• Új járművel folytatódhat a hajléktalanok mobil szűrése

    Szerző:
    WEBBeteg

    Új szűrőbusz váltotta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat korábbi mobil állomását, amellyel a szervezet a hajléktalanok vizsgálatát végezte. A korábbi jármű mostanra elöregedett, az orvosi műszerek elhasználódtak az évente csaknem 10 ezer szűrés során.

    A szervezet 1995 óta végez hasonló szűréseket, a korábbi mobil állomás azonban elöregedett. Ezzel egyébként évente csaknem 10 ezer embert vizsgáltak meg.

    Hirdetések

    Szakemberek szerint jelenleg is több mint 100 a főváros utcáin bolyongó tbc-s betegek száma. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 1995 telén kezdte meg az utcán élők egészségügyi szűrését. Eleinte átmeneti szállásokon, nappali melegedőkben, ingyenkonyhák környékén osztottak beutalókat a szervezet önkéntesei, a kérdőívek kitöltőit pedig jutalmazták.

    A közlemény szerint a program csak részleges sikert hozott, a beutaltak egy része ugyanis nem ment el a kórházba. A szervezet ezért egy 40 éves kamionból alakított ki mobil szűrőállomást, amely az utóbbi években menetrendszerűen járt a hajléktalanellátó intézmények, vidéki szociális otthonok, nevelő intézetek és börtönök között.

    A Magyar Máltai Szeretetszolgálat emellett egy irodát is nyitott a tbc-program számára, amely minden nap fogadta a hajléktalanokat.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szervezet norvég pályázati forrásból egy új, digitális műszerekkel felszerelt buszt szerzett be, így a program ezzel folytatódik.A közlemény szerint erre azért is nagy szükség van, mert becslések szerint 100-ra tehető a Budapest utcáin élő tbc-s betegek száma.

     

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Szűréssel az egészségért

    Szerencsére egyre többen ismerik fel a szűrővizsgálatok fontosságát. A betegségmegelőzésben ez lenne az egyik legfontosabb elem, hiszen számos betegség csak akkor ad tünetet, ha már nagy a baj.

    Mekkora esélye van, hogy 5 éven belül meghal? - Becslés vérteszttel

    Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy egyszerű vérvizsgálat. A vérben előforduló különböző eltérések lehetnek kórjelzőek, előszűrésnek tehát kiváló a vérvétel, nem helyettesítik azonban a pontos diagnosztikát.

    Menedzserszűrés - Amit a vizsgálatokról tudni kell

    A menedzserszűrés kifejezetten a menedzserek esetleges betegségeinek, egészségügyi problémáinak kiszűrését célozza meg. Az átfogó vizsgálatok kiterjednek valamennyi fontos szerv, az anyagcsere-folyamatok és a keringési rendszer állapotának és működésének felmérésére.

    A sport is segít a fiatalság megőrzésében

    Csonka Pici rendszeresen jár kardioedzésre, számára a fittség az egészség része. Ezenkívül évente minden egészségügyi ellenőrzést elvégeztet. A megelőzésben hisz, de mivel a színész híres a betegségfóbiájáról, ha valamilyen tünetet észlel, rögtön orvoshoz fordul.

    Mit tegyünk mellünk egészségéért?

    Természetesen minden nő hallott már arról, hogy rendszeresen el kell járni szűrővizsgálatra, ám ezen kívül még van pár dolog, amivel segíthetünk megőrizni melleink egészségét.

    A szűrővizsgálatok elhanyagolása végzetes kimenetelű is lehet

    Sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már nagy a baj, vagy ha már elviselhetetlenek a tünetek. Ilyenkor sok esetben már halmozott probléma van jelen, és néha az időveszteség végzetes következménnyel jár. Fontos, hogy rendszeres szűrővizsgálatokkal időben, korai stádiumban legyen a betegség felismerve, így a legtöbb esetben teljes lesz a gyógyulás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA