• A lakosság fele túlsúlyos vagy elhízott

    Szerző:
    WEBBeteg

    Túlsúlyosnak vagy elhízottnak számít az Európai Unió teljes lakosságának több mint a fele. A súlyos egészségügyi következményekkel járó elhízás növeli a 2-es típusú diabétesz, valamint szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ezeket a kórképeket a megelőzhető elhalálozás vezető okaként tartják számon világszerte.

    Az Európai Unió lakosságának több mint a fele túlsúlyos vagy elhízott - hangzott el szombaton azon a budapesti sajtótájékoztatón, amelyen az első európai elhízás elleni nap kapcsán a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottságával együttműködésben a probléma súlyosságára kívánta felhívni a figyelmet.

    Hirdetések

    Öt-tíz százalékkal egy egészségesebb Európáért jelszóval hirdetették meg az első európai elhízás elleni napot. Az 5-10 százalékos testsúlycsökkentés elérésével ugyanis 58 százalékkal csökkenthető a diabétesz kialakulásának kockázata, a koszorúér-betegségek előfordulása 48 százalékkal mérsékelhető a férfiak és 40 százalékkal a nők esetében.

    Egy online petíció is útjára indult: amennyiben legalább egymilliónyian aláírják, akkor az Európai Bizottság vállalja, hogy napirendjére tűzi a problémát, és intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy a lakosság minél szélesebb körben értesüljön az elhízás kezelésének lehetőségeiről.

    Nem csak a megelőzés, hanem a kezelés is fontos

    Mint elhangzott, hasonló a helyzet Magyarországon is: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2009-es Egészségfelmérése szerint a 15 év feletti lakosság több mint felének (53,7 százalékának) az optimálisnál magasabb a testsúlya, minden ötödik felnőtt pedig elhízott.

      Ellenőrizze magát!


   • BMI - testtömeg kalkulátor
   • Kalóriatáblázat
   • Energiaszükséglet
   • "Épp itt volt az ideje egy európai szintű kezdeményezésnek, amely nem csupán a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, hanem a kezelésre, a probléma megoldására is. Észre kell vennünk a túlsúlyos és elhízott embereket és tudatosítani bennük, hogy létezik segítség, amit igénybe vehetnek" - hangsúlyozta Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

    Hozzátette: az elhízás kezelésében és leküzdésében hatalmas segítséget jelenthet az orvosok, dietetikusok, gyógyszerészek támogatása. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége évek óta küzd a különböző táplálkozással összefüggő betegségek terápiás vonatkozásainak széles körű megismertetéséért, és a megfelelő táplálkozási szokások elterjesztéséért.

    Esetenként gyógyszeres kezelés is szükséges

    A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottságának metabolikus szindróma programja keretében a gyógyszertárakban a betegségek korai felismerését segítő szűrővizsgálatokat végeznek: vérnyomást, vércukrot, koleszterin- és trigliceridszintet mérnek. Amennyiben emelkedett értékeket mérnek, a gyógyszerész javasolja majd a betegnek, hogy forduljon szakorvoshoz, és esetleg dietetikus tanácsadást is vegyen igénybe.

    Pados Gyula, a Szent Imre Kórház lipid részlege vezető főorvosa azt emelte ki, hogy a tízszázalékos testsúlycsökkentéstől az elhízással kapcsolatos daganatos betegségek előfordulása 40 százalékkal, a diabétesszel összefüggő betegségek 30 százalékkal, a szív- és érrendszeri betegségek 20 százalékkal mérsékelhető.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "Eközben 10-30 százalékkal csökken a vérnyomás-, vérzsír- és vércukorszintek. A felesleges testsúly leadása nem egy egyszerű, gyorsan elérhető célkitűzés, hanem hosszadalmas, nehézségekkel teli folyamat, amely során diétára, életmód változtatásra, fizikai aktivitásra és esetenként gyógyszeres kezelésre van szükség" - mutatott rá Pados Gyula.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Miért híznak nyáron a gyerekek?

    A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

    Túlsúly és kifulladás - Mi lehet a nehézlégzés valódi oka?

    A plusz kilók cipelése az egész szervezetet megterheli, emiatt ha valaki túlsúllyal küzd, könnyebben kifullad, gyakrabban tapasztal nehézlégzést. Az elhízás több betegség kialakulásának kockázatát növeli, ezek egyike a krónikus légúti gyulladással járó asztma. Gyakran ez áll a légzési gondok hátterében is.

    Ezért kell odafigyelnie a szívére, ha cukorbeteg!

    A cukorbetegségben szenvedőknél - a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fokozottabb a szívbetegségek kockázata. A szívbetegségre számos egyéb tényező is hajlamosíthat, közülük az egyik legismertebb az elhízás. Vajon mi minden növelheti még a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását cukorbetegeknél?

    Hasi zsírréteg - Ezekkel a veszélyekkel kell szembenézni

    A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása ellenére az emberek többsége alulbecsüli a hasi elhízás kockázatát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA