• Újabb felfedezések az agyban

    Szerző:
    WEBBeteg

    Közismert tény, hogy az emberek, és egyes állatfajták képesek vizuálisan felmérni a mélységet, mivel két szemünk van, és az agy összehasonlítja a rajtuk át érkező képeket egymással. Azonban egy szemmel is képesek vagyunk felmérni a mélységet, és a tudósok ennek mikéntjét kutatták.

    Most, a Rochesteri Egyetem tudósa által vezetett csoport úgy véli, megtalálta a választ az agy azon pici részén, mely a fél szemből érkező képet és a testünk mozgását egyaránt feldolgozza.A Greg DeAngelis professzor által vezetett csapat tanulmánya március 20-án jelenik meg a Nature online kiadásában.

    "Úgy tűnik, mintha az agy ezen területén a neuronok összeillesztenék a látványelemeket a nem látványelemekkel, hogy ilyen egyedi módszerrel határozzák meg a mélységet" - mondta DeAngelis. Szerinte az agy egy egész sor módszert használ a mélység felmérésére. A két szem képeinek eltérése mellett pl. felhasználja a mozgást, a látványt, a tárgyak egymás előtti vagy mögötti mozgását, hogy leképezze a háromdimenziós világot.

    Hirdetések

    A kutató szerint a felfedezésük segíthet abban, hogy a kancsalsággal született gyermekek esetében minél jobban helyreálljon a két szemmel való együttlátás képessége az agyban. Egy napon talán még lenyűgözőbb virtuális környezet alakítható ki segítségével, mivel alaposabban meg kell ismernünk, hogyan építi fel agyunk a háromdimenziós képeket.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az új idegi mechanizmus alapja az a tény, hogy a különböző távolságokban mozgó tárgyak különböző irányokban és eltérő sebességgel haladnak el előttünk, a parallax-jelenség miatt. Ha egy bizonyos pontra meredünk, bármerre mozdulunk, akkor az attól közelebb eső tárgyak látszólag az ellentétes irányba mozdulnak el, míg a távolabbiak a vele megegyező irányba. A látvány valódi háromdimenziós képének kialakításához DeAngelis szerint az agynak még egy információra van szüksége, mely a szemgolyó mozgásából származik. DeAngelis úgy véli, hogy az agy középső halántéki lebenyének neuronjai kombinálják össze a látványból származó információt és a fizikai mozgást a mélység meghatározása végett.

    "A háromdimenziós világ leképezéséhez használjuk a két szemünk együttlátását, a látványt és a saját mozgásunkat" - mondja DeAngelis.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Kötőhártya-gyulladást kaphatunk strandolás közben

    Különösen a gyerekek élik át gyakran, de nyaranta - egy-egy strandolás, uszodázás után - a felnőttek is tapasztalhatják magukon a kötőhártya-gyulladás jeleit. A fertőzést nem könnyű kivédeni, de a kezelése ma már meglehetősen hatékony.

    Szúró érzés a szemben - Szemszárazságra utalhat!

    Egyre több ember tapasztal hasonló tüneteket, ami vagy a könny nem megfelelő minőségétől alakul ki, vagy ha a könny elpárolog a szemfelszínről. Az ember egy perc alatt huszonkétszer pislog, a számítógép előtt viszont mindössze csak hétszer. Ezt tovább ronthatja a klímaberendezés használata. Így kiszárad a szem és a szemfelszínen gyulladások keletkezhetnek. Érdemes olyan szemcseppet használni, ami megnyugtatja a szemet és nem tartalmaz tartósítószert. A tartósítószerek ugyanis oldják a könny lipidfázisát, ami természetesen védené a szemet a kiszáradástól.

    Szemészeti tanácsok télre - Nem csak síelőknek

    A téli sportok esetén nemcsak a bőrünk, de szemünk is igen intenzíven ki van téve a környezeti hatásoknak: hideg, jelentős hőkülönbségek, a szél és a fűtött helyiségek fokozott szárító hatása.

    Hogyan tartsuk tisztán a kontaktlencséket?

    A mai modern kontaktlencsék - hasonlóan a szemüvegekhez - képesek korrigálni a rövid- (myopia) és távollátást (hypermetropia), a tórikus lencsék pedig segítenek az astigmia korrigálásában. Mire figyeljünk oda az apró segédeszköz tisztán tartása során?

    Folyton könnyezem, mégis száraz a szemem - Hogyan lehetséges ez?

    Szemünk testünk egyik legféltettebb szerve. Az információk túlnyomó többsége a látás segítségével jut el tudatunkig. Bármi, ami a látásunkat károsítja, súlyos tényező lehet a mindennapi életérzés megváltozásában. Ilyen változás lehet a szemszárazság. (x)

    Merjünk kontaktlencsét váltani!

    A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lágy kontaktlencsét viselők táborában nagy számban fordulnak elő olyanok, akik évek óta ugyanazt a lencsetípust viselik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA