Ölelés helyett elég egy anyai telefonhívás

MTI
megjelent:

A gyerekek megnyugtatására közel annyira alkalmas egy anyai telefonhívás, mint az ölelés. A kötődést kiváltó oxitocin hormon nemcsak fizikai érintés hatására termelődik a szervezetben fel, hanem beszéd és hangok által is.

Hatvanegy, 7 és 12 év közötti lányt hoztak stresszhelyzetbe egy teszt során, majd szervezetük hormonális válaszát vizsgálták, miután telefonhívást vagy ölelést kaptak anyjuktól.

Nyilvánosság előtt tartott előadásuk és egy rövid szóbeli vizsga után mérték a lányok kortizolszintjét, amely a stresszel függ össze, majd a nyugtatás után az oxitocin "boldogsághormon" szintjét.

A lányok harmadát közvetlenül a teszt után megölelte anyja, másik harmada telefonhívást kapott tőle, ám nem láthatta és érinthette, a fennmaradó harmad nem kapott ilyen támogatást, hanem egy semleges filmet nézett 75 percen át. Mint várható volt, a teszt során a - nyálból kimutatott - kortizolszint emelkedett a gyerekeknél, ám azoknál, akik közvetlen fizikai kontaktust tapasztaltak anyjuktól, harminc perccel az esemény után visszatért a normális értékre.

Oxitocin-termelődés beszéd és hang hatására is

A csak szóbeli megnyugtatásban részesülőknél némileg tovább tartott - körülbelül egy óráig - a normális kortozolszint helyreállása. Azoknál a lányoknál, akiknek anyjukkal való kapcsolat nélkül kellett megbirkózniuk a stresszhelyzettel, egy óra elteltével még több mint harmaddal magasabb volt a normális értéknél a kortizolszintje.

A vizeletből kimutatott oxitocin szintje is azoknál emelkedett a leggyorsabban, akiket megölelt anyjuk, őket követte a szóbeli, telefonos nyugtatásban részesültek csoportja. Alacsonyan maradt azonban az oxitocin koncentrációja azoknál, akik nem kaptak támogatást.

Mint Leslie Seltzer kutatásvezető, a madisoni Wisconsini Egyetem munkatársa elmondta, kísérletük az első, amely igazolta, hogy a kötődést elősegítő oxitocin hormon nemcsak fizikai érintés hatására szabadul fel, hanem beszéd, illetve hangok is kiválthatják termelődését.

A tanulmány szerdán jelent meg a brit tudományos akadémia Proceedings of the Royal Society B című folyóiratában.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete - Takács Regina
Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Budai Endokrinközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.