• Újra terjed a kanyaró

    Szerző:
    WEBBeteg

    Új lendületet kapott a kanyaró terjedése Afrika, Ázsiai és Európa egyes országaiban. A betegség térnyerését a védőoltásokra szánt pénzösszegek számlájára írja az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

    Peter Strebel, a WHO kanyaróval kapcsolatos tevékenységének irányítója pénteken Genfben elmondta: a védőoltásokra szánt pénzösszegek csökkentése miatt 2008 óta a legfertőzőbb betegségek közé tartozó kanyaró ismét terjed olyan helyeken, ahol korábban szinte teljesen felszámolták.

    Hirdetések

    A WHO adatai szerint 2008-ban 118 ezer kisgyermek halt be a világon a kanyaróba, szemben a 2000-ben regisztrált 1,1 millióval. Tavaly azonban nagy járvány tört ki 30 afrikai és három ázsiai országban - Indonéziában, Thaiföldön, Vietnamban -, valamint Bulgáriában.

    Nagy-Britanniában szintén romlott a helyzet. A betegség azt követően kezdett ismét terjedni brit földön, hogy az Egyesült Királyságban a 90-es évek végén meredeken csökkent a beadott védőoltások száma, mert egy újság tévesen összefüggésbe hozta az autizmust a kanyaró, a járványos fültőmirigy-gyulladás (mumpsz) és a rózsahimlő elleni kombinált védőoltás beadásával.

    Nagy-Britanniában az utóbbi két év mindegyikében ezer-ezer kanyarós megbetegedést jelentettek, több mint a tízszeresét az egy évtizeddel ezelőtti esetszámnak.

    A kanyaró rendszerint köhögéssel, bőrkiütéssel és magas lázzal jár, csak ritkán végződik a beteg halálával.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az ENSZ-tagállamoknak a héten Genfben ülésező képviselői ígéretet tettek arra, hogy 2015-re évi 36 650 ezer alá szorítják le a kanyaró okozta elhalálozások számát - ez a 2000-ben mért szint 5 százaléka lenne. A WHO szerint a célkitűzés azonban nehezen teljesíthető, ha nem költenek többet a betegség terjedésének megakadályozására. Egy kisgyermek kanyaró elleni beoltása kevesebb mint egy dollárba kerül.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Rett-szindróma

    Dr. Debreczeni Anikó

    Általában a szokottnak megfelelő a fejlődés 1 éves korig, de ekkor megreked.

    9 kérdés, amire minden szülő tudni szeretné a választ

    A gyermeket nevelő szülők számára igen fontos, hogy a gyermekük egészsége érdekében tájékozódjanak a kicsik számára kötelező, valamint ajánlott védőoltásokkal kapcsolatban. Összegyűjtöttük a leggyakoribb és legtöbb aggodalmat okozó kérdéseket a témában. (x)

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    MMR-oltás felnőtteknek - Amikor ajánlott, és amikor tilos

    Az MMR-vakcina a kanyaró, mumpsz és rubeola ellen véd. Noha kisgyermekként szinte mindenki megkapja ezt a kombinált védőoltást, ez nem garantálja az életre szóló védelmet. Sok országban nincs kanyaró elleni immunizációs program, így az onnan érkező utazók növelik a betegség terjedésének kockázatát.

    Európai Immunizációs Hét: minden védőoltást kapott ember hozzájárul egy mindenki számára egészségesebb jövőhöz

    A védőoltások hatásosak. Az elmúlt 60 év során több gyermekéletet mentettek meg, mint bármilyen egyéb orvosi beavatkozás. A WHO Európai Régiójának többi országával együtt Magyarországis április 23. és 29. között ünnepli az Európai Immunizációs Hetet, hogy felhívja a figyelmet: minden embernek joga és felelőssége, hogy védve legyen az oltások által megelőzhető betegségekkel szemben.

    Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás

    2019. január 1-jétől felkerül az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina, ami egy újabb, jelentős lépés az esetenként súlyos szövődményekkel járó betegség elleni küzdelemben.

    Magyarországon nincs kanyarójárvány

    Hazánkban nincs járvány - szögezte le a Dél-Pesti Centrumkórház.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA