Az egészségügyi dolgozók jogai

szerző: Czibere Anikó, újságíró - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Bartha-Barcsai Tímea jogász frissítve:

Kevéssé ismert a köztudatban, hogy az egészségügyi dolgozókat, köztük az orvosokat is védi a jog. Az egészségügyi törvény az ő lehetőségeikről is rendelkezik, akárcsak a betegekéről.

Az ellátás megtagadásának joga

Az orvos is megtagadhatja az ellátást bizonyos esetekben: ha épp más beteget lát el, és az halaszthatatlan. Akkor, ha a beteghez személyes kapcsolat fűzi(rokona, ismerőse, haragosa, szomszédja stb.), azonban ezekben az esetekben másik orvoshoz kell irányítania.

Szintén joga van megtagadni az ellátást, ha arra ő maga fizikailag alkalmatlan – például beteg. Ha az adott ellátás erkölcsi felfogásával, lelkiismereti vagy vallási meggyőződésével ellenkezik. Ilyen lehet az abortusz, a vérátömlesztés, ezekben az esetekben is egy kollégához kell irányítani a pácienst, illetve ha szakmai szabályba ütközik, vagy ha az ellátás szükségtelen, azaz a páciens nem beteg.

Az orvos akkor is megtagadhatja az ellátást, ha vele szemben a beteg fenyegetően, vagy sértőn lép fel, kivéve, ha ezt a magatartást a betegség okozza. Ugyanígy tehet akkor, ha a saját életét vagy testi épségét a beteg viselkedése veszélyezteti. Ha nem igényel azonnali ellátást, akkor is halaszthatja az ellátását, de csak abban az esetben, ha ez nem jár ésszerűtlen teherrel - hosszas utazással, hosszú várakozással.

Nagyon ritka, hogy egy orvost pereljenek be, ha a beteg hivatalos útra tereli vélt vagy valós sérelmét, akkor a kórházat vonják felelősségre. Minden kórháznak, illetve minden orvosnak rendelkeznie kell kötelező felelősségbiztosítással.

Nemcsak jog, kötelezettség is
Bár kevesen vannak tisztában vele, a betegnek nem csak jogai, hanem kötelességei is vannak kivizsgálása és kezelése során. Nemcsak jog, kötelezettség is

Természetesen – mint minden állampolgár – az egészségügyi dolgozó is elvárhatja, hogy emberi méltóságát tiszteletben tartsák: emberi hangon, udvariasan beszéljenek vele, kulturált hangnemben.

Ahhoz is joga van, hogy a rendelkezésre álló eljárások, terápiák közül kiválassza azt, amelyikkel dolgozni akar, és ugyanígy megválaszthassa a tárgyi, személyi feltételeket – például a személyzetet, akivel dolgozni akar: műtőst, asszisztenst, altatóorvost, stb. Ezt a beteg beleegyezésével teszi. Ha a beteg egy másik módszerhez ragaszkodik, az orvosnak el kell irányítania a megfelelő helyre. Tehát nem kötelezhető arra, hogy egy másik, tudományosan szintén elfogadott eljárást válasszon.

Törvényhely
1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről - A hatályos törvény megtekintése

A tőle elvárható módon kell segítséget nyújtania

Arra a kérdésre, hogy felelősségre vonható-e az az orvos, aki szolgálaton kívül megtagadja az ellátást, nincs egyértelmű igen vagy nem válasz. Természetesen sürgős esetben az egészségügyi dolgozó köteles segíteni a tőle elvárható módon és a rendelkezésére álló eszközök függvényében, ám arra már nem kötelezhető, hogy saját élete, testi épsége kockáztatása árán tegye ezt meg. Kétség esetén a sürgős szükség fennállását vélelmezni kell. Ilyen lehet egy baleset, aminek az orvos szemtanúja. Arra nem kötelezhető, hogy például az égő, robbanásveszélyes autóból beteget mentsen ki, de egy cukrászdában összeeső ember ellátása elvárható tőle.

Az orvosnak figyelembe kell vennie, ha a betegnek sajátos vallási, világnézeti, erkölcsi alapú kérései vannak saját kezelésével kapcsolatban. Jellemzően ilyen lehet a vérátömlesztés kérdése, az abortusz, beteg magzat megtartása vagy elvétele.

Az orvos egyébként sem dönthet a beteg helyett, de minden információt megad ahhoz, hogy a páciens ezt maga felelősséggel tehesse meg. Segítenie kell abban – ha a beteg és közte feloldhatatlan a véleménykülönbség a kezeléssel kapcsolatban –, hogy a páciens másik orvoshoz jusson.

Az egészségügyi dolgozó nem vonható felelősségre akkor, ha a beteg maga tagadja meg az ellátást. Ennek komoly szabályai vannak: amennyiben életmentő, életfenntartó kezelések visszautasításáról van szó, tájékoztatnia kell a beteget a következményekről. Az ehhez szükséges okirat illetve egyéb költségek a beteget terhelik. Ha ez történik, akkor bizottságot hívnak össze, amely megállapítja, fennáll-e minden szükséges kritérium. Szakvélemény születik arról, hogy a beteg rendelkezik-e a szükséges belátási képességgel. A harmadik napon a beteget ismét megkérdezik két tanú előtt, változtatott-e korábbi álláspontján.

Betegjogok

(WEBBeteg - Czibere Anikó újságíró; Lektorálta: Dr. Bartha-Barcsai Tímea jogász)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.