• Az egészségügyi dolgozók jogai

    Szerző:
    WEBBeteg

    Kevéssé ismert a köztudatban, hogy az egészségügyi dolgozókat is védi a jog. Az egészségügyi törvény az ő lehetőségeikről is rendelkezik, akárcsak a betegekéről.

    Az orvos is megtagadhatja az ellátást bizonyos esetekben: ha épp más beteget lát el, és az halaszthatatlan.

      Nemcsak jog, kötelezettség is!
    Bár kevesen vannak tisztában vele, a betegnek nem csak jogai, hanem kötelességei is vannak kivizsgálása és kezelése során. Nemcsak jog, kötelezettség is! >>
    Akkor, ha a beteghez személyes kapcsolat fűzi(rokona, ismerőse, haragosa, szomszédja stb.), azonban ezekben az esetekben másik orvoshoz kell irányítania.

    Szintén joga van megtagadni az ellátást, ha arra ő maga fizikailag alkalmatlan – például beteg. Ha az adott ellátás erkölcsi felfogásával, lelkiismereti vagy vallási meggyőződésével ellenkezik. Ilyen lehet az abortusz, a vérátömlesztés, ezekben az esetekben is egy kollégához kell irányítani a pácienst, illetve ha szakmai szabályba ütközik, vagy ha az ellátás szükségtelen, azaz a páciens nem beteg.

     

    Hirdetések

      Az orvosi titoktartásról
    A jelenlegi szabályozás az egészségügyi ellátásban keletkező összes adatot a beteg tulajdonának tekinti, felettük ő rendelkezik. Az intézmény, az orvos csupán adatkezelő, így a beteg kérésére saját egészségügyi adatait ki kell adni, illetve csak felhatalmazásával lehet másokkal megosztani. Az orvosi titoktartásról >>
    Az orvos akkor is megtagadhatja az ellátást, ha vele szemben a beteg fenyegetően, vagy sértőn lép fel, kivéve, ha ezt a magatartást a betegség okozza. Ugyanígy tehet akkor, ha a saját életét vagy testi épségét a beteg viselkedése veszélyezteti.

    Ha nem igényel azonnali ellátást, akkor is halaszthatja az ellátását, de csak abban az esetben, ha ez nem jár ésszerűtlen teherrel - hosszas utazással, hosszú várakozással.

    Dr. Dalanics Ivett ügyvéd elmondta: nagyon ritka, hogy egy orvost pereljenek be, ha a beteg hivatalos útra tereli vélt vagy valós sérelmét, akkor a kórházat vonják felelősségre.

    Természetesen – mint minden állampolgár – az orvos is elvárhatja, hogy emberi méltóságát tiszteletben tartsák: emberi hangon, udvariasan beszéljenek vele, kulturált hangnemben.

      Betegjogi képviselők
    A betegjogi képviselő a betegek - az egészségügyi törvényben meghatározott - jogainak védelmét látja el, valamint feladatuk az is, hogy segítség őket jogaik megismerésében és érvényesítésében. Betegjogi képviselők >>
    Ahhoz is joga van, hogy a rendelkezésre álló eljárások, terápiák közül kiválassza azt, amelyikkel dolgozni akar, és ugyanígy megválaszthassa a tárgyi, személyi feltételeket – például a személyzetet, akivel dolgozni akar: műtőst, asszisztenst, altatóorvost, stb. Ezt a beteg beleegyezésével teszi. Ha a beteg egy másik módszerhez ragaszkodik, az orvosnak el kell irányítania a megfelelő helyre. Tehát nem kötelezhető arra, hogy egy másik, tudományosan szintén elfogadott eljárást válasszon. Minden kórháznak, illetve minden orvosnak rendelkeznie kell kötelező felelősségbiztosításnak. Arra a kérdésre, hogy felelősségre vonható-e az az orvos, aki szolgálaton kívül megtagadja az ellátást, nincs egyértelmű igen vagy nem válasz.

