• Az oxitocin felelős a férfiak érzékenységéért

    Szerző:
    WEBBeteg

    Már egy kevés oxitocin is a nőkhöz foghatóan érzékennyé teszi a férfiakat - számoltak be német kutatók.

    Az oxitocin nevű hormon hozzájárul ahhoz, hogy a férfiak érzékenyebben viszonyuljanak mások irányában - bizonyították a cambridge-i Babraham Intézet és a Bonni Egyetem kutatói, akik a Journal of Neuroscience című tudományos folyóiratban számoltak be vizsgálódásaikról.

    Hirdetések

    A kutatásban 48 egészséges férfi vett részt, a csoport fele oxitocintartalmú orrsprayt kapott, míg másik fele placebót. Ezek után a szakemberek érzelmileg megindító képeket - például egy síró gyermeket ábrázolót - mutattak az alanyoknak. A férfiaknak a kép láttán meg kellett mondaniuk, mennyire éreznek együtt a képeken szereplőkkel. Később más teszteknek is alávetették őket.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "Az oxitocinos csoport sokkal magasabb empátiaszintet mutatott a placebócsoportnál" - összegezte az eredményeket a Bonni Egyetem pszichológiai klinikájának kutatója. René Hurleman szerint az előbbi csoport tagjai elérték a nőknél megszokott értékeket.

    Az agy hipotalamusz nevű területéről érkező oxitocin hormonnak többek közt vágyfokozó hatása van, erősíti az anya-gyermek kapcsolatot, de ez váltja ki a szülési fájdalmakat is. Korábbi tanulmányok már bizonyították, hogy a hormon befolyással van az emberi pszichére és a szociális viselkedésre.

    A mostani felfedezések révén lehetséges, hogy az oxitocint a későbbiekben a skizofrénia kezelésére is alkalmazzák.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A családtervezés a férfiaktól is egészséges életmódot követel

    A családtervezés manapság sokkal nehézkesebb, mint száz évvel ezelőtt. A házasságok kb. 15 százalékában a tervezett gyermeknemzés nem következik be és ez fele arányban a férfi és fele arányban a nő egészségügyi problémájára vezethető vissza. Fontos lenne, hogy a férfiak is odafigyeljenek több évvel a gyerekvállalás előtt az egészségükre. Számos olyan vitamin, antioxidáns, ásványi anyag létezik, amik ma már bizonyítottan javítják a férfi örökítősejtjeinek az egészségét, hatékonyságát. Néhányat említve ilyen például a taurin, a karnitin, a cink vagy a szelén is.

    Az oxitocin - Miért fontos a szervezet számára?

    Az oxitocin olyan anyag, aminek a nevét hétköznapjainkban is gyakran halljuk, de kevés konkrétumot tudunk róla. Rengetegen találkoztak vele, rengetegen hallották a nevét, de nem biztos, hogy minden hatása ennyire széles körben ismert. Nőgyógyászati klinikákon szülés közben, fájások megindítására gyakran használt szer. Mi mindenben van még ezen túl szerepe?

    Változókor - Hogyan jelentkezik a nőknél és a férfiaknál?

    A változókor - a klimax - komplex fizikai, lelki, mentális tünetegyüttes. Megjelenése különböző mértékben, de mindkét nem esetében megfigyelhető. Egyénileg eltérő, hogy kit milyen mértékben terhelnek meg a tünetek, illetve testi- vagy lelki jelenségek állnak-e előtérben.

    Férfias típusú hajhullás - Jellemzők és kezelési lehetőségek

    A férfias típusú hajhullás (androgén alopecia) férfiak körében a hajhullás leggyakoribb típusa, de ritkán nőknél is előfordulhat. Körülbelül öt férfi közül négyet érint többé-kevésbé kifejezett formában. Oka a szőrtüszők férfi nemi hormonokkal szembeni genetikailag meghatározott túlérzékenysége.

    Egy perc férfidivat!

    Egyre több férfit érdekel, hogy mit és mivel vesz fel. A divat már nem csak a nőknek fontos. A jó megjelenés már a férfiaknak is számít. Hiszen az összhatás, a kiállás sok esetben döntő lehet egy esetleges első találkozáskor, legyen az üzleti vagy randevújellegű.

    Schiffer Miklós szerint egy férfi legyen ápolt, de ne vigye túlzásba!

    A stílustanácsadó szerint ma már egy férfinél is alap a bőrápolás. Az ápoltság része a megjelenésnek, de vigyázni kell, hogy ez az ápoltság ne csússzon át túlápoltságba, mert az ugyanúgy befolyásolhatja a megítélést. A frissesség, a fiatalosság megőrzése, ahogy egy nőnek, úgy a férfiaknak is fontos. Bár a férfiak arcbőre csak 45 éves kor felett kezd el megereszkedni, a kollagénbevitellel egy férfi arcbőrénél is kitolható a fiatalos, friss megjelenés.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA