• Nagy a hasonlóság a béka és az ember genomja között

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy kutatás szerint az embereknél a betegségek hátterében lévő gének 80 százaléka az afrikai sarkantyús karmosbékában is előfordul.

    Első ízben fejtették meg kutatók egy béka genomját, és mint kiderült a kétéltű örökítőanyagának egy része sok hasonlóságot mutat az emberével.

    Hirdetések

    Az amerikai genetikusok a Science című tudományos folyóirat pénteken megjelenő számában írták meg felfedezéseiket. Ezek szerint az embereknél a betegségek hátterében lévő gének 80 százaléka a vizsgált afrikai sarkantyús karmosbékában (Xenopus tropicalis) is előfordul.

    Éppen ezért a tudományos célokra amúgy is sokat használt békafajta modellként szolgálhat az emberi betegségek vizsgálatához. A karmosbéka összességében 20-21 ezer génnel rendelkezik, ez valamivel kevesebb a 23 ezer emberi génnél - írták a Berkeley Egyetem kutatói. Hozzátették: a békánál - mint ahogy a tyúknál is - számos gén az emberéhez hasonló sorrendben van.

    Ez azt támasztja alá, hogy számos tartomány alig változott 360 millió éve, vagyis azóta, hogy az állatrendek fejlődési útja különvált. A béka genomjának vizsgálata hozzájárulhat ahhoz, hogy javuljanak a szabadban élő békák és egyéb kétéltűek túlélési esélyei. A kétéltűek ugyanis nagyon érzékenyen reagálnak a környezetszennyezésre.

     Orvosi érdekességek

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    Címkék: genom, Gén,
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Genetikai rendellenességek

    Jelenleg körülbelül 4000 genetikai rendellenesség ismert. A legtöbbjük nagyon ritka, minden több tízezredik vagy több milliomodik ember érintett, ám vannak ettől gyakrabban előforduló betegségek.

    Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?

    A rák genetikai betegség: a rosszindulatú daganatok kialakulásának hátterében az áll, hogy a gének mutációja nyomán felborul a sejtek osztódásának szabályozása. A tumorbetegségek genetikai jellege ugyanakkor nem azt jelenti, hogy a rák minden esetben öröklött betegség.

    Miért leszünk balkezesek?

    A bolygónk lakosságának nagyjából 13 százaléka balkezes, és ez a jellegzetesség öröklődőnek bizonyult a családokban.

    100 évig élni nem életmód, csupán szerencse kérdése

    A rendszeres mozgás, mérsékelt alkoholfogyasztás, és a körültekintő étkezés semmivel nem javítja a magasabb életkor elérésének esélyét. - állítják amerikai kutatók.

    Prosztatarák: életmódváltással visszafordítható

    A legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy a megfelelő diéta, meditáció és egyéb nem orvosi jellegű "beavatkozások" visszájára fordíthatják a betegség kialakulásáért felelős folyamatot a prosztatarákos férfiaknál.

    Gének és életmód

    Senki sem tudja megváltoztatni azokat a géneket, amelyeket az őseitől örökölt, de mindenki kiválaszthatja azt az étrendet, mellyel kedvezően befolyásolhatja az örökölt kockázatot, amivel megszületett.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA