Otthonszülés - Oxigénhiányos csecsemő

MTI
megjelent:

Feljelentés-kiegészítést rendel el a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) annak vizsgálatára: terhel-e valakit büntetőjogi felelősség egy otthonszülés során kialakult életveszélyes állapot miatt. Az MTI úgy tudja, az otthonszülésnél Geréb Ágnes otthonszülést pártoló orvos is jelen volt.

A BRFK tájékoztatása szerint hétfőn az éjszakai órákban a mentőszolgálat munkatársait egy otthonszülés során bekövetkezett komplikációhoz riasztották egy fővárosi, II. kerületi lakáshoz. A mentősök a helyszínen egy oxigénhiányos állapotban lévő újszülöttet láttak el, majd életveszélyes állapotban egy gyermekklinikára szállították. A mentőegység tagjai kórházba kívánták szállítani a csecsemő édesanyját is, aki azonban ezt megtagadta, ezért rendőri segítséget kértek.

A szülés, születés módjai
A vajúdók fájdalomküszöbe meglehetősen változó.
A szülés, születés módjai >>
A kiérkező rendőrök a lakásba nem tudtak bejutni, abban mozgást nem észleltek, ezért a mentőszolgálat munkatársaival történt egyeztetést követően a helyszínről távoztak - közölte a rendőrség. A rendőrség az eset kivizsgálása érdekében kedden feljelentés-kiegészítést rendelt el, amelynek keretében tisztázzák, hogy terhel-e valakit büntetőjogi felelősség a szülés során kialakult komplikációk kapcsán.

Az MTI úgy tudja, az otthonszülésnél Geréb Ágnes otthonszülést pártoló orvos is jelen volt. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-vel azt közölte, hogy az éjszakai órákban koraszülött-mentőt hívták egy kerületi otthonszülés helyszínére.

A baba fejlődése
9/1 Az első hónap
9/2 A második hónap
9/3 A harmadik hónap
9/4 A negyedik hónap
9/5 Az ötödik hónap
9/6 A hatodik hónap
9/7 A hetedik hónap
9/8 A nyolcadik hónap
9/9 A kilencedik hónap
Tájékoztatása szerint az ott tartózkodók egyike a mentőknek G. Ágnes néven mutatkozott be, személyazonosságát, szerepét azonban a mentők nem vizsgálhatták.

Az otthonszülést népszerűsítő Geréb Ágnes ellen tavaly novemberben kezdődött meg három bűncselekmény miatt a büntetőper a Fővárosi Bíróságon. A szülész-nőgyógyász végzettséggel rendelkező Geréb Ágnest foglalkozásától korábban eltiltották. A tervezett otthonszüléseknél azonban bábaként tevékenykedő nő azért került bíróság elé, mert a vád szerint általa "kísért" szülések során maradandó károsodást szenvedett egy csecsemő, egy meghalt, egy nő pedig "kivérzett állapotba" került.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.