    A tőle elvárható módon kell segítséget nyújtania

     Indikátorrendszer
    Hasonlítsa össze az intézményeket!
    Az egészségügyi szolgáltatók indikátorrendszere >>
    Természetesen sürgős esetben az egészségügyi dolgozó köteles segíteni a tőle elvárható módon és a rendelkezésére álló eszközök függvényében, ám arra már nem kötelezhető, hogy saját élete, testi épsége kockáztatása árán tegye ezt meg. Kétség esetén a sürgős szükség fennállását vélelmezni kell. Ilyen lehet egy baleset, aminek az orvos szemtanúja. Arra nem kötelezhető, hogy például az égő, robbanásveszélyes autóból beteget mentsen ki, de egy cukrászdában összeeső ember ellátása elvárható tőle.

      Várólisták
    Kórházi várólisták >>
    Az orvosnak figyelembe kell vennie, ha a betegnek sajátos vallási, világnézeti, erkölcsi alapú kérései vannak saját kezelésével kapcsolatban. Jellemzően ilyen lehet a vérátömlesztés kérdése, az abortusz, beteg magzat megtartása vagy elvétele.

    Az orvos egyébként sem dönthet a beteg helyett, de minden információt megad ahhoz, hogy a páciens ezt maga felelősséggel tehesse meg. Segítenie kell abban – ha a beteg és közte feloldhatatlan a véleménykülönbség a kezeléssel kapcsolatban –, hogy a páciens másik orvoshoz jusson.

     Betegjogok
   • Az egészségügyi ellátáshoz való jog
   • Az emberi méltósághoz való jog
   • A kapcsolattartás joga
   • A gyógyintézet elhagyásának joga
   • A tájékoztatáshoz való jog
   • Az önrendelkezéshez való jog
   • Nem vonható felelősségre akkor, ha a beteg maga tagadja meg az ellátást. Ennek komoly szabályai vannak: amennyiben életmentő, életfenntartó kezelések visszautasításáról van szó, tájékoztatnia kell a beteget a következményekről. Az ehhez szükséges okirat illetve egyéb költségek a beteget terhelik. Ha ez történik, akkor bizottságot hívnak össze, amely megállapítja, fennáll- e minden szükséges kritérium. Szakvélemény születik arról, hogy a beteg rendelkezik-e a szükséges belátási képességgel. A harmadik napon a beteget ismét megkérdezik két tanú előtt, változtatott-e korábbi álláspontján.

    (WEBBeteg - Czibere Anikó)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni

    Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak az idősebbek figyeljenek jobban egészségükre - következzenek azok a tünetek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

    Egyetlen fecni akár életet is menthet

    Amikor belépünk egy rendelőbe, és elmondjuk a panaszainkat, a „milyen gyógyszereket szed” vagy az „érzékeny-e valamilyen készítményre” mondatok az első kérdések között szoktak szerepelni, amit kezelőorvosunk nekünk szegez. Sajnálatos módon ezen a ponton gyakran megakad a beszélgetés, a hatékony kezelési terv felállítása pedig szertefoszlik.

    Tünetek, amikkel orvoshoz kell fordulni

    Számtalan olyan súlyos vagy nem túl súlyosnak látszó tünettel szembesülhetünk, amelyek megjelenése esetén tanácsos minél hamarabb orvoshoz fordulni. Melyek ezek?

    A gyógyszereken túl - Az orvos figyelmének gyógyító ereje

    Nemrégiben bebizonyosodott, hogy nemcsak a gyógyszerek képesek csökkenteni a betegek fájdalmát, de a bizalomgerjesztő orvosi jelenlét is. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakembere a szakértelem és az empátia jelentőségéről beszélt.

    Az iskolaorvosok több segítséget remélnek a gyermekek érdekében

    A szülők közül sokan nem is tudják, hogy ki a gyermekük iskolai orvosa, hogy mikor rendel és milyen tevékenységet lát el. Szabály szerint minden oktatási intézményben jól látható helyen ki van függesztve az orvos neve, rendelési ideje, és ugyanez vonatkozik a védőnőkre, a pszichológusokra és logopédusokra is. Dr. Poncsák Anikó, iskolaorvossal beszélgettünk mindarról, amit a tanév kezdetén mindenkinek érdemes tudni az iskolaorvosi tevékenységről.

    Júniustól új helyen rendel Dr. Tűű László és orvoscsapata

    Júniustól új helyen rendel Dr. Tűű László és az általa vezetett endokrinológus-, belgyógyász-, nőgyógyász- és andrológus orvoscsapat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA