy a vírus ismét felütötte a fejét Ausztráliában. Ausztrál sajtóértesülések szerint a 12 éves kislány és édesanyja már meg is kapták az első adagot az ellenanyagból.

Arcátültetés - orvosi bravúrok
Néhány, a közelmúltban elvégzett sikeres műtét után francia és kínai kutatók szerint a bonyolult arcplasztikák rutinműtétté válhatnak.

"Egy monoklonális antitestet hoztunk létre, amelyet már használtunk is laboratóriumi körülmények között" - mondta a szerről Thomas Geisbert az amerikai Boston University munkatársa, aki maga is részt vett az ellenanyag előállításában.

Amerikai és ausztrál szakemberekből álló kutatócsoport tavaly októberben számolt be az antitestről a Public Library of Science (PLoS) tudományos folyóirat Pathogens című ágának internetes oldalán. Mint ismertté vált, az ellenanyagot eredetileg a Hendra-vírushoz igen hasonló Nipah-vírus ellen hozták létre.

Vészhelyzetben használhatják a kísérleti szert

A monoklonális antitest úgy fejti ki hatását, hogy "rátapad" a vírusra és így segít hatástalanítani azt. Az ellenanyagot eddig csupán Nipah-vírussal megfertőzött állatokon tesztelték, amelyek hála az antitesteknek, nem betegedtek le.

Az ausztrál média beszámolói szerint sem a kislány, sem az édesanyja nem fertőződött meg, ám mivel közvetlen kapcsolatban voltak az elpusztult állattal, fontos hogy időben kezeljék őket.

Az orvostudomány csodái
Összegyűjtöttünk, néhányat 2009 orvosi "csodáiból". Az óévben jónéhány olyan különleges eset történt, amely még a páciensek kezelőorvosait is meglepte.
Az orvostudomány csodái (Fotókkal)

"A kislány lova már rendkívül rossz állapotban volt mikor elpusztult. Az antitestet FedEx-szel küldtük el Ausztráliába" - mondta Geisbert. Bár az ellenanyag egyelőre nem engedélyezett, az ehhez hasonló vészhelyzetekben lehetőség van kísérleti szerek használatára.

Mind a Hendra-, mind a Nipah-kórokozó eredeti vírusgazdái a fertőzött gyümölcsdenevérek (Pteropus Vampyrus). Az utóbbi időben Ausztráliában, Malajziában, Szingapúrban, Bangladesben és Indiában jeleztek számos megbetegedést. Mindkét kórokozó okozhat agyödémát és akut légzési elégtelenséget.

Orvosi érdekességek

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.